Мотобол - 18-02-2010, 04:02 - sasa 195

На Полтавщині мотобол помер, а в Україні і Європі він прогресує

На Полтавщині мотобол помер, а в Україні і Європі він прогресує

Цьогорічний чемпіонат Європи з мотоболу проходитиме у білоруському Пінську якраз \”на екваторі\” літа – з 13 по 19 липня.

Організатори Євро-2010 очікують, що всі країни-учасниці змагань представлять офіційну заявку до 1 березня. А після того, вже незабаром, може з\’явитися і календар матчів Євро-2010. Також уже відомо, що цьогорічний чемпіон Європи з мотоболу одержить преміальні у розмірі 1750 євро, срібний і бронзовий призер та команда, яка посяде 4 місце, – дружно отримають по 1350 євро. А кожна з національних збірних, які посядуть місця з 5 по 8, також отримає \”компенсацію\” у 900 євро. Білоруські друзі, які проводять чемпіонат Європи, забезпечують кожну команду (17 членів офіційної делегації) безплатним розміщенням у готелі і безплатним триразовим харчуванням.

Також стало відомо, що чемпіонат Східноєвропейської мотобольної ліги, в якій виступають клубні команди Росії, Білорусі, України, розпочнеться 17 квітня – в Україні. Саме того дня в Донецькій області \”Антрацит\” (Кіровське) прийматиме на своєму полі одну з найсильніших команд Росії \”Ковровець\” (Ковров). За попередньою інформацією, цьогоріч у Східноєвропейській мотобольній лізі гратимуть 12 команд. Серед них представники Росії: \”Металург\” (Видне), \”Ковровець\” (Ковров), \”Кіровець\” (станиця Полтавська), \”Комета\” (станиця Кущовська), \”Зоря\” (станиця Старомінська), \”Агрокомплекс\” (станиця Кірпільська), \”Автомобіліст\” (станиця (Бурковська), \”Алмаз\” (село Александровскоє Ставропольського краю), \”Спутнік\” (село Октябрьскоє Ставропольського краю); представники Білорусі: ПЕМ (Лунінець) і \”Автомобіліст\” (Пінськ) та єдиний представник України \”Антрацит\” (Кіровське).

Перший етап чемпіонату Східноєвропейської ліги триватиме до 29 серпня і закінчиться (як і починався) в Україні, де, згідно з календарем, \”Антрацит\” прийматиме \”Автомобіліст\” (Пінськ). А після того розпочнеться другий етап чемпіонату Східноєвропейської ліги. У ньому змагатимуться 5 кращих клубів. Вони проведуть змагання у п\’ять кіл – на полі кожного з фіналістів. За попередньою інформацією, чемпіонат Східноєвропейської ліги 2010 року буде завершено 3 жовтня.

Також уже відомо, що мотобольний турнір Кубка Росії проходитиме у місті Коврові Владімірської області – з 4 по 8 травня.

У той же час сезон у провідних мотобольних країнах Європи, як завжди, розпочинається раніше, ніж на пострадянському просторі. Вже 5 березня стартує чемпіонат Німеччини в дивізіоні \”Південь\”. А чемпіонат Франції розпочнеться 27 березня.

Остаточне українське мотобольне \”меню\” 2010 року буде розписано 15-16 березня, коли в Києві відбудеться засідання Президії Федерації мотоболу України. А за попередньою інформацією новий мотобольний сезон в Україні розпочнеться у першій половині квітня, коли в Кіровському стартує вже традиційний міжнародний турнір. У першій половині травня, ймовірно, пройде міжнародний турнір у Вознесенську. А на початку червня заплановано провести перший етап Кубка України з мотоболу.

Цього року в Україні, напевно, відродяться мотобольні команди в Новій Каховці та Борисполі. Тож, як бачите, в Україні та Європі мотобол потихеньку розширює свою \”географію\”. А ось на Полтавщині мотобол вже, мабуть, помер остаточно. Про участь команд нашої області в національних змаганнях уже не хочуть говорити не тільки чиновники, а й самі мотоболісти. Всім, напевно, стало зрозуміло, що до цього виду спорту нікому вже не має ніякого діла. І це справжня трагедія для численних уболівальників Полтавщини.

Повідомимо ще одну трагічну новину: нещодавно у віці 48 років помер видатний мотоболіст сучасності заслужений майстер спорту Віктор Ширяєв – багаторазовий чемпіон країни у складі \”Ковровця\”, 8-разовий чемпіон Європи. Полтавські уболівальники до сих пір пам\’ятають його неперевершену майстерність, яку він демонстрував у Полтаві у матчах з нашим \”Вимпелом\”.

Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода