Новини - 04-06-2023, 10:06 - admin 24393

Коли все вирішується в останньому турі

Пам’ятні розв’язки останніх турів за участю «Ворскли».
Коли все вирішується в останньому турі

Інтрига до останнього туру або секунди. Це те, що робить окремо взятий матч чи чемпіонат цікавиим для вболівальників. У сьогоднішньому огляді ми зібрали випадки, в яких доля «Ворскли» залежала саме від останнього матчу сезону.

Сезон 1996/97, 30-й тур: «Ворскла» – «Прикарпаття» 2:0, перенесений матч 16-го туру: «Дніпро» – «Динамо» 0:1

По ходу дебютного сезону в вищій лізі «Ворскла» претендувала навіть на друге місце, проте ближче до кінця чемпіонату там закріпився донецький «Шахтар». А претендентів на «бронзу» залишилося двоє – «Ворскла» і «Дніпро». Очний матч між командами в 26-му турі не прояснив ситуацію – нічия 0:0. Тому все могло вирішитися в останньому турі. До нього полтавці підійшли маючи 55 очок проти 54 очок у суперника. Хоча останнім він був лише для «Ворскли»: 19-го червня полтавці завершували сезон домашнім матчем проти «Прикарпаття», у цей же день дніпряни грали вдома пропущений матч 16-го туру проти київського «Динамо», а за кілька днів – уже матч 30-го туру проти «Кривбасу».

Тому розклад для команди Віктора Пожечевського був наступним: для здобуття бронзових нагород потрібно було обов’язково вигравати свій матч й сподіватися, що немотивоване «Динамо» Валерія Лобановського, яке вже достроково стало чемпіоном, переможе «Дніпро». За таких умов «Ворскла» ставала «бронзовою» й матч «Дніпро» – «Кривбас» уже ні на що не впливав. Свою задачу полтавці вирішили в першому таймі, забивши гостям два голи без відповіді зусиллями Андрія Хомина та Сергія Чуйченка. Розв’язки в Дніпрі довелося чекати до 63-ї хвилини. Саме тоді свій гол забив Андрій Гусин й остаточно розставив команди в турнірній таблиці: «Динамо», «Шахтар», «Ворскла», «Дніпро». Уже в дебютному сезоні в вищій лізі полтавці змогли піднятися на п’єдестал пошани.

Ворскляни після матчу з “Прикарпаттям”

 Сезон 2006/07, 30-й тур: «Ворскла» – «Іллічівець» 3:0

За десять років «Ворскла» встигла пройти шлях від команди, яка бореться за медалі та єврокубки до команди, яка вирішує питання збереження прописки  в вищій лізі лише в останньому турі. До того ж, у «лобовому» матчі. Могло все обійтися й без валідолу для полтавських уболівальників, однак у 28-му та 29-му турі команда Віктора Носова замість необіхдних трьох очок здобула всього два, зігравши внічиї з немотивованими донецьким «Металургом» та харківським «Металістом».

Тому перед останнім туром небезпека вильоту в першу лігу була реальною. «Ворскла» мала 28 очок, а маріупольський «Іллічівець» – 25 очок і перемогу в першому колі над полтавцями. Таким  чином, потенційні три очки в Полтаві залишали в вищій лізі саме маріупольців, а «Ворсклу» відправляли в першу лігу.

Теоретично підопічних Віктора Носова влаштовувала й нічия, проте «Ворскла» вирішила не грати на утримання необхідного підсумку й розбила суперника з рахунком 3:0. Голами відзначилися Сергій Кравченко, Деніс Главіна й Йован Маркоскі. Хоча такий великий рахунок у деякому сенсі є оманливим. Гра видалася нервовою й нелегкою для обох суперників. Про це свідчать два вилучення у гостей за рахунку 1:0 і нереалізований маріупольцем Краснопьоровим пенальті за того ж рахунку.

