Аматори - 25-10-2010, 10:10 - sasa 153

Чемпіони і аутсайдери

Чемпіони і аутсайдери

Першість 2010 року вже стала надбанням історії.

”Атака”-чемпіон, ”Атака”-аутсайдер
Могли гожуляни і не стати чемпіоном. У короткій перерві між першим та другим колом, зявилася інформація, що у складі команди більше легіонерів ніж дозволяє регламент. Федерація вирішила перевірити картки на кожного з футболістів. Дійсно, серед учасників команди було виявлено 6 ”зайвих” гравців, які після першого кола були дискваліфіковані. Зняли й представника команди. Валентин Горбаньов був змушений знаходитись поза командою. Та головне питання стояло одне – яке очкове покарання зазнає ”Атака”? Одразу говорили, що всі набрані пункти анулюють, тим самим переведуть команду із лідера в одного з аутсайдерів. Проте федерація пішла на поступки. Щоб не зводити нанівець старання футболістів, які два місяці по неймовірній спеці ”вмирали” на полі, було прийнято рішення позбавити команду 3 пунктів. Не саме важке покарання. Тому у другому колі команді довелося надолужувати згаяне, тобто здобути ”ті втрачені” очки, або сподіватися на помилку конкурентів. Суперники по черзі втрачали очки, а ”Атака”, взявши на старті другого кола лише 1 очко (виїзна нічия в Розсошенцях з чемпіоном), по черзі трощила своїх суперників. Переломним став матч 16-го туру, коли у Степному ”Атака” в компенсований час вирвала перемогу завдяки пенальті. А за два тури гожуляни одноосібно очолюють турнірну таблицю і вже до закінчення першості залишають за собою перше місце.   


Втрачені позиції ”Сокола”
Якщо гожуляни можуть похвалитися стрімким ривком угору, то степняни у другому колі тільки регресували. Маючи перевагу над конкурентами у п’ять очок, соколят неначе підмінили. І якщо домашню поразку у матчі з ”Атакою” можна списати на суддю, втомленість чи ще якісь причини, то наступні матчі ”Сокіл” провів явно нижче свого рівня. У чотирьох іграх команда набрала всього одне (!) очко – це не показник претендента на чемпіонство. Саме через цю ігрову ”яму”, команда із Степного не лише втратила першу сходинку, а й взагалі могла залишитись без медалей. За два тури до фінішу ”Розсошенці” виходять на третє місце. Проте вже у наступній зустрічі програють вдома ”Факелу” 0:3. В свою чергу Степне перемагає ”Кристал” і знову третє. В останньому турі гра, в якій на кону стояла доля всього сезону. Лише перемога давала шанс трішки підсолодити смак неоднозначного сезону. У разі негативного результату – поразки – команда залишалася на четвертому місці. Було зрозуміло, що ”Ювента”, яка не має мотивації, в півсили гратиме проти земляків з ФК ”Розсошенці”. Стиснувши зуби ”Сокіл” відмінно склав останній іспит сезону, перегравши ”Олімп” на його полі 4:1. Знову не перші – такий підсумок 2010 року. У фіналі ”Весняного кубку” ”Сокіл” поступився ”Ювенті”, тепер втратив чемпіонство. Залишається сподіватися на вдалий виступ в ”Осінньому кубку”.


Екс-чемпіон
Піднятися на вершину легше ніж на ній втриматись. Цю аксіому підтвердила ”Ювента”, яка в цьому році фінішувала на другому місці. Вдалі матчі перепліталися з не зовсім задовільними результатами. Через різні проблеми склад чемпіона не завжди мав оптимальні обриси. Розраховуючи на своїх лідерів Шевчука, Микійчука, Іванченка, Гуржія та Супруненка лише останній з’являвся на полі у кожному матчі. Саме завдяки стабільній грі Євгена ”Ювента” повинна завдячувати своїм успіхам. Забиваючи майже у кожному матчі, Супруненко записав у свій актив 26 голів, тим самим ставши найкращим голеадором першості. Жодна з команд не залишила свої ворота без автографа нападника. Та як завжди старань одного футболіста замало. Намагалися йому допомагати Микитенко (17 забитих м’ячів), Юрін, Загреба та інші, однак через нестабільний склад команда втратила дорогоцінні очки, яких не вистачило на фініші. Згадати лише поразку від ”Олімпу” 2:3 чи домашню нічию в передостанньому турі з ”Дуклою”. Окремим матчем слід виділити розгромну поразку від земляків з ФК ”Розсошенців” в середині чемпіонату. І знову через брак виконавців. Команда отримала в свої ворота дев’ять м’ячів. Давненько ”Ювента” не знала такого приниження. Реабілітуватися футболісти зможуть вже наступного року, адже на кубку ”Ювента” виступати не буде. Точніше, гравці вирішили обєднатися з ФК ”Розсошенці” і грати одним колективом – ”Розсошенці”.        

