- 24-07-2011, 08:07 - sasa 190

Фантастична перемога \”Ворскли\”

Фантастична перемога \”Ворскли\”

Ворскла – Металург Донецьк – 4:2

Сачко 33, Кривошеєнко 58, Безус 79, Янузі 90+6-пен. – Димитров 32, Чечер 76
Ворскла: Величко, Ребенок, Курилов, Оберемко, Чеснаков, Селін, Закарлюка (Безус 67), Громов (Янузі 46), Сачко (Кривошеєнко 46), Маркоскі, Даллку.
Металург: Бандура, Голайдо, Сержіо, Іванко (Соарес, 71), Димитров (Морозюк 81), Воловик, Казарян, Фернандеш, Лазіч (Мкртчян 62), Пізеллі, Чечер.
Головний арбітр: Ярослав Козик (Мукачеве)
Асистенти: Ігор Бицкало (Одеса), Євген Халамендик (Київ)

Попередження: Громов 31, Янузі 67, Безус 69 – Сержіо 53, Казарян 55, Димитров 69, Воловик 89, Морозюк 90, Чечер 90 +6, Соарес 90 +6

24 липня. Полтава. Стадіон \”Ворскла\”. 5000 глядачів

 

\”Це було неймовірно!\” – читалося на обличчях радісних уболівальників \”біло-зелених\” при виході із стадіону, а ті, хто пропустив матч з поважних і не дуже причин від розпачу готові гризти лікті собі і сусідам. Не дивно, адже матч у Полтаві подарував цінителям футбольного мистецтва все те, заради чого ми любимо цей спорт – зливу голів на будь-який смак, вишукані комбінації, карколомні сейви голкіперів, напругу до останніх хвилині, вибухові емоції і заряд позитиву від перемоги.

Напередодні дубль у важкому матчі здобув мінімальну перемогу і любителі статистики тривожно перешіптувалися: \”Молодь перемогла, слід чекати протилежного результату основи\”. Оптимізму гостям додавали і вимушені перестановки у складі господарів, пов’язані з напруженим графіком.

Передбачити перші одинадцять гравців перед матчем зараз важко навіть досвідченим аналітикам. Микола Павлов знову дав перепочити голеадорам Янузі і Безусу, випустивши на вістрі атаки приклад професіоналізму Сачко. Краснопьоров ще не оговтався від пошкодження, його місце зайняв Оберемко. Креатив був за Маркоскі та Закарлюкою, фланги віддані Селіну-Ребенку та Даллку-Громову. Останній кордон оборони склали Чеснаков та Курилов. Капітанив голкіпер Величко.

Почалося все обережно і в’язко. Потужна лінія півзахисту \”Металурга\” не давала розгулятися полтавським хавам, швидко в кілька дотиків переходячи центр поля. Та й поле виявилось важкуватим, особливо страждали господарі, раз у раз виконуючи елементи довільної програми фігурного катання замість акцентованих точних дій.

Вперше сплеск емоцій стадіону викликав Артем Громов, завдавши здавалось безнадійного удару з дальньої дистанції. М’яч дзвінко луснув по перекладині, хоча Бандура й контролював ситуацію. На хвилі підйому ворскляни спробували таки відкрити рахунок ударами з дальніх дистанцій (Закарлюка, Ребенок), та точності бракувало. А ось відповідь гостей видалась дуже небезпечною – Іванко отримав смачну передачу на хід, вийшов сам на сам, але дозволив захиснику відтіснити себе до лицьової. Удар з гострого кута нейтралізував Величко.

Боротьба ставала все жорсткішою, поступатися плацдармом ніхто не хотів. Громов отримує гірчичника за порушення правил, подача в карний майданчик від Фернандеша, Величко не встиг заблокувати навіс, захисники не змогли втримати Дімітрова і Велізар в падінні запалює одиничку на табло. Приїхали.

Як приїхали, так і відчалили. Закарлюка миттєво зорієнтувався в ситуації і закинув як рукою кулю на Сачка. Василь з захисником на плечах підіграв собі головою і, не даючи м’ячу торкнутися газону, в загадковому піруеті зрівнює рахунок! Воротар у вирішальний момент теж вирішив скласти форварду пару, послизнувшись, та оцінку за цей виступ обоє отримали однакову – одиницю, що й зафіксувало табло.