Деніс Главіна забиває гол у ворота “Іллічівця”

Сезон 2010/11, 30-й тур: «Карпати» – «Ворскла» 2:2, ПФК «Севастополь» – «Таврія» 0:1

Мабуть, найцікавіша й найдраматичніша «закрутка» за участю «Ворскли» в матчах останнього туру. Судіть самі: «Ворскла» має 38 очок і грає на виїзді з немотивованими «Карпатами», які вже здобули право грати в єврокубках. У паралельному матчі конкурент полтавців за шосте єврокубкове місце «Таврія», яка має 36 очок, грає з «Севастополем». У свою чергу, «Севастополь» бореться за виживання й має  27 очок проти 26 у «Іллічівця», який вдома приймає немотивоване «срібне» «Динамо».

Найстабільніша ситуація була в Сімферополі, де «Таврія» забила в середині першого тайму й зберегла цей рахунок до кінця матчу. А от у паралельних зустрічах усе переверталося з ніг на голову. У Львові «Ворскла» виграла перший тайм 1:0 (забив Дмитро Осипенко) і двічі пропустила по ходу другого, поставивши себе на межу програшу боротьби за єврокубки. А в Маріуполі «Динамо» впевнено виграло перший тайм 2:0. За такого розкладу в єврокубки виходила «Таврія», а «Севастополь» зберігав місце в Прем’єр-лізі.  Однак, сталося не так. У Львові «Ворсклу» врятував Ахмед Янузі, який забив гол на 88-й хвилині. А в Маріуполі камбек вдався господарям: «Іллічевець» спочатку зрівняв рахунок, а в компенсований час вирвав перемогу. Підсумок – команда Миколи Павлова набирає рівну кількість очок з «Таврією» і за додатковими показниками випереджає суперника, здобуваючи путівку в єврокубки. А «Севастополь» вилітає в першу лігу.

Немотивовані “Карпати” грали на перемогу

Сезон 2017/18, 32-й тур: «Ворскла» – «Зоря» 2:0

Класичний «лобовий» матч за третє місце. Перед останнім туром «Ворскла» випереджає «Зорю» на три  очки й може дозволити собі зіграти внічию. Команді Юрія Вернидуба для того, щоб випередити суперника й стати третьою потрібна лише перемога.

Підопічні Василя Сачка не грають перед своїми вболівальниками на нічию й усередині другого тайму з навісу Павла Ребенка гол забиває Владислав Кулач. В  останні хвилини «Зоря» кидає всі сили в атаку й отримує гол на контратаці від Дениса Васіна. 2:0 – для того, щоб вдруге стати «бронзовою», «Ворсклі» знадобився аж 21 рік.

Андрій Лунін не зміг залишити свої ворота “сухими”

Сезон 2020/21, 26-й тур: «Минай» – «Ворскла» 1:2, «Маріуполь» – «Десна» 4:1

Знову «закрутка» за єврокубки в останньому турі. На п’яте місце претендують «Ворскла» й «Десна». Очний матч у Полтаві не виявляє сильнішого – нічия 1:1, і дає стратегічну перевагу чернігівцям, які за рівної кількості очок будуть вище в турнірній таблиці. Тому в останньому турі «Десні» потрібна перемога з будь-яким рахунком на виїзді над немотивованим «Маріуполем». А «Ворсклі» необіхдіно вигравати свою гру в немотивованого «Миная», який на той час уже не міг врятуватися від вильоту, та сподіватися на хороші новини з Маріуполя.

У перших таймах розвиток подій був не на користь команди Юрія Максимова. У своєму матчі «Ворскла», хоч і не без проблем, вигравала 2:1, а ось у паралельній грі перед з рахунком 1:0 вели чернігівці. А ось другий тайм знову перевернув усе з ніг на голову. Полтавці зберегли переможний рахунок, а «Маріуполь» буквально знищив «Десну», забивши чернігівцям чотири голи. Це було якраз те, що потрібно. «Ворскла» знову здобула право грати в єврокубках.

Як бачимо, з п’яти випадків, в  яких доля «Ворскли» вирішувалася в останньому турі, усі п’ять розв’язок були на користь полтаців. Як буде в останньому турі сезону 2022/23 – побачимо вже сьогодні.

Олександр Данник

Фото – Євгена Кравса, Григорія Басса та прес-служби ФК “Ворскла”

Погода