18.10.1969.
Ворскла (Полтава) - Хімік (Сєверодонецьк)
3 : 1


Друга група класу А. 3 підгрупа


Ворскла 3 : 1 Хімік
Ворскла (Полтава) Хімік (Сєверодонецьк)
18.10.1969. 00:13
42 тур
Стадіон: Колос (Полтава) . 5000 глядачів (вміст 34000)
 
Суддя: Костянтин ВИХРОВ (Київ)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
Вр СССР КЛЮЄВ Леонід Нп СРСР УСТИМЕНКО Володимир
Зх СРСР ВІТКОВ Анатолій Зх СРСР ШТЕХМАН Володимир
Пз Україна КОТОВ Костянтин Нп СРСР РЖЕЗАК Вадим
Зх СРСР НОСОВ Віктор Зх СРСР ГРЕВЦЕВ Геннадій
Пз СРСР НАЗАРУК Євген Пз СРСР БУДАЄВ Фелікс
Пз СРСР МОСКАЛЕЦЬ Юрій Пз СРСР ДЬОМУШКІН Володимир
Пз СРСР БАРДЕШИН Віталій Нп СРСР КЛОЧКО Віктор
Пз СРСР ДАНИЛЯК Михайло Зх СРСР РУДЕНКО Віктор
Нп СРСР НЕСМІЯН Юрій Нп СРСР МЕРКУЛЕНКО Микола
Пз СРСР САЛЬКОВ Василь Нп СРСР САЗОНОВ Віктор
Нп СРСР КЕСЛО Богдан Нп СРСР ПЕТРОВ Володимир
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
   
Пз СРСР ЯКУБИК Володимир Зх СРСР ПИНАЄВ Микола
Зх СРСР МАРМАЧ Юрій Нп СРСР НЕЧАЙ Владислав
   
   
   
   
 
Головні тренери
СРСР Олександр АЛПАТОВ СРСР Олексій РАСТОРГУЄВ

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
ЯКУБИК Володимир
МОСКАЛЕЦЬ Юрій
substitution.png ?
МАРМАЧ Юрій
КЕСЛО Богдан
substitution.png ?
? substitution.png ПИНАЄВ Микола
ДЬОМУШКІН Володимир
? substitution.png НЕЧАЙ Владислав
МЕРКУЛЕНКО Микола
НЕСМІЯН Юрій goal.png 56
60 goal.png ПЕТРОВ Володимир
САЛЬКОВ Василь goal.png 83
МАРМАЧ Юрій goal.png 86

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

Достойний фініш

«Минулої суботи в Полтаві відбувся останній матч сезону. В розиграшу першості країни з футбола серед команд другої групи класу «А» зустрілись господарі поля з «Хіміком» (Сєверодонецьк).
Зустріч проходила в гострій боротьбі. Це пояснювалось кількома причинами. По-перше, кожній з команд хотілось достойно фінішувати у футбольному марафоні; по-друге, становище обох команд було таким, що два очка в турнірній таблиці, які б вони могли - дістати, розцінювались як «золоті»... «Хімік» замикає турнірну таблицю і для цього вийти з небезпечної зони було надзвичайно важливо. Полтавчанам же два очка, здобуті в останньому матчі, давали можливість закріпитись у першій десятці команд другої групи.
З самого початку гри футболісти «Будівельника» повели гострі атаки па ворота гостей. Перший тайм, незважаючи па агресивність господарів поля, закінчився все ж таки безрезультатно.
Основні події розгорнулись в другій половині гри. На 56-й хвилині Юрій Несміян забивав гол у ворота гостей. Через чотири хвилини нападаючий «Хіміка» Володимир Петров зрівнює рахунок. Але напруженість зустрічі не спадає. За сім хвилин до кінця матчу Василь Сальков збільшує рахунок, а ще через три хвилини Юрій Мармач забиває третій м'яч у ворота гостей. Так і закінчилась остання зустріч сезону. Це був достойний фініш «Будівельника»!
Після гри кращим футболістам команди «Будівельник» Богдану Кесло, Віктору Носову і Леоніду Клюєву були вручені призи обласного комітету комсомолу, редакції «Зорі Полтавщини», дирекції стадіону «Колос» і обласної федерації пропаганди фізкультури і спорту».

В. Михайлов.
«Зоря Полтавщини» № 248 (11293), 21 жовтня 1969 (вівторок).

Прощальний матч сезону

«Минулої суботи погода в Полтаві була, кажучи словами спортивних коментаторів, не футбольна. Приблизно за годину до початку матчу «Будівельника» із Сєвєродонецьким «Хіміком» пішла осіння мрячка. Я бачив, як хвилювався директор стадіону «Колос» Ю.Й. Стешин, котрий ніколи не байдужий до того, скільки болільників приходить на гру, бо в нинішньому році, через те, що стадіон реконструюється, немає ще освітлення, матчі доводиться розпочинати раніше звичайного і глядачів було менше можливого.
Та даремно хвилювався Юрій Йосипович: кілька сот полтавців не злякались негоди і вирішили подивитися останню в цьому сезоні гру своїх земляків. А вона, незважаючи на мокре поле, проходила в швидкому темпі, широко, у безперервних намірах будь-що взяти ворота. Гості били по них при найпершій можливості, і нашому воротареві Леоніду Клюеву кілька разів довелося продемонструвати високу майстерність. А на початку другого тайму (перший закінчився безрезультатно - 0:0) він нічого не міг вдіяти проти сильного і точного удару нападаючого «Хіміка» Володимира Петрова (№11), який з близької відстані забив красивий гол. За кілька хвилин перед цим відзначився Юрій Несміян. Рахунок став 1:1.
Нічия не влаштовувала колективи. їм потрібна була тільки перемога: господарям - щоб в разі невдачі найближчих суперників по турнірній таблиці увійти до числа перших десяти команд у своїй підгрупі, гостям – щоб залишитися в класі «А».
Футболісти доклали максимум зусиль, аби виграти. Вони грали з таким старанням, боролись буквально за кожен м'яч, що болільники дістали справжню насолоду.
Щоб не збавляти темпу, тренери ввели кілька свіжих футболістів. У полтавців на поле вийшли В.Якубик і Ю.Мармач. Юрій і провів третій м'яч у ворота «Хіміка» (до речі, це був останній гол в цьому сезоні). Трьома хвилинами раніше влучив у ціль Василь Сальков. 3:1 – такий остаточний рахунок. Полтавський «Будівельник» успішно фінішував (у нього 43 очка; співвідношення м'ячів – 34:33), виконав програму-мінімум, посівши хоч і не призове, але й непогане місце в дуже сильній підгрупі. В сезоні 1970 року команда може, безперечно, розраховувати на більше.
Прощально прозвучала мелодія футбольного маршу. Гравці «Будівельника» вишикувались проти центральної трибуни. Відбулась урочиста церемонія вручення призів, встановлених обкомом комсомолу, обласною федерацією пропаганди фізкультури і спорту, дирекцією стадіону «Колос» та редакцією газети «Зоря Полтавщини». Призи одержали кращі футболісти цього сезону: захисник Віктор Носов і воротар Леонід Клюєв та найвлучніший бомбардир «Будівельника» (він забив у ворота суперників 9 м'ячів) Богдан Кесло».

І.Кулик.
«Комсомолець Полтавщини» № 124 (174596), 21 жовтня 1969 (вівторок).
 

Фото гри


Погода