08.07.2020.
Динамо (Київ) - Ворскла (Полтава)
1 : 1


Кубок України


Динамо 1 : 1 Ворскла
Динамо (Київ) Пенальті (8:7) Ворскла (Полтава)
08.07.2020. 21:30
Фінал
Стадіон: ОСК Металіст (Харків) . 0 глядачів (вміст 40003)
Погода: штучне освітлення , Температура: 17ºC
Трансляція: Футбол 1 Футбол 1
 
Суддя: Катерина МОНЗУЛЬ (Харків)
Перший асистент: Марина СТРІЛЕЦЬКА (Суми)
Другий асистент: Олександра АРДАШЕВА (Київ)
Резервний арбітр: Анастасія РОМАНЮК (Івано-Франківськ)
Делегат: Володимир ФОЩІЙ (Черкаси)
Інспектор: Володимир ПЕТРОВ (Харків)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
1 Вр Україна БУЩАН Георгій 31 Вр Україна РІЗНИК Дмитро
5 Зх Україна СИДОРЧУК Сергій 4 Зх Україна ПЕРДУТА Ігор
7 Пз Словенія ВЕРБИЧ Беньямін 5 Пз Гана ЯКУБУ Наджееб
8 Пз Україна ШЕПЕЛЄВ Володимир 6 Пз Україна СКЛЯР Олександр
11 Нп Україна ЦІТАІШВІЛІ Георгій 10 Нп Україна КУЛАЧ Владислав
14 Пз Італія ДЕ ПЕНА БОНІНО Карлос Марія 11 Нп Україна СТЕПАНЮК Руслан
16 Зх Україна МИКОЛЕНКО Віталій 17 Зх Україна ЧЕСНАКОВ Володимир
29 Пз Україна БУЯЛЬСЬКИЙ Віталій 23 Зх Україна САПАЙ Вадим
30 Зх Україна ШАБАНОВ Артем 28 Пз Хорватія ПУЦЛІН Давід
34 Зх Україна СИРОТА Олександр 50 Пз Малі КАНЕ Ібрахім
94 Зх Польща КЕНДЗЬОРА Томаш Кароль 92 Зх Франція НДІАЙЕ Пап-Альюн
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
71 Вр Україна БОЙКО Денис 51 Вр Україна ІСЕНКО Павло
9 Нп Іспанія СОЛЬ ОРТІЗ Франциско 21 Вр Україна ТКАЧЕНКО Олександр
10 Пз Україна ШАПАРЕНКО Микола 7 Пз Бразилія НОВАЕС ПАЛЬЯРЕС Луіс Густаво
15 Пз Україна ЦИГАНКОВ Віктор 9 Пз Хорватія ШЕХІЧ Едін
18 Пз Україна АНДРІЄВСЬКИЙ Олександр 14 Нп Україна КРАВЧУК Данило
20 Пз Україна КАРАВАЄВ Олександр 27 Зх Україна БАЄНКО Володимир
70 Пз Україна РУСИН Назарій 39 Пз Україна ОПАНАСЕНКО Євген
 
Головні тренери
Україна Олексій МИХАЙЛИЧЕНКО Україна Юрій МАКСИМОВ

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
СИРОТА Олександр yellow_card.png 9
11 goal.png СТЕПАНЮК Руслан
ВЕРБИЧ Беньямін goal.png 28
41 yellow_card.png СКЛЯР Олександр
ЦИГАНКОВ Віктор
ЦІТАІШВІЛІ Георгій
substitution.png 60
73 substitution.png ОПАНАСЕНКО Євген
ЯКУБУ Наджееб
76 substitution.png НОВАЕС ПАЛЬЯРЕС Луіс Густаво
КУЛАЧ Владислав
ШАБАНОВ Артем yellow_card.png 80
БУЯЛЬСЬКИЙ Віталій yellow_card.png 89
95 substitution.png ШЕХІЧ Едін
СКЛЯР Олександр
ШАПАРЕНКО Микола
БУЯЛЬСЬКИЙ Віталій
substitution.png 99
105+1 yellow_card.png ПЕРДУТА Ігор
ВЕРБИЧ Беньямін yellow_card.png 113
115 substitution.png БАЄНКО Володимир
СТЕПАНЮК Руслан
АНДРІЄВСЬКИЙ Олександр
ШЕПЕЛЄВ Володимир
substitution.png 117

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

Без «хеппі енду». «Ворскла» програє кубковий фінал «Динамо»

Другий фінал Кубка України виявився невдалим для «Ворскли». Якщо одинадцять років тому команда Миколи Павлова створила сеснацію й обіграла донецький «Шахтар», то до київського «Динамо» підопічні Юрія Максимова ключів не знайшли.