ФК ”Розсошенці”. Перед початком першості срібний призер 2009 року був серед когорти фаворитів. Проте через омолодження колективу розсошанам не вистачало стабільності. А іноді й концентрації у відповідальний момент. Як тут не згадати матч проти Сокола, коли виграючи у середині другого тайму 4:1, ”Розсошенці” примудрилися програти 4:5.

”Дукла”. Цю команду можна назвати домашньою. Сім з одинадцяти перемог супрунівці одержали на своєму полі. Та п’яту сходинку ”Дукла” виборола саме завдяки вдалій грі на виїзді в останніх турах. Вирішальною стала перемога у гольовому матчі над ”Кристалом” 8:4.

”Олімп”. Вливши у команду свіжу кров, у цьому чемпіонаті по-новому заграв третій колектив із Розсошенців. Повністю проваливши минулу першість, розсошани перед початком змагань ставили завдання збереження прописки у першій лізі. Проте по ходу чемпіонату команда заявила про себе як про грізного суперника, який може дати бій будь-кому. Драматичні матчі проти ”Атаки” у першому колі та важка перемога над ”Ювентою” у другому, показали справжню силу команди. Але були й зовсім провальні виступи. Це і поразки від земляків з ФК ”Розсошнці” 0:6, і від ”Атаки” 0:9, а іноді команда втрачала очки у матчах, де по ходу зустрічі вигравала – матч у Головачі та домашня гра з ”Кристалом”.

”Динамо”. Божківські футболісти зарекомендували себе як міцного середняка. На їхній стадіон суперник їхав з острахом повернутися додому з ”баранкою”. Непогано динамівці грали й на виїзді – проте боротися за нагороди їм поки що зарано.

”Факел”. Також перед початком першості відносився до претендентів якщо не на чемпіонство, то на медалі точно. Однак прогнози річ уперта, а ”Факел” так і не зміг зачепитися за верхню половину турнірної таблиці.

”Кристал”. Старт для Залізничного у вищому дивізіоні виявився вкрай невдалим. Вже у першому турі довелося ”проковтнути” важку пілюлю від чемпіона – 1:11. Перший домашній матч не відбувся через банальну річ – ”Кристал” не зміг підготувати поле до гри з ”Олімпом”. У першому колі команда виглядала у ролі статистів, коли у свої ворота напропускала цілу ”торбу” м’ячів. Через це ”Кристал” має один з найгірших оборонних редутів у лізі – 75 пропущених м’ячів – у цьому компоненті їх випередив лише ”Колан”. А от у другому колі заграв зовсім інший колектив. Чого лише варті виїзні перемоги над ”Розсошенцями” та ”Олімпом”.

”Гренада”. На даний момент чемпіонат для них ще не завершено. Попереду матч за збереження прописки у еліті. До свого активу команда може занести нічию з ”Атакою” – 0:0, коли на останніх хвилинах пенальті відбив голкіпер Антон Карякін. Саме ”Гренада” перша команда, яка змусила майбутнього чемпіона зазнати перших очкових втрат.


”Вікторія”. Все на що спромоглася ”Вікторія” – це провести ряд непоганих матчів. Однак свою вирішальну гру футболісти з Головача програли, через що змушені залишити першу лігу.

Колан. Відверте розчарування чемпіонату. Перед стартом команду залишив ряд виконавців, які переїхали у сусідню Судіївку. Через це у складі з’явилися молоді футболісти, які не змогли конкурувати з більш досвідченішими опонентами. Тому ”Колан” наступний рік проведе у нижчому дивізіоні.

Погода