Новини - 03-05-2010, 01:05 - sasa 403

Змагалися хортингісти

Змагалися хортингісти

У Лубнах пройшов перший відкритий чемпіонат Полтавщини з хортингу серед юнаків і юніорів трьох вікових категорій – 12-13, 14-15 і 16-17 років, приурочений до Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні і вшанування пам’яті загиблих.

 В ньому за нагороди вели боротьбу більше 40 спортсменів, основна кількість з яких складалася з господарів змагань. Ще були представники з Києва і Полтави. Учасників було б набагато більше, але саме цього дня по країні проходили першості багатьох областей Київської, Запорізької, Донецької та інших. Відкрив змагання президент Полтавської обласної Федерації хортингу Олексій Семигал, який присутнім розповів про історію виникнення цього українського виду спорту в державі, що об’єднує елементи карате, вільної боротьби і боксу. А офіційно зареєстрований хортинг на Україні 25 березня 2009 року. Спортсменів привітали представники куріня вільних козаків Лубенщини – отаман Сергій Тимошенко і осаул Олег Коноваленко, які побажали юним хортингістам чесної і безкомпромісної боротьби та перемог. Також учасників змагань благословив настоятель Свято-Покровської церкви в Лубнах протоієрей Сергій Мамедов, духовний наставник низового козацтва. Далі Олексій Семигал вручив почесні дипломи та сертифікати Української Федерації хортингу депутату Лубенської міської ради Володимиру Кудрику, голові правління ВАТ «Машинобудівний завод «Комсомолець» Юрія Плескачу приватному підприємцю Вадиму Дяченку за вагомий внесок у справу розвитку хортингу в Україні, залучення дітей та юнацтва до занять фізичною культурою та спортом, сприянню патріотичного виховання молоді, спрямування їх до здорового способу життя, проведення підготовчих зборів та змагань. Дипломні відзнаки отримали лубенці Олександр Антоненко, а також юні спортсмени Олександр Косаренко та Артем Дяченко.

Щодо самих змагань, то вони пройшли, як і належить, у чесній і безкомпромісній чоловічій боротьбі. Серед наймолодших (12-13 років) і найменших (вага до 45 кг) у фіналі зійшлися чемпіон і срібний призер чемпіонату України з хортингу лубенці Олександр Кисляк і Ярослав Степаненко. І тут перемогу здобув Сашко, а третім став Олександр Титаренко. У цій же віковій групі (вага більше 50 кг) трійка призерів виглядить так: І – Богдан Вовкодав, ІІ – Ілля Голуб, ІІІ – Олександр Кокошко. Серед 14-15 річних у своїх вагових категоріях перемогу здобули Олександр Додух і Станіслав Калініченко, а призерами стали Денис Лук’янець та Дмитро Дерій. Усі вони є вихованцями тренера Олесксія Семигала. Цікавою і напруженою була боротьба серед 16-17 річних спортсменів. У вазі до 60 кг перемогу здобув лубенець Олександр Косаренко, а ІІ і ІІІ місця, відповідно, посіли Костянтин Дорогопулько і Антон Зелінський. Запекла боротьба була у вазі до 65 кг, де переміг Богдан Бородулін з Полтави. Срібну нагороду здобув Максим Кірпічов, а «бронзу» Артем Дяченко. У абсолютній вазі на п’єдестал пошани зійшли Олександр Овчаренко, Сергій Демченко і Микола Гук. Цікаво, що у цих змаганнях вперше взяли участь вихованці лубенського тренера з фрі-файту («вільний бій») Олексія Фролова і здобули нагороди у новому для них, але схожому виду українських єдиноборств. Це Станіслав Калініченко, Костянтин Дорогопулько, Антон Зелінський, Олександр Овчаренко і Микола Гук. По закінченні чемпіонату нагороди отримали у номінаціях: «За кращу техніку» – Олександр Кисляк, «За волю до перемоги» – Ярослав Степаненко. А головним тренером усіх вищеназваних спортсменів і організатором змагань був Олексій Семигал, родоначальник нового і такого потрібного виду єдиноборств на Полтавщині. Сподіваємось, що цей вид спорту буде і надалі продовжувати розвиватись на теренах полтавського краю, а юні спортсмени області будуть перемагати на престижних всеукраїнських змаганнях.
                                                        
Юрій КЛИМЧЕНКО

Погода