Матчі - 02-08-2009, 02:08 - Націоналіст 311

Фантастична зарядженість на боротьбу знову приносить результат

Фантастична зарядженість на боротьбу знову приносить результат

Ворскла – Шахтар 1:1 (0:1)

Голи: Єсін, 74 – Рац, 45

Ворскла: Долганський, Ярмаш, Даллку, Чеснаков, Цуррі, Краснопьоров, Деспотовскі, Кулаков – 6.5 (Чичиков, 90+2), Маркоскі (Безус, 85), Єсін, Сачко (Янузі, 63).

Шахтар: Пятов, Срна, Чижов, Чигринський, Рац, Дуляй, Левандовскі, Фернандіньо (Кравченко, 61), Жадсон (Ілсіньо, 65), Луїс Адріано, Гладкий (Агахова, 73).

Попередження: Цуррі, Єсін, Краснопьоров, Янузі – Чижов, Гладкий

На 80-й хвилині вилучений Микола Павлов.

Матч проти донецького «Шахтаря» очікували в Полтаві з нетерпінням. Ще б пак, у голові кожного вболівальника біло-зелених ще живі спогадати про тріумфальну перемогу їхньої команди над гірниками у кубку України. За ті два з лишнім місяці, що відділяли фінал кубка від звітної гри, склади команд змінилися мало, тому полтавські любителі футболу не без підстав розраховували на успішний результат для своєї команди. Забігаючи наперед зазначимо, що ворскляни не обманули очікувань своїх фанатів.

У ”Шахтаря” нарешті повернувся на тренерський місток Мирча Луческу, а в основі вийшли экс-ворскляни Пятов і Чижов. Повернувся також після дискваліфікації лідер гірників Фернандіньо. Слід відзначити і двох форвардів на вістрі атаки. Цього разу це були Гладкий і Луїс Адріано. У ”Ворскли” склад виглядав звично. Хіба що місце в основі після матчу в Ужгороді повернув собі Василь Сачко, для якого звітний матч був двохсотим в елітному дивізіоні.

Гру команди почали обережно. Перші десять хвилин йшла своєрідна розвідка. Першою насмілилася піти в атаку ”Ворскла”: на 10-й хвилині після масованої атаки Краснопьорову вдався непоганий удар метрів з 22-х. М\’яч пройшов трішки вище поперечини. Гірники не стали баритися з відповіддю і видали відразу стовідсотковий момент. Гладкий, одержавши пас із глибини поля, виходив сам на сам з Долганським, але переграти кіпера господарів не зумів. Після цього епізоду завелася вже ”Ворскла”. Атакують полтавчани багато і різноманітно. Прекрасно почувають себе фланги, де активністю відзначаються Єсін і Кулпков, у центрі непогано виглядає Маркоски. Господарі непогано пресингують, а перехопивши м\’яч несуться вперед. Чесно кажучи, давно не доводилося бачити такої гри від біло-зелених. Після матчу старожили сходилися на думці, що це була одна з кращих (якщо не краща) ігор команди за останні десять років.

На 21-й хвилині знову розряджає свою ”гармату” Краснопьоров. Цього разу ближче до мети, але все одно неточно. На 29-й хвилині Кулаков ледве не підловив Пятова, який залишив ворота, але м\’яч звалився з ноги в Дениса і пройшов вище воріт. У ці хвилини ворскляни повністю переграють гірників у центрі поля, але черговий дуже небезпечний момент створює саме ”Шахтар”. Луїс Адріано на 38-й хвилині мав момент, дуже схожий на той, котрий мав Гладкий. Підсумок той же – упевнено зіграв Долганський. До перерви команди створили на пару кілька напівмоментів і коли вже здавалося, що в першому таймі рахунок так і не буде відкритий, відбувся гол. Луїс Адріано в протиборстві з Чеснаковим красиво упав неподалік від правого кута штрафного майданчика і Швецов просвистів, чим викликав море невдоволення з боку трибун. До м\’яча підійшов Рац і ударом з лівої майстерно поклав м\’яча у дальній кут. Прекрасний удар, без шансів для Долганского – 0:1. Але навіть і цей епізод не перешкодив полтавському вболівальнику провести свою команду на перерву оплесками. Головний арбітр же удостоївся чергової порції свисту (крім штрафного пригадали рефері і руку одного з гравців ”Шахтаря” у першій половині першого тайму чи то в штрафній, чи то в небезпечній близькості від неї).

У перерві подумалося, а чи зуміє ”Ворскла” витримати той скаженний темп, який задала гостям у першому таймі? Виявилося, що зуміла.

Другий тайм почався з чергового забійного моменту від форвардів ”Шахтаря”. Луїс Адріано на 50-й хвилині знову виходив на побачення з Долганським, але його удар в останній момент зумів заблокувати Чеснаков. На 59-й хвилині чергова дуель бразильця і молодого захисника полтавців завершилася тим, що Адріано на швидкості легко втік від опонента на лівому фланзі і знову вийшов на побачення з Долганським. Сергій, для якого, схоже, нейтралізація небезпечних виходів форвардів гостей у цьому матчі перетворилася в головну роботу, і цього разу не схибив.

На 61-й хвилині Мірча Луческу приймає рішення замінити Фернандіньо на Костянтина Кравченка. Зі сторони заміна виглядала дещо дивною (змінювати лідера команди на гравця, який не мав у даний момент достатньої ігрової практики). Але тренерові видніше. ”Ворскла” після дуже жвавого першого тайму взяла паузу, але здаватися біло-зелені і не думали. Спочатку Кулаков із забійної позиції пробиває мимо, а потім відмінний удар під поперечину вийшов у Цуррі. Пятов потягнув. А на 75-й хвилині ворсклянам вдалася чергова швидка контратака, яких у цьому матчі було в надлишку. Кулаков нарешті отримав оперативний простір і на швидкості протяг м\’яч майже через півполя. Підняв голову і зряче навісив на дальній кут воротарського майданчика, а Дмитро Єсін продавив, Даріо Срну і головою вколотив м\’яч у ворота –1:1.

Після голу у відповідь пристрасті, які і без того вирували майже весь матч, завирували з новою силою. В одному з епізодів не стримався Микола Павлов і був відправлений додивлятися матч у підтрибунне приміщення (тренер ворсклян намагався вказати арбітрові на те, що він дуже довго не дає дозволу Даллку вийти на поле після надання медичної допомоги).

В час, що залишився до фінального свистка, на полі було більше боротьби, ніж конструктивних дій з боку футболістів. Завівся не на жарт Даріо Срна, який заробив кілька дуже небезпечних стандартів біля воріт суперника. Але щоразу оборона ”Ворскли” не давала навіть можливості завдати удару по своїм воротам. Схоже, хорвата дуже розлютив гол Єсіна, забитий у тому числі і через його позиційну помилку.

У доданий час, якого було аж чотири хвилини, ”Ворскла” зуміла дуже грамотно відсунути гру від своїх воріт (тут варто відзначити молодого Безуса, який вийшов за кілька хвилин до фінального свистка) і відстояти цілком заслужену нічию.

Таким чином, наша команда вдруге поспіль змогла не програти гірникам у себе вдома і набрала чотири очки. Тепер у комплекті ”Ворскли” є і перемога, і нічия, і поразка. Наступний матч у Запоріжжі зможе або підняти ”Ворсклу” в зону лідерів (у разі перемоги), або відсунути ближче до середини турнірної таблиці.

Олександр Полтавець

Погода