Полтавці вирушили в Харків за день до гри. Перед від’їздом команду підбадьорили фанати, спаливши трохи піротехніки та проскандувавши відповідні заряди. Щось подібне відбувалося у день фіналу, коли при в’їзді на стадіон кілька десятків киян зустрічали автобус зі своєю командою. Всі розуміли важливість поєдинку.

Тому і стартові склади на гру здивували мало. У «Динамо» не встиг набрати оптимальну форму після пошкодження Денис Попов. Як і в матчі чемпоінату проти «Шахтаря» на поля з’явився молодий захисник Олександр Сирота. На лаві запасних залишився Віктор Циганков. Півзахисник був готовий до матчу й у разі потреби підсилив би гру своєї команди. Що й сталося в другому таймі. У «Ворскли» здивувала поява на полі з перших хвилин Якубу. Ганієць пропустив кілька останніх матчів через травму, тому я особисто не очікував його появи.  З іншого боку, розрахунок Юрія Максимова був зрозумілим: швидкі фланги (Кане – лівий і Якубу – правий) мали розганяти контратаки полтавців.

У перші десять хвилин тактика тренера ворсклян працювала. На 9-й хвилині Сирота лише ціною попередження зірвав небезпечний прохід по правому флангу Кулача. Розіграш штрафного від Скляра й Кане спочатку завершився кутовим. З другої спроби малієць виконав подачу до штрафного майданчика, грубо помилися Сидорчук, а на дальній штанзі на свій шанс вже чекав Руслан Степанюк. Нападник полтавців пробивав у дотик з близької відстані, тому Бущан не мав шансів допомогти своїй команді. Так рахунок було відкрито.

Після голу «Динамо» заграло агресивніше. Кияни увімкнули свій фірмовий пресинг і у «Ворскли» виникали серйозні проблеми при виході в атаку зі своєї половини поля. За великим рахунком, контргри до перерви не було. Підопічні Михайличенка повністю забрали ініціативу до своїх рук й почали створювати небезпечні моменти біля воріт Різника. На 15-й хвилині під поперечину головою після навісу з кутового пробиває Сирота – воротар ворсклян переводить м’яч на кутовий. На 26-й хвилині Різник ще раз рятує «Ворсклу». Це Вербіч замикає простріл Миколенка ударом з близької відстані – воротар неймовірним чином встигає зреагувати на удар. А на 28-й хвилині динамівці рахунок усе ж зрівняли. На перший погляд не найнебезпечніший навіс з правого флангу трансформувався в гол.  Де Пена виграв повітря у Пердути й скинув м’яча на Вербіча. Словенець швидко розвернувся й пробив з близької відстані. Володимир Чеснаков заблокувати удар не встиг, а в Різника шансів не було – 1:1. До перерви Беньямін ще раз потурбував воротаря полтавців підступним ударом метрів з двадцяти. Різник витягнув м’яча з правого нижнього кута.

Після перерви тиск на ворота «Ворскли» якщо й послабився, то несуттєво. «Динамо» й надалі вперто шукало шляхи до воріт суперника. На 62-й хвилині полтавців знову врятувала неймовірна реакція Різника. Дмитро в останній момент ногою відбив пас Шепелєва, який перетворився на удар після рикошету від Ндіайе. Зовсім трохи забракло  влучності Цітаїшвілі. На 70-й хвилині кияни забили гол, однак його відмінили через положення «поза грою». Повтор показав, що рішення арбітра було сумнівним.

«Ворскла» у контратаки виходила нечасто, проте пару напівмоментів мала. На початку другого тайму Кане не зміг влучити під дальню стіку, пробиваючи з гострого кута. А небезпечний вихід на ворота Степанюка й Кулача завершився неточним ударом останнього. Пас від Степанюка пішов не дуже зручний, а Кулач не зумів швидко підлаштуватися під удар.

Додатковий час для «Ворскли» позначився двома вимушеними замінами. Через пошкодження покинули поле Скляр і Степанюк. Замість них вийшли Шехіч і Баєнко. Можливо, десь через це не отримав свого шансу Ісенко. Юрій Максимов не випустив молодого воротаря на серію післяматчевих пенальті. А проходила вона цікаво й видовищно. Перші сім гравців кожної з команд пробивали без шансів для воротарів. Єдине, що насторожувало – це те, що Бущан постійно падав у правильному напрямку, а Різник зовсім не вгадував, куди б’ють суперники. На восьмому ударі схибив Сапай – Бущан дістав м’яча з лівого кута. За мить все повторолися: Різник відбиває удар Миколенка. Але промах Баєнка наш воротар компенсувати не зумів. Шабанов приніс «Динамо» Кубок України.

