Стрічка новин - 30-08-2016, 07:08 - Націоналіст 3062

Чи можна пити каву після тренування?

Чи можна пити каву після тренування?

І склад кави, і його вплив на організм людини давно вивчені, проте питання користі і шкоди вживання цього напою, що бадьорить, досі викликають чимало суперечок.

Особливо запеклими вони стають у колі спортсменів. Професійно займаючись спортом, вони ретельно стежать за своїм здоров’ям і, відповідно, з підвищеною увагою ставляться до вибору їжі і напоїв. Якщо говорити про сучасні сорти, то найширший вибір кави можна знайти на сайті – http://coffeetrade.ua/catalog/arabika/.

У тому, що стосується користі чи шкоди кави для спортсменів, однозначної думки немає. З іншого боку, точно відомо, як кава впливає на організм після спортивного тренування, і тому кожен може вирішувати для себе самостійно, чи варто захоплюватися цим напоєм.

Кава після тренування: негативний ефект

Головна небезпека у вживанні кави після тренування полягає в тому, що кофеїн збудливо діє на нервову і серцево-судинну системи. Після занять спортом вони і без того перебувають в активному стані, і додаткове стимулювання кофеїном тільки підвищує навантаження. Зрозуміло, це не корисно.

Цікаво, що перед тренуванням багато спортсменів п’ють каву якраз для того, щоб стимулювати серце і нервову систему, отримати заряд бадьорості – це сприймається як один з елементів «розігріву».

Кава після тренування: позитивний ефект

Кава прискорює виведення молочної кислоти з м’язової тканини. Саме ця кислота викликає тягнучі болі в м’язах після тренувань. Кофеїн дозволяє частково зняти цей ефект.

Якщо тренування була важким і викликало втому, саме кава допоможе зняти її швидко. Це особливо важливо, якщо спортсмен займається в ранкові або денні години, і після тренування йому необхідно зберігати активність і бадьорість.

Нарешті, тим, у кого артеріальний тиск знижений, кава допоможе нормалізувати його після тренування. Кофеїн поверне нормальне самопочуття і допоможе уникнути головного болю, якщо людина схильна до них після фізичних навантажень.

Однозначно радити, чи варто пити каву після тренувань чи ні, не можна – це залежить і від того, як підготовлений спортсмен, і від того, яким саме спортом він займається, і від індивідуальних особливостей організму. Найкраще довірити вирішення цього питання спортивному лікарю або тренеру. Якщо ж мова йде про аматорські тренування, то за умови, що у людини немає підвищеного тиску і проблем з серцем, ніякої шкоди від чашки кави не буде – в невеликих кількостях його можна пити і до, і після тренування.

Погода