21.07.2022.
Ворскла (Полтава) - АІК (Стокгольм)
3 : 2


Ліга Конференцій


Ворскла 3 : 2 АІК
Ворскла (Полтава) АІК (Стокгольм)
21.07.2022. 20:00
2-й кваліфікаційний раунд
Стадіон: Теле2 Арена (Стокгольм) . 7911 глядачів (вміст 33000)
Погода: сонячно , Температура: 30ºC
Трансляція: Еспресо TV Еспресо TV
 
Суддя: Урс ШНІДЕР (Швейцарія)
Перший асистент: Марко ЦЮРХЕР (Швейцарія)
Другий асистент: Беньямін ЦЮРХЕР (Швейцарія)
Резервний арбітр: Свен ВОЛЬФЕНСБЕРГЕР (Швейцарія)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
31 Вр Україна РІЗНИК Дмитро 15 Вр Швеція НОРДФЕЛЬДТ Крістоффер
4 Зх Україна ПЕРДУТА Ігор 25 Зх Кенія ОТЬЄНО Ерік
3 Зх Північна Македонія ЗАЙКОВ Гоко 4 Зх Швеція ПАПАЯННОПУЛОС Сотіріос
13 Зх Україна ЯВОРСЬКИЙ Серій 5 Зх Швеція МІЛОШЕВІЧ Александер
29 Пз Україна БАЦУЛА Андрій 2 Зх Швеція МЕНДЕС Юсафат
19 Нп Україна КОЗИРЕНКО Юрій 7 Пз Швеція ЛАРССОН Себастіан
10 Нп Люксембург ТІЛЛЬ Венсан 9 Нп Аргентина СТЕФАНЕЛЛІ Ніколас
28 Пз Хорватія ПУЦЛІН Давід 8 Пз Швеція ХУССЕЙН Білал
7 Пз Україна ОЛІЙНИК Денис 12 Пз Швеція БЙОРНСТРЬОМ Аксель
11 Нп Україна СТЕПАНЮК Руслан 22 Нп Швеція МБУНГА-КІМПІОКА Беньямін
33 Нп Бразилія КОНСЕЙСАУ ОЛІВЕЙРА Марлісон 20 Пз Ірландія ЕЛЬБУЗЕДІ Закарі
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
21 Вр Україна ТКАЧЕНКО Олександр 23 Вр Сербія ЯНОШЕВІЧ Будімір
5 Пз Гана ЯКУБУ Наджееб 11 Нп Швеція ГВІДЕТТІ Йон
14 Нп Україна КРАВЧУК Данило 18 Пз Швеція АХМЕД Амар
27 Зх Україна КРУПСЬКИЙ Ілля 24 Зх Швеція СІСЕЙ Йеспер
38 Пз Україна ЧЕЛЯДІН Артем 30 Нп Кенія АТОЛА Генрі
45 Зх Україна МЕЛЬНИЧУК Максим 33 Зх Швеція ЛУСТІГ Мікаель
95 Зх Бразилія РОДРІГЕС ДОС САНТОС Феліпе 34 Пз Швеція РІНГ Ерік
 
Головні тренери
Україна Віктор СКРИПНИК Польща Бартош ГРЖЕЛАК

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
СТЕПАНЮК Руслан goal.png 4
17 goal.png СТЕФАНЕЛЛІ Ніколас
КОЗИРЕНКО Юрій goal.png 24
39 yellow_card.png ПАПАЯННОПУЛОС Сотіріос
ПЕРДУТА Ігор yellow_card.png 43
44 goal.png ЛАРССОН Себастіан
54 yellow_card.png ЛАРССОН Себастіан
КОЗИРЕНКО Юрій yellow_card.png 57
59 substitution.png ГВІДЕТТІ Йон
МБУНГА-КІМПІОКА Беньямін
59 substitution.png АХМЕД Амар
ЕЛЬБУЗЕДІ Закарі
ЧЕЛЯДІН Артем
КОЗИРЕНКО Юрій
substitution.png 65
ЧЕЛЯДІН Артем goal.png 69
75 substitution.png ЛУСТІГ Мікаель
МЕНДЕС Юсафат
ПУЦЛІН Давід yellow_card.png 79
РОДРІГЕС ДОС САНТОС Феліпе
ТІЛЛЬ Венсан
substitution.png 88
88 substitution.png РІНГ Ерік
ЛУСТІГ Мікаель
89 yellow_card.png РІНГ Ерік
СТЕПАНЮК Руслан yellow_card.png 90
90+1 yellow_card.png МІЛОШЕВІЧ Александер
КРАВЧУК Данило
СТЕПАНЮК Руслан
substitution.png 90+2

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

Оптимістичний початок

В останні роки єврокубки і «Ворскла» - це складна історія для полтавців. Вильоти в кваліфікаційних матчах від «Жиліни», «Локомотіви» та «КУПСа» ще свіжі в пам’яті полтавських вболівальників.

Не було особливого оптимізму й перед новим єврокубковим сезоном. Війна в Україні, відсутність офіційних матчів протягом семи місяців та втрата лідера команди Олів’є Тілля явно не вселяли впевненість. До того ж, не могли допомогти «Ворсклі» в матчі проти АІКа досвідчені Чеснаков і Скляр. Новому головному тренеру полтавців Віктору Скрипнику довелося вирішувати непросту задачу, розв’язок до якої він таки знайшов.

Стартовий склад виглядав більш-менш прогнозовано. З перших хвилин вийшли новачки Зайков, Бацула, Венсан Тілль, Олійник і Марлісон. Знайшлося місце й Козиренку, який повернувся в «Ворсклу» після оренди з Білорусі. Фактично на полі була наполовину нова команда з новим тренером. І що очікувати від неї було сказати складно.

