Баскетбол - 15-11-2009, 08:11 - sasa 221

Мазніченко дебютувала в Іспанії

Мазніченко дебютувала в Іспанії

Вихованка Миргородської ДЮСШ Ольга Мазніченко виявилася найперспективнішою юною баскетболісткою Європи. І це не випадково.

Провідні фахівці європейського баскетболу звернули увагу на Ольгу, коли їй було вже 16 років. Спочатку Мазніченко у складі дівочої збірної Полтавщини чудово зіграла на всеукраїнських змаганнях, а через два місяці вже стала кращим снайпером юніорського чемпіонату Європи 2008 року серед дівчат (до 18 років) в Словенії. Там Ольга у 8 матчах набрала 175 очок (у середньому за гру – 21,875 очка). Фахівці жіночого європейського баскетболу були здивовані тим, що кращим снайпером стала дівчина, яка майже на два роки була молодшою від інших учасниць континентальної першості, і зріст якої (183 см) був набагато меншим від зросту інших кращих баскетболісток.

Крім того вже у 16 років вихованка миргородської ДЮСШ дебютувала у складі професійної баскетбольної жіночої команди ТІМ-СКУФ (Київ), з якою вона в український жіночій Суперлізі стала призером чемпіонату країни. У Суперлізі, не зважаючи на свій юний вік, Мазніченко була однією з найкращих за статистичними показниками у багатьох номінаціях, зокрема, у найрезультативнішому виконанні 2-очкових влучних кидків.

2009 року Мазніченко ще не вийшла з юніорського віку, тож вона вдруге поспіль виступила у складі збірної України в чемпіонаті Європи серед юніорів у Швеції. І тут наша землячка встановила небувалий європейський рекорд. Вона здійснила те, що нікому не вдавалося зробити в історії юніорських чемпіонатів – другий рік поспіль стала кращим снайпером Європи серед дівчат. У Швеції Мазніченко набрала 197 очок у 9 матчах (у середньому за гру – 21,888 очка). Тепер уже за нашою землячкою представники сильніших європейських жіночих клубів розпочали справжнє “полювання”. Вони чекали лише одного – дня повноліття (27 липня 2009 року), коли Ользі виповнювалося 18 років, щоб підписати з нею повноцінний професійний контракт.

І вже через тиждень після повноліття Ольги, 3 серпня, на сайті одного з найсильніших жіночих клубів іспанської баскетбольної Прем’єр-ліги “Сельта Індепо” з міста Віго з’явилося повідомлення про підписання контракту з Ольгою Мазніченко. Для баскетбольної Іспанії це стало справжньою сенсацією, адже професійний контракт було укладено з 18-річною дівчиною. Таким чином у клубі “Сельта Індепо” з’явилася друга легіонерка. Першою ж була литовка Єглє Стакневічене (їй зараз 24 роки), яка у перші дні прибуття Мазніченко до Іспанії допомагала їй у процесі адаптації.

У перших двох турах іспанської жіночої Прімеро Ольга не грала. А “Сельта Індепо” стартувала впевнено. У першому турі баскетболістки з Віго перемогли на виїзді “Паласіо де Івіза” – 79:74, у другому турі, на своєму майданчику, – “Гран Канарія” – 70:65. Дебют нашої землячки в іспанській Прімеро відбувся 21 жовтня, у матчі третього туру, в якому “Сельта Індепо” програла  на виїзді “Перфумеріас Авеніда” – 61:84. У своїй дебютній грі Ольга провела на майданчику 12 хвилин 28 секунд і набрала 11 очок. У матчі четвертого туру на своєму полі проти “Реал Кано”, в якому “Сельта Індепо” перемогла – 89:65, Мазніченко зіграла 3 хвилини 45 секунд і, не набрала жодного очка. А у п’ятому турі, у Валенсі відбувся матч лідерів, у якому місцева “Сьюдад Рос Касарес” перемогла “Сельту Індепо” – 94:75. У цій грі Мазніченко провела на ігровому майданчику 11 хвилин 06 секунд і набрала 4 очка. Але при цьому отримала легку травму і змушена була пропустити матч шостого туру, в якому її команда вдома у гострому протистоянні перемогла “Хондаррібія-Ірун” – 51:49. А минулої суботи, 14 жовтня, «Сельта Індепо» перемогла на виїзді «Соллер Ювентут Маріана» – 84:70. У цьому матчі наша землячка провела на майданчику 5 хвилин 07 секунд і набрала 2 очка. А її досвідчена подруга литовка Єглє Стакневічене, яка постійно виходить у стартовій п’ятірці, набрала в останньому матчі 16 очок. Після 7 турів в іспанській Прімеро, в якій виступають 12 жіночих клубів, нова команда Ольги Мазніченко «Сельта Індепо» посідає 4 місце у турнірній таблиці (5 перемог, 2 поразки). В іспанському клубі наша землячка виступає під номером 5, під яким вона грала в юніорській збірній України на своєму першому чемпіонаті Європи серед дівчат. Поки що Ольга Мазніченко (за рік вона підросла на 3 см і тепер її зріст дорівнює 186 см) ще не з’являється на майданчику у стартовій п’ятірці «Сельти Індепо», а лише виходить на заміни. Адже процес її адаптації на Піренеях ще триває. Та головний тренер команди Мігель Матрінес Мендес сподівається, що вже після Нового року Ольга Мазніченко може стати головним снайпером не лише своєї команди, а й усієї іспанської жіночої баскетбольної Прімеро.

Ігор ЧЕРЧАТИЙ

На фото: Ольга Мазніченко і головний тренер «Сельти Індепо» Міґель Матрінес Мендез.

Погода