- 06-03-2021, 04:03 - admin 9468

“Маріуполь” – “Ворскла”: нервова перемога полтавців

Три очки "Ворсклі" приніс гол Владислава Кулача з пенальті.
“Маріуполь” – “Ворскла”: нервова перемога полтавців

“Маріуполь” – “Ворскла” 0:1 (0:1)

Протокол матчу.

До звітного матчу «Ворскла» не могла перемогти «Маріуполь» в чемпіонаті аж шість матчів. У підсумку ця неприємна серія серія перервалася, але, як це часто буває останнім часом, гра полтавців залишає більше питань, ніж відповідей.

Стартові склади команд виглядали більш-менш прогнозовано. У «Маріуполя» найбільшим ризиком виглядала перша поява в сезоні захисника Данила Сагуткіна, який замінив дискваліфікованого Сергія Чоботенка. Забігаючи наперед відзначимо, що Сагуткін відіграв непогано й уже на початку матчу врятував свою команду від вірного голу, коли з близької відстані головою по воротам Гальчука пробивав Давід Пуцлін. Захисник маріупольців заблокував цей удар і м’яч пішов на кутовий. У «Ворскли» після дискваліфікації повернувся Сергій Яворський, а на лаву запасних відправився Георгій Цітаішвілі.

Момент Давіда Пуцліна став логічним підсумком невеликої переваги, яку мала «Ворскла» у перші хвилини матчу. Надалі підопічні Остапа Маркевича потроху освоїлися на полі полтавського стадіону й зробили кілька небезпечних вилазок до штрафного майданчика суперника. Але в серйозні моменти вони не переросли.

Долю матчу було вирішено на 35-й хвилині. Позиційна атака маріупольців захлинулася ще на підступах до штрафного майданчика й ворсклянам вдалася разюча контратака. Руслан Степанюк помітив ривок Владислава Кулача з власної половини поля й виконав верховий пас у вільну зону на хід партнеру. У Кулача була непогана дистанційна фора, проте ближче до моменту удару Владислава наздогнав Олексій Биков. Захисник трохи поклав руку на спину нападнику, Кулач впав, Шурман вказав на «позначку» й «запалив» перед Биковим червоне світло.  Це рішення викликало дискусії. На мій погляд, формальний привід призначити пенальті у арбітра був, але можна було обійтися без червоної картки. Тим більше, в момент порушення паралельним курсом мчав ще один захисник, який знаходився ближче до воріт, ніж Кулач і Биков. Тому, знову ж формально, епізод як фол останньої надії можна було не трактувати.

Однак, сталося як сталося. Кулач впевнено реалізував пенальті. А Остап Маркевич до перерви провів дві заміни. Поява на полі Мампассі була викликана втратою центрального захисника внаслідок вилучення, а Кулаков замінив травмованого Сікана.

Відпочивши й відчувши впевненість у своїх силах, ворскляни з початком другого тайму кинулися закріплювати перевагу. І тут треба віддати належне номінальним господарям. «Маріуполь» грав спокійно у свою гру. Час йшов, а рахунок так і залишався мінімальним. Не стало легше «Ворсклі» навіть після того, як з поля за повторне попередження був вилучений Танковський. Луїзао і Де Нойер хороші моменти не використали й перемога «Ворскли» була під питанням аж до самого фінального свистка. «Маріуполь» до штрафного майданчика полтавців доходив не часто, але коли це траплялося і хтось з азовців падав на газон – серце трохи завмирало. На щастя, усе, що заробили підопічні Маркевича на останніх хвилинах – це попередження Кулакова за симуляцію.

Не без нервів «Ворскла» взяла три очки й поки потіснила «Десну» з четвертого місця. Але чернігівці зможуть повернути цю позицію вже в понеділок, коли проведуть свій матч сімнадцятого туру проти «Руху».

Олександр Данник

Погода