Мотобол - 22-09-2009, 12:09 - sasa 257

Куди зникли динозаври?

Куди зникли динозаври?

Не минув ще й місяць після того, як у Вишняках завершився чемпіонат Європи, а про безмотобольну Полтавщину вже почали забувати в усьому світі. Адже тут як не було, так не має жодної мотобольної команди. І, напевно, не буде ще дуже довго – всупереч обіцянкам владоможців про відродження мотоболу на Полтавщині. Схоже, цей вид спорту зник у наших краях назавжди, так як колись вимерли динозаври.

А між тим мотобольне життя продовжує вирувати в усьому світі “мотора і м’яча”. В чемпіонаті України вже відомо, що “Механік” (Кам’янець-Подільський) уже не завоює золоті і срібні медалі. У вересні “Механік” переміг на своєму полі “Антрацит-2” (Кіровське) – 9:1. У цій грі 56-річний граючий тренер подолян Володимир Даниляк встановив цьогорічний рекорд результативності чемпіонату – забив у ворота суперників 6 м’ячів! Та наступного дня “Механік” програв головному своєму конкуренту – “Антрациту-1” – 1:2. У подолян відзначився російський легіонер Кріштопа, а у кіровчан два м’ячі забив наш земляк, вихованець вишняківської “Ниви”, кращий бомбардир в історії збірної України – Іван Костюк. Саме ця поразка в рідних стінах і позбавила “Механік” можливості завоювати принаймні срібні медалі.

На цей час у чемпіонаті України дві команди вже зіграли всі свої матчі – “Механік” і “Схід” (Вознесенськ). Тепер всі події переміщуються до Донбасу, де гратимуться матчі чемпіонату країни, в яких зустрічатимуться земляки з Єнакієвого і Кіровського. А чемпіон України, без сумніву, визначиться у протистоянні “Союзу-3” і “Антрацита-1”, які ще не програвали у цьому сезоні.

Становище команд
                              І   В  Н  П   М’ячі   О
1. “Механік”        8   4   1   3   42:19   13
2. “Союз-3”          4   4   0   0   17:5     12
3. “Антрацит-1”  4   3   1   0   18:8     10
4. “Схід”              8   2   0   6   18:36    6
5. “Антрацит-2”  4   0   0   4   1:28      0

Не зіграні ще матчі чемпіонату країни відбудуться найближчим часом. А завершиться мотобольний сезон-2009 в Україні турніром Кубка України, який проходитиме 9-11 жовтня у Вознесенську. Хоча, можливо, розігрувати Кубок і не доведеться протягом трьох днів, бо поки що виявили бажання брати участь у цьому турнірі лише дві команди – “Механік” і “Схід”. Тим часом у Вознесенську відбувається справжній мотобольний бум, який “вразив” всю Миколаєвську область. Навіть у самому Миколаєві під час святкування 220-річниці міста за повного аншлагу відбулися два товариські матчі за участю мотоболістів вознесенського “Сходу” і подільського “Механіка”. В першому з них зафіксовано нічию – 2:2, а в другому перемогли подоляни – 5:2.

Після того, як “Механік” втратив шанси стати чемпіоном України, подоляни отримали нагоду повторити своє минулорічне досягнення (бронзові медалі) у відкритому чемпіонаті Білорусі. На своєму полі “Механік” переміг білоруську команду “Поліссяелектромаш” (Лунінець) – 5:2 і відтіснив її з третього місця в турнірній таблиці. Тепер українська команда посідає 3 місце, маючи 25 очок після 11 матчів (8 перемог, 1 нічия, 2 поразки). Але боротьба за медалі відкритого чемпіонату Білорусі продовжується. Все залежить від заключних матчів. “Механік” у кращому випадку може стати навіть срібним призером, а в гіршому – фінішувати на четвертому місці. Лідирує “Автомобіліст” (Пінськ) – 30 очок після 10 ігор. На другому місці литовська “Мілда” (Кретинга) – 25 очок після 10 ігор, на третьому – “Механік” – 25 очок після 11 ігор, на четвертому – “Поліссяелектромаш” – 22 очка після 12 ігор. Українська команда три останні матчі зіграє на виїзді наприкінці вересня: у Пінську – з “Юністтю” та “Автомобілістом” і у Кретинзі – з “Мілдою”.

Після того, як завершився попередній етап чемпіонату Східноевропейської мотобольної ліги (на черзі – фінальний турнір, без урахування набраних очок на попередньому етапі), у місті Видне Московської області пройшов традиційний міжнародний турнір, присвячений Дню міста. У ньому зіграли три команди. На попередньому етапі “Металург” (Видне) переміг збірну Білорусі – 3:2 і збірну Краснодарського краю – 12:5. Білоруси, у свою чергу, перемогли кубанців – 5:1. А у фінальному матчі “Металург” виграв у збірної Білорусі – 7:3. Два м’ячі у складі переможців забив вихованець вишняківської “Ниви”, капітан команди збірної Росії Володимир Сосницький. Інший наш земляк, вихованець полтавського “Вимпела” Геннадій Миць, на жаль, не зміг зіграти у фіналі через травму.

Степан СТАВКОВИЙ

Погода