03.04.1971.
Ворскла (Полтава) - Зірка (Кропивницький)
1 : 1


Друга ліга. 1 зона


Ворскла 1 : 1 Зірка
Ворскла (Полтава) Зірка (Кропивницький)
03.04.1971. 15:00
1 тур
Стадіон: Колос (Полтава) . (вміст 34000)
Погода: ...
Трансляція: ...
 


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
1 Вр СРСР ВОСТРОВ Антон 1 Вр СРСР ІОНОВ Олексій
2 Зх СРСР ЩЕРБА Володимир 2 Зх СРСР МАКСИМЕНКО Анатолій
3 Зх СРСР КОЛЦУН Геннадій 3 Зх СРСР САВЕНКОВ Микола
4 Пз СРСР ЯКУБИК Володимир 4 Зх СРСР ГУСЄВ Геннадій
5 Пз СРСР НАЗАРУК Євген 5 Зх СРСР СЕДАЧОВ Валерій
6 Пз СРСР ГУМІНІЛОВИЧ Мар'ян 6 Пз СРСР СУЧКОВ Віктор
7 Пз СРСР БАРДЕШИН Віталій 7 Пз СРСР ТОВТ Андрій
8 Нп СРСР КОЛОДІЙ Володимир 8 Пз СРСР КВАСОВ Віктор
9 Нп СРСР ВАСІН Олександр 9 Нп СРСР КАЦМАН Олексій
10 Нп СРСР СТАРУХІН Віталій 10 Нп СРСР ПЕТРОВ Борис
11 Нп СРСР ПЕТРОВ Іраклій 11 Пз СРСР КАСЬОНКІН Юрій
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
   
Пз СРСР ДАНИЛЯК Михайло  
   
   
   
   
   
 
Головні тренери
Україна Юрій ВОЙНОВ СРСР Віктор ТРЕТЬЯКОВ

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
ДАНИЛЯК Михайло
ПЕТРОВ Борис
substitution.png ?
ВАСІН Олександр goal.png 3
15 goal.png КАЦМАН Олексій

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

ЗДРАСТУЙ, ФУТБОЛ!


«Кажуть, що справжній болільник не розлучається з футболом цілий рік. Після останнього матчу сезону він підраховує, на його погляд, безпідставно втрачені очки, складає список «своєї» команди, слідкує за тренувальними зборами на півдні, оцінює можливості нових суперників» роздумує, купувати абонемент чи ні.... Словом, і в міжсезоння клопоту у болільника вистачав. Але все це, звичайно, тільки підготовка до головної події — першого матчу, старту чергового чемпіонату. Чи варто говорити, що це за день для любителів футбола? Я сам бачив, як вітали вони один одного, ніби із святом.
В Полтаву після тривалої зимової перерви прийшов великий футбол. Замайорів урочисто піднятий не щоглі стадіону «Колос» прапор XXXIIІ чемпіонату країни.
Цей сезон буде складним для полтавського «Будівельника». Команда зустрінеться в ньому з 25-ма суперниками, кожен з яких, як кажуть, не подарує перемоги нашим землякам. Але, незважаючи на такі обставини, наставники «Будівельника» сповнені і оптимізму і рішучості. Про це говорили їх виступи на зустрічі з прихильниками футбола, що відобулась напередодні відкриття сезону.
Що ж, певні підстави для такої впевненості є — команда зміцнилась за рахунок кількох здібних футболістів, пристойно виступила в товариських матчах на півдні.
Тисячі любителів футбола прийшли на стадіон «Колос» минулої суботи, щоб подивитись зустріч своїх земляків з футболістами кіровоградської «Зірки». Гості — команда серйозна і, як сказав про неї старший тренер «Будівельника» Ю. М. Войнов, «незручна» для полтавчан. Ігри а нею завжди проходять дуже напружено і нерідко закінчуються не на користь наших земляків.
Початок матчу показав, що «Будівельник» не збирався витрачати час на «прощупування» противника. Гострі проходи по флангах форвардів полтавчан завершились на третій хвилині голом у ворота гостей. Його прибив з подачі Мар'яна Гумінеловича центр нападу, капітан «Будівельника» Олександр Васін.
Але перевага полтавчан була, на жаль, не дуже тривалою. Через 12 хвилин кіровоградці зрівняли рахунок. Він не змінився до кінця гри. Атаки нападаючих полтавчан наштовхувались на чіткі дії захисту гостей. В свою чергу кіровоградці теж не зуміли реалізувати кілька вигідних моментів. Можна сказати, що це був двобій рівних по силі команд.
Минулий матч був першим знайомством полтавців з поновленим складом «Будівельника». Враження від цього знайомства загалом непогане. Хочеться відзначити, зокрема, автора першого гола Васіна і нових гравців «Будівельника» — Володимира Колодія і Віталія Старухіна — швидких, комбінаційних, досить агресивних футболістів. На наш погляд, нижче своїх можливостей провели матч захисники «Будівельника», які в більшій мірі, ніж воротар команди Антон Востров, відповідають за гол, забитий у ворота полтавчан.
Нічия — звичайно, не гірший варіант. Але хотілося б сподіватсь, що в наступних чотирьох матчах, які відбудуться в Полтаві, господарі поля не задовольняться таким результатом».


