Новини - 02-02-2011, 11:02 - sasa 169

Мельниченко і Лисенко – бронзові призери Кубка України

Мельниченко і  Лисенко – бронзові призери Кубка України

Два дні у Запоріжжі тривав турнір зимового Кубка України з легкої атлетики і Кубка України з легкоатлетичних багатоборств у закритих приміщеннях. За підсумками змагань спортсмени Полтавщини завоювали дві бронзові медалі.

Обидві \”бронзи\” наші земляки вибороли вже у перший день змагань, 27 січня. Перша медаль дісталася Ганні Мельниченко – 3-разовій володарці Кубка Європи з багатоборств, учасниці європейських і світових чемпіонатів та Олімпійських ігор 2008 року. Але цього разу, у Запоріжжі, Мельниченко виступала не в турнірі з багатоборства, а в окремих номерах легкоатлетичної програми. Спочатку вона вийшла на старт бігу на 60 метрів з бар\’єрами. У кваліфікаційному забігу Ганна показала другий серед усіх бар\’єрних спринтерів-жінок результат – 8,62 секунди. У фінальному забігу Мельниченко майже на секунду покращила свій кваліфікаційний результат і фінішувала через 8,53 секунди. З цим часом наша землячка і виборола бронзову нагороду. Як видно, Ганна Мельниченко і цього року активно готується до участі у престижних міжнародних змагань з багатоборств. Але кожного року конкуренція серед жінок-багатоборок загострюється все більше і більше. Не стане, напевно, винятком і сезон 2011 року. І для цього вже є певні передумови. Наприклад, за тиждень до старту Ганни Мельниченко у Запоріжжі її давня подруга і конкурентка на міжнародній арені британка Джессіка Енніс (чемпіонка світу і Європи з легкоатлетичного семиборства) на чемпіонаті Великої Британії у закритих приміщеннях також на дистанції 60 метрів з бар\’єрами показала феноменальний результат, який став найкращим результатом цього зимового сезону у світі на цій дистанції – 8,03 секунди! Не важко підрахувати, що це – на півсекунди швидший результат, ніж у Мельниченко. А за підрахунками очок у багатоборстві – це надзвичайно велика \”фора\” в очках, яка наближається до тризначного числа.

Другу бронзову медаль завоював Сергій Лисенко – з бігу на 1500 метрів. На цій дистанції, яку легкоатлети називають \”півторашка\”, серед претендентів на перемогу розгорнулася запекла боротьба не лише на фінішній прямій, а й на останніх метрах. Три лідери фінішували практично нога-в-ногу, показавши майже \”рівноцінний\” час: переможець Сергій Іщенко (Донецьк) – 3 хвилини 53,41 секунда, срібний призер Максим Жудін (Донецьк) – 3 хвилини 53,43 секунди, бронзовий призер Сергій Лисенко (Полтава) – 3 хвилини і ті ж самі 53 секунди, але ще 77 сотих секунди.

У другий день Кубка країни в Запоріжжі Ганна Мельниченко \”перевірила\” себе у першості зі стрибків у висоту серед жінок. І тут наша землячка була близькою до медалі, та, на жаль, фінішувала на 4-му місці. Її результат – 180 см, до повторення свого особистого рекорду у стрибках у висоту вона (186 см) не дотягнула 6 см. Причому у Запоріжжі Ганна на \”рівні\” 180 см була лідером. До цієї висоти вона брала планку з перших спроб. А на висоті 183 см полтавка виконала три поспіль невдалі спроби. Але якби вона взяла цю висоту, наприклад, з першої ж спроби, то ця \”статистика\” одразу б \”закинула\” її на другу сходинку п\’єдесталу пошани, тобто – до срібної медалі.

Й інші легкоатлети Полтавщини були близькими до призових місць, але так і не пробилися до них через \”дефіцит\” кількох сантиметрів або кількох сотих часток секунди. Так, Антон Чепіжний фінішував на 4-му місці з бігу на 3000 метрів з перешкодами з результатом – 8 хвилин 50,95 секунди. Полтавця випередив бронзовий призер Сергій Шевчук (Крим) лише на 0,03 секунди (8:50,92). У штовханні ядра кременчужанка Наталія Синенко також фінішувала на 4-му місці з результатом – 14 метрів 80 сантиметрів, який майже впритули наблизився до \”бронзи\”. А полтавець Роман Персань у стрибках у довжину посів 5-те місце з результатом – 7 метрів 29 сантиметрів: йому до трійки призерів не вистачило, як кажуть стрибуни, – півстопи.

Наймасовішим для наших земляків став біг на \”гладкі\” 3000 метрів – у ньому серед 33 бігунів взяли участь 3 стайєри з Полтавщини. Планувалося, що буде й четвертий, але Сергій Лисенко на старт цієї дистанції не вийшов. Тож серед трійки наших земляків найкращий час тут показав Руслан Савчук – 8 хвилин 24,25 секунди – цей результат за підсумками трьох фінальних забігів відповідає 10-му місцю кубкових змагань на цій дистанції.

Активну участь у Кубку України взяли й наші земляки – учасники Всесвітніх Дефлімпійських ігор (для спортсменів з вадами слуху), які зараз активно готуються до зимового дефчемпіонату Європи у закритих приміщеннях. Дефлімпійський чемпіон з Кременчука Олег Білокінь у Запоріжжі посів 10 місце зі штовхання ядра, його результат у кращій зі спроб – 14 метрів 45 сантиметрів. До речі, саме нашому земляку вже 11 років належить зимовий дефрекорд Європи зі штовхання ядра. Його Олег Білокінь встановив ще у березні 2000 року, коли переміг на зимовому дефчемпіонаті Європи у місті Спала (Польща) з результатом – 15 метрів 21 сантиметр.

Вихованець заслуженого тренера України Івана Глушка – Микола Кулик у Запоріжжі став фіналістом з бігу на 60 метрів з бар\’єрами. У кваліфікації він показав час – 8,71 секунди, а у фіналі – 8,89 секунди і посів 8-ме місце. Тепер Микола Кулик, який був призером європейських дефчемпіонатів і фіналістом Дефлімпійських ігор, живе вже не в Полтаві, а в Черкасах. Але полтавський тренер Іван Глушко, який знайшов цього талановитого спортсмена, продовжує допомагати і координувати підготовку Миколи Кулика тепер уже – дистанційно.

Погода