Проте вже перші хвилини продемонстрували, що «Ворскла» не збирається пасувати перед суперником, якого вперед гнали шведські фанати. Полтавці розпочали впевнено й у перші хвилини без проблем доходили до штрафного майданчика АІКа. Наша команда демонструвала прекрасне взаєморозуміння й добре грала в пас. А на 4-й хвилині прийшов і гол. Бацула з Козиренком обігралися на лівому фланзі, після чого Козиренко виконав навіс в центр штрафного майданчика. А там свій хліб відпрацював Руслан Степанюк. Нападник зіграв на випередження й головою сильно пробив з близької відстані. Нордфельд намагався зреагувати, але м’яч від його рук відскочив у ворота – 1:0.

На 11-й хвилині пильність Нордфельда перевірив вже Денис Олійник. Удар гравця «Ворскли» з-за меж штрафного майданчика вийшов не дуже сильним, але підступним. Воротар впорався.

АІК відігрався відносно швидко. На 17-й хвилині Хуссейн зробив, на перший погляд, просте закидання до штрафного майданчика «Ворскли». Але Бацула втратив Стефанеллі й нападник шведів з другої спроби таки «пробив» Різника – 1:1.

Після голу в відповідь характер гри не змінився. Обидві команди грали в футбол самі й супернику дозволяли. Тому не дивно, що ще до перерви суперники знову обмінялися голами. На 24-й хвилині Козиренко точним ударом завершив атаку, яку довгою передачею з власної половини поля розпочав Яворський, а продовжив пасом на набігаючого партнера Пердута. А на 44-й хвилині Себастьян Ларссон опинився першим на підбиранні після перерваного прострілу з правого флангу й з лінії штрафного майданчика пробив повз Різника. Воротар «Ворскли» був прикритий гравцями й зреагувати на удар не встиг.

У цілому перший тайм вийшов цікавим, а гра була інтенсивною. Тому не дивно, що після перерви «Ворскла» трохи підсіла. АІК заволодів ініціативою, однак особливого зиску з цього не мав. Полтавці ж біля воріт Нордфельда в другій половині матчу гостювали не часто й усе вирішила заміна Віктора Скрипника. На 65-й хвилині замість Козиренка на поле вийшов Челядін. А вже через чотири хвилини Артем приймав вітання від партнерів. Півзахисник «Ворскли» зважився на дальній удар метрів з тридцяти. М’яч пішов по недосяжній для воротаря траєкторії, вдарився об праву стійку й відскочив у ворота! Гол-красень! 3:2!

До кінця матчу АІК намагався атакувати. Робили це шведи без особливої вигадки й у більшості випадків не ставили перед нашою обороною складних завдань. Не допомогли й виходи на заміну свіжих гравців.

Кінцівку матчу «Ворскла» проводила впевнено, але не обійшлося без традиційного «валідолу». На четвертій компенсованій до основного часу матчу хвилині Амар Ахмед зважився на дальній удар і м’яч пішов по неприємній траєкторії. На щастя, Різник був пильним й перевів «кулястого» з-під поперечини на кутовий, після виконання якого пролунав фінальний свисток.

Новий сезон підопічні Віктора Скрипника розпочинають з заслуженої перемоги. Хтось зіграв гірше, хтось – краще. Проте команда, незважаючи на велику кількість нових гравців та тривалу відсутність офіційних матчів, виглядала цілісно й упевнено на фоні суперника, чемпіонат якого зараз знаходиться в розпалі. Втім, радіти ще надто рано. Доля путівки в наступний раунд вирішиться через тиждень.

Олександр Данник  

Віктор Скрипник, головний тренер "Ворскли":

- Звичайно, ми дуже задоволені підсумком гри. Але ми знаємо, що за тиждень гра почнеться знову з рахунку 0:0. І проста перемога нашого суперника лише в один м'яч – це знову нічия. Ми знали, що нам доведеться в якихось епізодах терпіти, бо АІК — кваліфікована команда, яка добре організована в кожній ігровій ланці.

Однак, це не означало, що ми готувалися грати від оборони постійно. Значну роль відіграє штучне поле. До такого треба звикати, але і з цим ми впоралися. Упевнений, за тиждень на нас чекає ще більш напружений поєдинок. І ми готуватимемося до цього.

-  До гри всі казали, що АІК — фаворит цього протистояння. Нині щось змінилося?

- Так, ми перемогли. Втім, це не означає, що ми пройшли далі. Якщо будемо діяти в матчі-відповіді в тому ж ключі, то матимемо всі шанси для загального успіху. Все вирішуватиметься за тиждень.

- Вікторе, що вас найбільше здивувало у діях підопічних?

- Я знайомий з хлопцями лише три тижні, тому деякі епізоди гри та дії окремих виконавців стали для мене справжнім одкровенням. Радів і дивувався одночасно! Як тільки я зазирнув у роздягальню, подивився на них і зрозумів, як вони сьогодні хотіли битися на полі – один за одного та за всю нашу країну!

Бартош Гржелак, головний тренер АІКа:

- У нас у суперниках хороша команда, яка демонструє футбол високого рівня. У футболістів „Ворскли“ є індивідуальна майстерність, яку ми не звикли зустрічати тут, у Швеції. Крім того, наші суперники хороші в комбінаційній грі.

У першому таймі ми були млявими. При цьому у нас були надто великі зазори між лініями. Після перерви стали грати агресивніше, зуміли створити тиск на ворота суперника, але знову пропустили, припустившись чергової помилки при грі в обороні.

Щоб пройти „Ворсклу“, у матчі-відповіді ми маємо зіграти набагато сильніше. Сьогоднішній матч — це урок, який ми маємо засвоїти.

Фото гри


Погода