В.МАЙОРЧИК.
«Зоря Полтавщини» № 82 (11740), 6 апреля 1971 (вторник).

Весняний пролог: нічия


«Будівельник»: А. Востров, В. Щерба, Г. Колцун, В. Якубик, Є. Назарук, М. Гумінелович, В. Бардешин, В. Колодій, О. Васін, В. Старухін, І. Петров (М. Даннляк).
«Зірка»: О. Іонов, В. Максименко, Б. Савенков, Г. Гусев, В. Седаков, В. Сучков, А. Товт, В. Квасов, О. Кацман, Б. Петров, Ю. Косенкін.
«ВЕСНА дарує мам проліски і футбол. Щось є символічне в тому, що і ці чудові квіти, і захоплююча спортивна гра кожна по-своєму сповнені самобутньої краси. В нинішньому році великий футбол прийшов у Полтаву, як ніколи, рано. Ще не всюди зійшла весняна повінь ще земля дихає густою вологою, ще не встигли розпустити пишну зелень дерева, а на рекламних щитах вже з'явились великі об'яви, котрі сповіщали, що 3 квітня в нашому місті відбудеться перший календарний матч між господарями — «Будівельнином» і кіровоградською «Зіркою».
Афіші виготовлялися заздалегідь, дехто сумнівався в тому, що поле стадіону «Колос» (який, до речі, реконструюється) буде в належному стані в день гри, і тому в них вказали інше місце — мототрек. Та весна наступала бурхливіше, ніж сподівались, і внесла свої корективи, поле центрального стадіону виявилось цілком задовільним, на ньому, и відбулось минулої суботи урочиста відкриття нового футбольного сезону.
Голова міського комітету по фізичній культурі і спорту при Полтавському міськвиконкомі Б. Б. Маслов від імені громадськості міста привітав з цією подією присутніх на стадіоні численних болільників і футболістів. Прапор відкриття сезону підняли капітани команд-суперниць О. Васін і Б. Петров.
Початок матчу був багатообіцяючий. Не встиг диктор стадіону оголосити склади команд, як м'яч побував у сітці воріт гостей. Це на третій хвилині О. Васіи точним ударом логічно завершив першу дружну атаку господарів поля.
Багато класних команд беруть тепер на озброєння тактику: відразу приголомшити суперника, добитись успіху, щоб потім весь матч нав'язувати свій темп. Полтавці, мабуть, теж прагнули до цього і спершу свого добились.
Не можна сказати, що кіровоградці після пропущеного гола розгубились. Ні, вони немов чекали цього і грали так, ніби нічого не сталось. Психологічна підготовка «Зірки» — на висоті. І взагалі, ця команда — традиційно грізний суперник — має славне минула: вона була чемпіоном ЦР ДСТ «Торпедо», володарем кубків — України та республіканської ради профспілок, «Рубінового кубка», встановленого редакцією газети «Молодь України». В цьому колективі виховані такі відомі гравці, як Поркуян, В. Босий, які виступають тапер за одеський «Чорноморець», В. Веремєєв і Б. Білоус («Динамо», Київ), С. Євсєєнко («Шахтар», Донецьк) та ін.
В іграх з кіровоградцями нашим землякам не завжди везло, вони тричі виграли в «Зірки», один поединок звели внічию і чотири програли.
Та повернемось до звітного матчу. На 15-й хвилині рахунок став нічийним. Після одной з контратак було адресовано довгий пас дев'ятому номеру гостей Олексієві Кацману, той, обманувши захисників «Будівельника» послав м'яч в лівий кут воріт. На цьому моменті хочеться зупинитися детальніше. І не лише тому, що він позбавив полтавців перемоги, а передусім тому, що він ще раз проявилась неузгодженість у діях стопперів.
Застосовуючи зонний захист вони нерідно забували про підстраховку. Відчулась відсутність такого досвідченого захисиника, як Віктор Носов, котрий в ці дні складав сесію в інституті. Далеко не кращим чином зіграв у момент взяття воріт голкіпер «Будівельника» А. Востров, хоча поединок він провів загалом непогано.
В грі було немало голевих моментів. Полтавці мали певну територіальну перевагу, частіше перебували на половині суперника. Про це свідчить і кількість кутових: «Будівельник» подав їх 14, а «Зірка» — лине ?. Глядачам запам'ятались хороші проходи О. Васіна (полтавці атакували в основном правим флангом і через центр), сильні удари з далених відстаней В. Бардешина і Є. Назарука. Перші два гравці явно виділялись серед інших і своєю майстерністю, і вмінням дерегувати нападом.
1:1 — такий результат матчу. Яке ж враження справив «Будівельник»? Звичайно категоричні висновки робити ще рано, наша команда тільки набуває форму, та вже зараз видно: колектив підготовлений фізично не погано.
Після закінчення гри О. Васіну було вручено спеціальний приз, встановлений обласним комітетом по фізичній культурі і спорту, за перший гол, забитий в цьому сезоні. Спецальний приз
одержав і кращий гравець «Зірки» в цьому матчі Б. Петров.
Міськком ЛКСМУ, обласні ради ДСТ «Колос» і «Спартак» та міський комітет по фізкультурі і спорту встановили ще кілька презів. У кінці сезону їх одержать: найрезультативніший гравець команди; той, хто проведе найбільше ігор; кращий гравець за поданням команди та кращий гравець — на думку болільників».