Прокинулись команди – пристрілювалися Даллку і Оберемко, шукав щастя біля чужих воріт Казарян. І так невчасно пролунав свисток на перерву. Антракт. До речі, слід відзначити і авторитетну поведінку \”ветеранів\”. Сергій Закарлюка регулярно давав вказівки партнерам чи не в кожному епізоді, а Арменд Даллку взагалі після непорозуміння в передачах з Громовим відіслав юного футболіста відпрацьовувати в обороні, а сам неквапливо повертався на своє місце.

Прогнозована подвійна заміна від Павлова – замість Громова, який тільки починає набирати потрібних ігрових кондицій, вийшов Іван Кривошеєнко, а трудяга Сачко звільнив місце для свіженького Янузі. \”Ворскла\” взяла паузу для перебудови (помилкою Закарлюки мали користуватися Дімітров та Казарян, проте останній не влучив у рамку з вбивчої позиції), а потім вдарила з усіх гармат. Йован Маркоскі підтвердив реноме лідера команди з відмінним баченням поля і геніальним пасом. Його передача на Кривошеєнка була настільки ідеальною, що Івану нічого не залишалось як виводити свою команду вперед! Перший гол новачка!

Маркоскі і сам хотів відзначитись, та блискучий удар серба у відчайдушному кидку зумів відбити голкіпер.

Замість втомленого Закарлюки виходить Безус, який останнім часом демонструє відмінну форму. Щоправда активність форварда почалася з жовтої картки. Відразу промайнули спогади про домашню гру з \”Іллічівцем\” минулого сезону, та Роман довів, що вміє робити висновки з помилок – більше в цьому матчі на провокації він не піддавався.

А от забив \”Металург\”. Звичайний кутовий вилився у справжнісінький холодний душ цього спекотного дня для уболівальників і гравців \”Ворскли\”. Величко вирішив відродити інтригу в матчі, вийшовши на перехоплення навіть особливо не тягнучись за м’ячем. Дезорієнтований Даллку не став чинити опору Чечеру і дозволив центральному захиснику гостей пробити головою. М’яч, повільно вдарившись об газон, прямував під поперечку. Маркоскі робив усе можливе, але не вистачило зовсім трішки – гол, нічия, радість донеччан.

Не буди лихо, доки воно тихо. Втома від єврокубків? Фізичне виснаження? Думки про \”Слайго\”? Економія сил? Нічого подібного. \”Ворскла\” завелася.

Ребенок чітко виконав штрафний, м’яч транзитом через голову захисника гостей потрапляє до Безуса, а Роман в дотик вгачує кулю з гострого кута під дальню штангу! Полтаву було не спинити. Знову Безус ввімкнув пресинг в штрафній зоні (!) суперника, вийшов з двобою переможцем, витягнув на себе  голкіпера, обіграв його і наніс потужний удар по незахищених воротах – захисник вставив лоба! Ребенок тікає на побачення з Бандурою – на точний постріл забракло сил. Безус пасом-лялечкою відрізає усю оборону \”Металурга\”, Янузі вривається в карний майданчик, кладе на газон Бандуру, виходить на порожню рамку і… падає після порушення правил Чечером! Безсумнівний пенальті. Суперечки гравців з Донецька стали зрозумілими лише за хвилину – Чечер за фол останньої надії отримує лише гірчичник. Певно, \”металурги\” прохали арбітра діяти без поблажок: заробив червону – отримуй вилучення. Рефері не прислухався. А одинадцятиметровий реалізував Янузі – 4:2!

Не зовсім зрозумілою була поведінка гравців \”Металурга\” після фінального свистка, та й тренер гостей, хоч і ввічливо, та все ж не захотів коментувати гру, нагадавши Газзаєва після 3:1 для \”Динамо\” в Полтаві. Спишемо на емоції, гра була видовищною і цікавою, програвати в такій дуже не хочеться.

А \”Ворскла\” з відмінним настроєм готується до зустрічі з ірландцями. Цей матч додав головного болю Павлову – стартовий склад визначити стає все складніше, претензії на основу виглядають вагомо у більшості гравців. А декому варто більше працювати. потенціал є, шанси дають – користайтеся, Полтава тільки радітиме.

Разом до нових перемог!

Віталій Сонікссон

 




Погода