Інтерв'ю гравців, тренерів - 04-12-2009, 08:12 - sasa 243

Григорій Ярмаш: “Є значно слабші команди, але на них приходить куди більше вболівальників”

Григорій Ярмаш

Правий захисник «Ворскли» та збірної України Григорій Ярмаш два останні матчі прем’єр-ліги пропустив. Проте уродженець Тернопільщини сказав, що вже на суботній поєдинок з «Карпатами» він сподівається вийти з перших хвилин.

Фартова «Дніпро-Арена» для «Ворскли

– Після повернення з Афін, де збірна України грала перший матч плей-оф з греками, у мене піднялася температура, і лікар збірної разом з Олексієм Михайличенком прийняли рішення відправити мене додому, – розповідає Григорій. – До матчу з «Оболонню» я не встиг відновитися і тому дивився гру з трибун. Той поєдинок команда виграла, і Микола Павлов на матч проти «Дніпра» вирішив переможний склад не змінювати. Тому я й залишався в запасі.


– У Дніпропетровську «Ворскла» не виграла, але її гра отримала схвальні відгуки.
– Мені також дуже сподобалося, як ми зіграли проти амбіційного «Дніпра». Хлопці відпрацювали дуже добре. І справа не лише в результаті, а нічия з таким сильним суперником на його полі – це, безумовно, успіх. Що особливо потішило, то це гра – ми нічим не поступалися команді Безсонова. Причому по ходу гри вели в рахунку й цілком могли і виграти. Але й 2:2 – зовсім непогано.

– Як ти гадаєш, така якісна гра на «Дніпро-Арені» – це свідчення того, що «Ворскла» вийшла із затяжної кризи, чи вам просто таланить на новому стадіоні Дніпропетровська?
– Ми зараз набрали форму і намагаємося надолужити втрачене, аби навесні втрутитися в боротьбу за місця у верхній частині таблиці. Але й факт фартовості для нас «Дніпро-Арени» відкидати не буду. Навесні ми на ній виграли Кубок України, а тепер вперше за останні роки взяли очки в «Дніпра» у гостях. Сподіваюся, що цю традицію ми продовжимо і в майбутньому.


– До речі, Микола Павлов у цій зустрічі вперше як тренер зумів взяти очки у Дніпропетровську в матчі проти колись рідної команди.
– Ми про це знали, що стало для нас ще одним додатковим стимулом досягти позитивного результату.

Павлов робить ставку на молодь

– Ти згадав про весняну частину сезону, про бажання боротися за високі місця. А яке завдання стоїть перед «Ворсклою» на сезон?
– Наразі жодної конкретики в цьому питанні немає. А точніше, є завдання на кожен окремий матч – показувати якісний футбол і досягати максимального результату. Думаю, це вже перед початком весняної частини сезону, коли будемо знати, з чого ми її розпочинаємо, нам озвучать завдання. Але скажу, що гравці, і я не є винятком, мріють про єврокубки. Так, ми програли за сумою двох матчів «Бенфіці», але страшенно хочеться ще раз спробувати себе в Європі. Тим більше, що тепер у нас є певний досвід.

– Багато хто вважає, що поразка від «Бенфіки» стала наслідком надмірної пасивності керівництва «Ворскли» влітку на трансферному ринку.
– Не все так однозначно. Згоден, що нам забракло досвідчених двох-трьох футболістів. Можливо, з ними ми б зіграли краще. Хоча проти «Бенфіки» нам було б важко в будь-якому разі. Але з іншого боку, дуже добре, що Микола Павлов робить ставку на молодь. Причому на місцевих хлопців, і нині у «Ворсклі» вже грають молоді вихованці полтавського футболу. І це не може не тішити. Особливо вболівальників, адже завжди приємно, коли в твоїй улюбленій команді грають твої земляки.


– До речі, чому в Полтаві, якщо врахувати рівень гри «Ворскли», на футбол приходить так мало глядачів?
– Ми в команді й самі нічого не можемо зрозуміти. В Україні є значно слабші команди Прем’єр-ліги, але на них приходить куди більше вболівальників. Нам дуже прикро з цього приводу, але чим ми можемо тут зарадити?.. Проте хочу подякувати тим вболівальникам, хто приходить на наші ігри, незважаючи ні на що – ні на погоду, ні на нашу гру та результати. Можу лише пообіцяти, що ми зробимо все, щоб і гру, і результати покращувати.

Яковенко «витягнув» до Києва

– Зараз на «Ворсклу» чекає непростий виїзд до Львова. Чого очікуєш від матчу з «Карпатами»?
– Зрозуміло, що ми хочемо й надалі поповнювати наш турнірний доробок. Тому з «Карпатами» сподіваємося принаймні на нічию, але до Львова їдемо з бажанням взяти три очки. Ну, а як воно вийде, гра покаже.

– Свого часу ти вчився у львівському спортінтернаті, але за жодну львівську команду так і не зіграв.
– У Львові я вчився два роки – 8-й і 9-й класи середньої школи. А потім Павло Яковенко мене запросив до академії київського «Динамо». Подумавши, я прийняв пропозицію – все таки Київ є Київ. Але в «Динамо» закріпитися мені не вдалося, і тепер я у «Ворсклі». У Полтаві почуваюся добре – як в ігровому плані, так і в побутовому. Навесні ми виграли Кубок України, не раз запрошувався і до збірної.

– Але на чемпіонат світу не поїдеш.
– Дуже прикро, що не пройшли греків. Вважаю, що нам просто не пощастило. Адже в Донецьку ми мали значно більше моментів, ніж суперник, але з реалізацією не склалося. Хоча, з іншого боку, в футболі завжди щастить тому, хто більше заслужив.


– Ти один з небагатьох гравців збірної, хто не грає ні за «Динамо», ні за «Шахтар», ні за «Дніпро»…
– Так і є, але мені приємно представляти у збірній «Ворсклу». А в тому, що мене запрошують у збірну є заслуга як моя, так і Михайличенка, який почав звертати увагу на гравців з інших команд. При ньому у збірну, крім мене, запрошували і гравців «Таврії», а на Грецію вперше викликали Худоб’яка з «Карпат».


– Ти вже не один рік на виду. Невже тебе не запрошували у вітчизняні клуби-гранди – «Динамо», «Шахтар», «Дніпро», «Металіст»?
– Наразі ні. В усякому разі зі мною на цю тему ніхто не говорив. Значить я ще не доріс до рівня їхніх вимог.

– Чим думаєш займатися по завершенні ігрової кар’єри?
– Диплом тренера я вже маю – закінчив Національний університет фізичної культури і спорту в Києві. Але наразі думаю ще не один сезон пограти сам, а так далеко ще не зазираю.

Віталій Павлишин

Погода