І. КУЛІК.
«Комсомолець Полтавщини».


ПОЧАЛИ З НІЧИЄЇ


«Матчем у Полтаві з місцевим «Будівельником» кіровоградська «Зірка» почала новий футбольний сезон. Полтавчани приймали гостей на центральному стадіоні, який зараз реконструюється. Гра проходила на доброму для цієї пори року полі.
Гравці обох команд — старі знайомі. За час перебування в другій лізі класу «А» вони ще до цього чотири рази зустрічалися між собою в календарних матчах. Двічі «Зірка» добивалася перемоги, в тому числі один раз на полі «Будівельника», один матч звела внічию, а один раз програла у себе вдома. Ще напередодні нинішнього сезону кіровоградські і полтавські футболісти мали нагоду схрестити зброю: зустріч у розиграшу призу «Кримський пролісок», яка відбулася в березні в Ялті, закінчилася з рахунком 3:2 на користь перших.
Драматичним виявився для наших земляків початок першого матчу нового сезону. Ще не встиг диктор оголосити по радіо склади команд, як у ворота гостей влетів м'яч. Його пробив нападаючий Олександр Васін.
Це не збентежило кіроврградців. Вони перейшли в рішучий наступ, часто загрожуючи воротам суперників. На 15-й хвилині досвідчений Борис Петров вдало вивів на ударну позицію Олексія Кацмана. Останній прорвавшись між двома захисниками, точно пробив у ціль.
До кінця поєдинку гравці обох команд мали можливість вийти вперед, але зробити це їм не вдалося. Так рахунок і лишився нічийним. «Зірка» виступала в такому складі: Олексій Іонов, Анатолій Максименко, Микола Савенков, Валерій Седачов, Гениадій Гусев, Андрій Товт, Віктор Сучков, Юрій Касьонкін, Віктор Квасов, Борис Петров і Олексій Кацман.
Українські команди другої ліги класу «А» в першому турі чемпіонату зіграли так: «Кривбас» (Кривий Ріг) — «Шахтар» (Кадіївка) — 1:2, «Суднобудівник» (Миколаїв) — «Хімік» (Северодонецьк) — 0:0, «Локомотив» (Херсон) — «Локомотив» (Вінниця) — 3:0, «Таврія» (Сімферополь) — СКА (Київ) — 1:0, «Авангард» (Севастополь) — «Дніпро» (Черкаси) — 0:0, «Верховина» (Ужгород) — «Локомотив» (Донецьк) — 0:0, СКА (Львів) — «Металург» (Жданов) — 0:0, «Спартак» (ІваноФранківськ) — «Шахтар» (Горлівка) — 1:0, «Авангард» (Тернопіль) — «Горинь» (Ровно) — 1:1, «Динамо» (Хмельницький) — «Торпедо» (Луцьк) — 1:0, «Автомобіліст» (Житомир) — «Буковина» (Чернівці) — 0:0.
Другий тур змагань відбудеться завтра. Кіровоградці прийматимуть футболістів сумського «Спартака».


Л. ПАВЛОВ.
«Кіровоградська правда», 7 апреля 1971 (середа).


ОТЖЕ — СТАРТ!


«Минулої суботи на старт XXXIII чемпіонату країни з футбола вийшли українські команди Другої ліги класу «А», з якій виступає кіровоградська «Зірка».
Спортивну честь Кіровоградщини захищатимуть Олексій Іванов, який недавно увільнився з армії, Валерій Юр'єв, Валерій Сєдачов, Геннадій Гусєв, Анатолій Максименко, Микола Савенков, Борис Петров, Андрій Товт, Віктор Сучков, Віктор Квасов, Віктор Ступак, Володимир Нехтій і Григорій Нехтій.
У складі команди чимала колишных вихованців групи підготовки молодих футболістів «Зірки», які добре зарекомендували себе. Це, зокрема, Юрій Касьонкіи, Олексій Кацман, Іван Аніщенко, Юрій Лівшиць, Олександр Смиченко.
Перша гра чемпіонату в Полтаві з місцевим «Будівельником», яка відбулася минулої суботи, показала, що «Зірка» непогано підготувалася до вирішальних поєдинків.
Дебют матчу склався не на користі гостей. Щойно почали гру, і полтавчани повели в
рахунку. На це кіровоградці відповіли рядом атак, одна з яких на п'ятнадцятій хвилині завершилась взяттям воріт суперників. Гол з подачі Петрова забив Кацман».


«Молодий комунар», 1971

Фото гри


"Будівельник" - "Зірка" Кіровоград (Чемпіонат СРСР. 1971. Друга ліга. І зона. 1 тур)

1.jpg

Погода