Матчі - 29-08-2021, 11:08 - admin 1944

Коли заміни роблять результат

"Ворскла" зазнає першої поразки в чемпіонаті.
Коли заміни роблять результат

“Зоря” (Луганськ) – “Ворскла” (Полтава) 1:0 (0:0)

Протокол матчу.

До матчу з «Зорею» «Ворскла» не знала поразок в стартових п’яти зустрічах нового чемпіонату. Однак сьогодні в Запоріжжі ця приємна для полтавських уболівальників серія перервалася.

Пресинг від господарів

Перший тайм пройшов під знаком інтенсивного пресингу від «Зорі». При втраті м’яча луганчани швидко вступали в відбір й намагалися «накривати» гравців «Ворскли» на їх же половині поля. Така тактика могла дати результат вже на перших хвилинах. Фаворов виконав навіс з правого флангу в вільну зону, куди без проблем увірвався Громов. Артем зумів згрупуватися й пробити ногою з близької відстані. У цьому моменті «Ворсклу» виручив Дмитро Різник. Воротар полтавців прочитав ситуацію й вчасно вийшов з воріт, звузивши до мінімуму кут обстрілу й прийнявши удар на себе.

Тривалий час у підопічних Юрія Максимова були проблеми з виходом в атаку. Господарі й далі пресингували. Було схоже, що не вони, а «Ворскла» грала в четвер з «Рапідом». Ще один хороший момент «Зоря» створила на 37-й хвилині, коли знову Фаворов навісив з правого флангу. На цей раз адресатом виступав Олександр Гладкий, який пробивав без спротиву головою з району одинадцятиметрової позначки – вище воріт.

Хоч щось попереду в «Ворскли» почало виходити вже після 20-ї хвилини, коли луганчани трохи послабили пресинг. Двічі атакувальні дії нашої команди матеріалізувалися в небезпечні штрафні удари, однак ні Тілль, ні Челядін реалізувати ці можливості не змогли – надійно на лінії діяв Мацапура.

«Ворскла» створює більше, ніж у першому таймі, але «Зоря» не відстає

У перерві Юрій Максимов замінив Наджееба Якубу. Ганський легіонер «Ворскли» уже «сидів» на жовтій картці й, знаючи його емоційність, тренер, напевне, вирішив зайвий раз не ризикувати. На полі з’явився Давід Пуцлін, який не грав у крайньому матчі чемпіонату через травму. Давід зайняв своє звичне місце в опорній зоні, а Артем Челядін перемістився на лівий фланг, де грав Якубу.

Дебют другого тайму вийшов спокійнішим для «Ворскли». Віктор Скрипник, відчуваючи, що його команда втрачає інтенсивність в атаці, провів подвійну заміну. Дует нападників Громов-Гладкий поступився місцем дуету Аллахяр-Шахаб. А Юрій Максимов замінив Руслана Степанюка, давши двадцять хвилин ігрового часу Ессеолі. Ці заміни виступили своєрідним каталізатором, і команди, починаючи з 71-ї хвилини провели ударну п’ятихвилинку.

Спочатку Аллахяр відібрав м’яча у Тамма й відпасував у вільну зону на Шахаба. Шахаб пробивав з гострого кута й дуже неприємно для Різника. Воротар виручив ворсклян і цього разу, швидко згрупувавшись й відбивши м’яча на кутовий. «Ворскла» відповіла через п’ять хвилин. Це Тілль зі штрафного закручував м’яча в праву від Мацапури «дев’ятку» – воротаря підстрахувала поперечина. У цій же атаці зльоту під поперечину небезпечно пробиває Челядін. Цього разу Мацапура впорався сам й удар відбив. На 77-й хвилині свій прохід до воріт ударом з двадцяти метрів завершує Кабаєв. Знову на місці Дмитро Різник.

Вирішальна заміна Скрипника

Долю матчу вирішила ще одна заміна Віктора Скрипника. На 79-й хвилині тренер луганчан випустив  Овусу Фрімпонга замість Владислава Кабаєва. А вже на 83-й хвилині ганець приймав поздоровлення від партнерів. Шахаб обіграв опонента й сильно пробив. Удар іранського нападника було заблоковано, однак на відскок найоперативніше зреагував Аллахяр, який стрімко увірвався до штрафного майданчика й прострелив вздовж воріт. Різник на перехоплення вже не встигав, а Фрімпонгу залишалося лише підставити ногу й влучити в ворота з близької відстані – 1:0.

Полтавці спробували відігратися. Мали напівмоменти Кане й Кушніренко. Удар зі штрафного від Челядіна прийшовся в «стінку». «Зоря» ж уже на останній компенсованій хвилині встигла вийти в контратаку, яку неточним ударом завершив Кочергін.

1:0 – перша поразка «Ворскли» в чемпіонаті. Так, за певних умов наша команда могла розраховувати на нічию і, можливо, навіть на на перемогу. Але своїм бажанням і хорошою фізичною готовністю «Зоря» на ці три очки заслужила.

Що далі?

Тепер у чемпіонаті наступає двотижнева пауза на матчі національних збірних. Цього часу Юрію Максимову й його команді має бути цілком достатньо для роботи над помилками. Наступний матч «Ворскла» зіграє вдома проти «Десни». Два останні матчі чернігівська команда програла з загальним рахунком 0:8, тому легкого життя для полтавців не передбачається.

Олександр Данник

Фото – Офіційна сторінка ФК «Зоря» (Луганськ) у facebook

Погода