Новини - 25-08-2009, 07:08 - sasa 277

Час європейський

Час європейський

От і Полтава трохи стала ближчою до Європи. Поки, що, нажаль, не за рівнем життя, а за початком футбольного поєдинку. 27 серпня матч раунду плей-офф Ліги Європи між «Ворсклою» та португальською «Бенфікою» розпочнеться о 21.45, що є звичайним початком для більшої частини «Старого світу».

Українські уболівальники провідних команд країни «Динамо», «Шахтаря» і навіть «Металіста», вже звикло до такого пізнього початку домашніх матчів. Не раз команди грали в різну пору року в такий пізній як для України час. «Ворскла», хоч і грає в Єврокубках вже вчетверте, але так пізно ще ніколи не розпочинали матч. Поєдиноки з «Андерлехтом» та «Боавіштою» у 1997 та 2000 рр., відповідно, розпочиналися у звичний для нас час – 19-й годині.

У таких умовах – головне навантаження на стадіоні ляже на освітлення. Пригадується як на матчі з «Андерлехтом» на одній освітлювальній вежі на східній трибуні в другому таймі погасло світло. Арбітр поєдинку навіть вимушений був на кілька хвилин припинити гру. Та на щастя працівники клубу швидко полагодили освітлення і зустріч дограна до кінця без пригод. 

Нині стадіон у черговий раз пережив косметичний ремонт, зокрема й система освітлення. Минулого року тут відбувся матч Суперкубку України. Стадіон цілком впорався зі своїми обов’язками, а полтавські уболівальники могли споглядати гру кращих команд країни після спекотного липневого дня о 20.45 – поки найпізніший початок матчу на стадіоні «Ворскла».

Цікаво, що наша команда вперше зіграла за штучного освітлення ще 1956 року. У фіналі Кубка України, який «Колгоспник» виграв, команди грали на стадіоні імені Хрущова (нині це НСК «Олімпійський») 8 листопада за штучного освітлення, що той час зустрічалося досить рідко. Тим паче на грі аматорських команд. А ось вперше штучне освітлення запрацювало на стадіоні «Ворскла» 7 жовтня 1970 року. Того дня полтавський «Будівельник» переміг одеський СКА – 1:0.

За радянських часів матчі зазвичай розпочиналися не пізніше 19-ї години у літній час, і о 16-17 годині у весняно-осінній період. Як правило, левова частина зустрічей різного рангу проходили саме в ці години. З початком проведення національного чемпіонату, матчі розпочиналися в різний час. Це пов’язано з неможливістю використання штучного освітлення, або через його відсутність на деяких стадіонах, адже не всі клуби могли собі дозволити витрачати клубні кошти на електроенергію. Не виключенням була й наша «Ворскла». До речі, свій перший матч у рамках незалежної України «Ворскла» провела 16 лютого в Полтаві, і ця гра розпочалася о 12 годині. Це найранніший час початку матчу команди за всю історію.

Олександр СТАДНИЧЕНКО

Погода