Новини - 14-12-2010, 09:12 - sasa 187

На двох чемпіонатах світу наші земляки завоювали цілу дюжину медалей!

На двох чемпіонатах світу наші земляки завоювали цілу дюжину медалей!

З недавніх часів чемпіонати світу з гирьового спорту проходять у двох \”версіях\”: МФГС (Міжнародної федерації гирьового спорту) і МСГС (Міжнародний союз гирьового спорту).

Такий розділ стався через позицію російської сторони. Кілька років тому збірна Татарстану вирішила брати участь у світових першостях-МФГС окремо від національної збірної Росії. Москві така \”татарська незалежність\” явно не сподобалася. Росіяни почали бойкотувати чемпіонати світу, а згодом зініціювали створення іншої міжнародної організації – МСГС. Та й самі чемпіонати світу за цими різними версіями проходять у різних країнах, але практично в один і той же час.

Як би там не було, а спортсмени Полтавщини цього року вперше виступили на двох чемпіонатах світу і на кожному з них завоювали медалі. На чемпіонаті світу – МФГС (Міжнародної федерації гирьового спорту) в Мілані (Італія) блискуче виступили Валерій Дромашко з Полтави та Ігор Гавришко з Хомутця. Дромашко у ваговій категорії до 90 кг став чемпіоном світу у двоборстві. У поштовху він виборов малу золоту медаль, здійснивши 113 підйомів двох 32-кілограмових гир. У ривку йому дісталася мала срібна медаль – 190 підйомів. А в сумі двоборства йому не було рівних – 303 підйоми принесли нашому земляку велику золоту медаль. Ще одну золоту медаль Дромашко виборов у гирьовій естафеті у складі збірної України (Василь Пронтенко, Валентин Бондаренко, Юрій Орлов, Валентин Мосіяш, Валерій Дромашко). Українці показали результат – 172 підйоми. Точно такий же результат в естафеті на час показала й команда Татарстану. Обидві ці збірні й буди нагороджені золотими медалями. \”Бронза\” дісталася білорусам – 127 підйомів.

Студенту з Хомутця Ігорю Гавришку не було рівних серед юніорів у ваговій категорії до 65 кг. Тут наш земляк одночасно виступав і серед чоловіків. У юніорському заліку він виборов 3 золоті медалі: у поштовху – 81 підйом, у ривку – 140 підйомів, у сумі двоборства – 221 підйом. А по дорослому заліку Гавришко став чемпіоном світу у ривку і срібним призером у поштовху та сумі двоборства. Цікаво, що у сумі двоборства юніор з Полтавщини програв лише 10 поштовхів іншому українцю, багаторазовому чемпіону України та світу 49-річному Роману Михальчуку, який у сумі мав 231 підйом.

У Мілані також пройшов чемпіонат з нетрадиційних вправ з гирями. Цікаво, що переможцем у піднятті 24-кілограмової гирі протягом однієї години став італієць Доман Стефані, який за 60 хвилин здійснив 554 підйоми.

На іншому чемпіонаті світу з гирьового спорту – МСГС (Міжнародний союз гирьового спорту) в Тампере (Фінляндія) також виступили два наші земляки. В\’ячеслав Задорожний у ваговій категорії 63 кг завоював срібну медаль у поштовху двох гир за довгим циклом – 47 підйомів. А заслужений майстер спорту Катерина Ваніна – п\’ятиразова чемпіонка світу – цього разу у Фінляндії у ваговій категорії понад 68 кг завоювала срібну медаль у ривку 24-кілограмової гирі, здійснивши 141 підйом.

Обидва цьогорічні чемпіонати світу були присвячені 25-й річниці проведення першого в історії чемпіонату СРСР з гирьового спорту, який пройшов 23-24 листопада у Липецьку. Лише за чверть століття гирьовий спорт набув величезної популярності у світі. Тепер ним займаються на всіх континентах Землі. Тож зовсім не випадково, що наступного року гирьовий спорт дебютує на Універсіаді. А там, дивися, й до Всесвітніх ігор, або навіть й до Олімпійських ігор невдовзі \”докотяться\” гирі.

Погода