Підсумкова перемога «Динамо» виглядає закономірною. Розрахунок на те, що кияни будуть втомленими після гри з «Шахтарем», а «Ворскла», основа якої в матчі чемпіонату відпочивала, виглядатиме свіжіше, не справдився. Кияни витримали 120-ть хвилин й більшу частину матчу пресингували суперника, що привело до великого відсотку браку у гравців полтавської команди. Плюс до всього, тренерський штаб киян добре розібрав команду Юрія Максимова. Ібрахім Кане, який виділявся в останніх матчах, нічим не запам’ятався. До серії післяматчевих пенальті дійшло лише завдяки самовіддачі полтавських футболістів та хорошій грі Дмитра Різника. За це команду варто похвалити. Проте все одно шкода, що виграти кубок не вдалося. Хто знає, через скільки років команді знову випаде шанс поборотися за трофей.

Олександр Данник з Харкова спеціально для Сайту вболівальників ФК «Ворскла»

Олексій Михайличенко, головний тренер "Динамо":

— Не думаю, що такі матчі варто аналізувати. Це справжня кубкова гра, де були інтрига, нерви, невикористані моменти, помилки — усе разом. Додатковий час, серія пенальті... Справжній фінал Кубку. Хочу подякувати Юрію Максимову і його команді, оскільки вони ще раз показали, що неважливе місце в таблиці — за Кубок мають право боротися всі, і кожен має шанс перемогти.

 Попова не було навіть у заявці. У чому причина його відсутності? Наскільки Сирота виправдав ваші очікування?

— Попов іще не повернувся до загальної групи, тому й не зіграв у фіналі. Він працює за індивідуальним планом. Але він не міг не приїхати сюди, як і Піварич, як і гравці, які не потрапили до заявки. Усі вони входять до нашої обойми. Сподіваюся, Попов скоро повернеться на поле. Що стосується Сироти, то ми знаємо його як футболіста з хорошою психікою. Він отримав свій шанс, непогано провів матч. Попередня гра чемпіонату дала нам можливість подивитися на нього. На мій погляд, у кубковому поєдинку ми не помилилися з вибором. Звичайно ж, були помилки, але вони були в усіх. У цілому ж Олександр зіграв доволі непогано — особливо як для свого першого фіналу Кубку.

 Наскільки ви задоволені суддівством?

— Мені краще оцінювати гру своєї команди, ніж суддівство. Я розумію, що це кубковий матч, напруга, ми швидко пропустили гол. Однак мені здається, що ми могли вирішити долю зустрічі, не доводячи справу до пенальті. Так, у «Ворскли» також були моменти. Але таких шансів, як у нас, у суперників не було.

 Вербич провів поєдинок на позиції центрфорварда. Беньямін уже не вперше грає на вістрі атаки. Чи це означає, що він влаштовує вас на цій позиції більше, ніж наявні в команді номінальні нападники?

— Ми вважали, що Вербич наразі буде більш ефективним. Наступні матчі — інша розмова. У нас немає можливості будувати тривалу стратегію, адже в нас кожні три-чотири дні гра. Тому роботи вистачить для всіх. Найголовніше — реалізовувати ті моменти, які в нас є.

Юрій Максимов, головний тренер "Ворскли":

— Чесно кажучи, мені шкода хлопців. Не побажав би нікому опинитися в такій ситуації. Зрозуміло, що «Динамо» було сильнішим. Якби біло-сині забили другий м'яч, я б не так засмутився. А пенальті — це лотерея, в якій прикро програвати. Усі старалися, билися, за що я дякую своїм підопічним, однак удача була не на нашому боці.

 Ви обіцяли в разі серії пенальті випустити Ісенка. Чому він у підсумку не вийшов на поле?

— Залишалося 10 хвилин до завершення матчу. Степанюк попросив заміну, тому ми випустили Баєнка. Випустили на поле захисника, хоча могли змінити ще й воротаря. Але залишався час, невідомо, як би Ісенко ввійшов у гру. Різник стояв нормально, тому ми не хотіли його міняти.

Фото гри


_page-0001.jpg

Офіційна програма матчу

Погода