Анонси - 06-12-2020, 10:12 - admin 3369

Головний матч першого кола для «Ворскли»

Матч, який не можна програвати.
Головний матч першого кола для «Ворскли»

Спортивні журналісти люблять вживати вирази на кшталт «центральний матч туру», «центральний матч першого кола» чи «центральний матч чемпіонату».

З одного боку, за перемогу в будь-якій грі команді нараховується три очки. А з іншого, коли зустрічаються команди-сусіди в турнірній таблиці, перемога однієї з них має й супутні ефекти в вигляді психологічної переваги над безпосереднім суперником.

Свій центральний матч першого кола зіграють у дванадцятому турі в Чернігові «Десна» та «Ворскла». Зараз полтавці йдуть третіми й випереджають майбутнього суперника на два очки. Тому в випадку перемоги господарі зможуть обійти «Ворсклу». Якщо ж три очки здобудуть підопічні Юрія Максимова, то вони випереджатимуть «Десну» вже на п‘ять залікових балів.

Зустріч суперників на спаді

Обидві команди зараз переживають спад. «Ворскла» з п’яти останніх офіційних матчів виграла лише один, а в середу програла кубковий матч «Агробізнесу» з Волочиська. Ця поразка так розчарувала Юрія Максимова, що він не прийшов на післяматчеву прес-конференцію. Емоції тренера зрозуміти можна: після фіналу минулого року закінчувати виступи вже в 1/8 фіналу після зустрічі з першоліговою командою не дуже приємно. Проте все має причини. У випадку «Ворскли» – це кадрові проблеми. У матчі з «Агробізнесом» повернулися Вадим Сапай та Денис Васін. Але продовжують відновлюватися Владислав Кулач, Євген Опанасенко та Володимир Чеснаков. Сам Чеснаков дуже хоче зіграти проти «Десни». Сподіваємося, що це станеться. Допомога капітана дуже знадобиться «Ворсклі» в важливому матчі.

До кадрових проблем під час першого кола додалися проблеми з дисципліною. Через необов’язкове вилучення в матчі з «Динамо» гру в Чернігові пропустить один з лідерів полтавців Ібрахім Кане, якого КДК УАФ покарав двома матчами дискваліфікації.

Причини спаду «Десни», ймовірно, мають іншу природу. Чернігівці не змогли виграти в двох останніх матчах чемпіонату, в одному з них несподівано поступившись удома ПФК «Львів». Олександр Рябоконь має ширший вибір виконавців, ніж Юрій Максимов. Тому необов’язкова втрата очок зумовлена або психологічними причинами, або недооцінкою суперника.

Цікаві факти

  • «Десна» стала першим суперником «Ворскли» в розіграшах кубка після проголошення незалежності України. 16 лютого 1992 року полтавці перемогли вдома 1:0  й вийшли до 1/16 фіналу;
  • останній офіційний матч між собою «Ворскла» й «Десна» також зіграли в Кубку України. У минулому сезоні полтавці перемогли в Чернігові в рамках 1/4 фіналу з рахунком 1:0;
  • нинішній головний тренер «Десни» Олександр Рябоконь виступав за «Ворсклу» в сезоні 1987-го року;
  • зараз за «Десну» грають захисник Артур Западня й нападник Дмитро Хльобас, які раніше захищали кольори «Ворскли»;
  • у сезоні 2018/19 «Ворскла» змогла відігратися, програючи після першого тайму «Десні» з рахунком 0:3. Той матч завершився внічию 3:3;
  • усього в чемпіонатах та Кубках України команди провели між собою чотирнадцять матчів. Вісім разів перемагала «Ворскла», тричі – «Десна» й ще три матчі закінчилися внічию.

Де  дивитися

Трансляція матчу 12-го туру «Десна»-«Ворскла» запланована на телеканалі «Футбол 1», початок 6-го грудня о 17:00.

Погода