- 04-06-2020, 06:06 - admin 1046

Наймолодші дебютанти «Ворскли»

ТОП-5 наймолодших дебютантів полтавської команди.
Наймолодші дебютанти «Ворскли»

Матч «Ворскли» проти ПФК «Львів», на перший погляд, був рядовим. Але все ж мав дві особливості: перший гол малійського легіонера Ібрахіма Кане й дебют у чемпіонаті нападника Данила Кравчука.

Кравчук вперше зіграв за «Ворсклу» в Прем’єр-Лізі в віці 18 років 10 місяців і 29 днів. Проте було достатньо гравців, які дебютували за полтавську команду в чемпіонаті у більш ранньому віці. Згадаємо п’ятірку наймолодших футболістів «Ворскли» від початку виступів в еліті українського футболу.

1. Олексій Чичиков (30.09.1987). Вік на момент дебюту за «Ворсклу» в чемпіонаті – 17 років і 3 дні

Олексій Чичиков дебютував за «Ворсклу» в сезоні 2004/05. У матчі 9-го туру проти «Динамо» в Полтаві Чичиков вийшов на заміну замість Павла Ониська на 65-й хвилині. У тій грі полтавці поступилися з рахунком 0:3.

Ближче до кінця сезону молодий нападник отримував більше ігрового часу. Олексій непогано взаємодіяв з сербським нападником Владіміром Міленковічем і забив важливі голи в ворота «Кривбаса» й «Закарпаття», які допомогли «Ворсклі» залишитися в вищій лізі.

У міжсезоння Володимира Мунтяна на тренерському містку змінив Віктор Носов. Здавалося, що все для Чичикова складається непогано: наставник, який вміє працювати з молоддю, й перспективи стабільно грати в команді вищої ліги. Однак, влітку не без скандалу нападник покинув «Ворсклу» й перейшов до московського «Локомотива». Зайвий раз ворушити давню історію з переходом не будемо. У кожної з сторін буде своя версія тих подій. Просто констатуємо факт – Олексій Чичиков і досі залишається наймолодшим дебютантом «Ворскли» в чемпіонатах України після виходу до вищої ліги.

2. Даніель Нджоку (08.10.1980). Вік на момент дебюту за «Ворсклу» в чемпіонаті – 17 років 5 місяців і 9 днів

Даніель Нджоку – один з найзагодковіших футболістів нашої команди. Чому? Тому, що й досі серед уболівальників «Ворскли» немає одностайності. Для чого був організований цей трансфер: піар-ходу головного тренера, залучення талановитого футболіста, який не зміг заграти через проблеми з здоров’ям, чи банального відкату?    

Нджоку з’явився в Полтаві під час зимової перерви в сезоні 1997/98 і в чемпіонаті дебютував 17-го березня 1998-го року (гра проти «Таврії»). Після першого тайму нігерієць замінив Олександра Омельчука.

Найкраще період перебування Даніеля в Полтаві характеризує замітка в газеті «Сегодня»: «Повеселив публіку нігерійський легіонер Даніель Нджоку. У перерві до нього підійшов “ді-джей” динамівських матчів Олександр Липенко й попросив сказати щось російською. Африканець кілька секунд подумав, а потім старанно вимовив: «Твою мать…» Що ж, тепер зрозуміло, як навчають 18-річного хлопця в Полтаві. Може бути, саме тому на футбольному полі нігерійцю не вдається зв’язати й двох слів. Вийшовши на заміну в другому таймі, Даніель так і не знайшов спільної мови з партнерами …». Зрештою, десь так воно й було. У більшості матчів легіонер виконував більше розважальну функцію й грав сам по собі.   

Логічним підсумком стало повернення Нджоку до Нігерії. У другому колі сезону 1998/99 Даніеля в «Ворсклі» вже не було. Преса писала, що причиною від’їзду, нібито, став порок серця, виявлений у гравця. Віктор Пожечевський через багато років списував усе на те, що Даніель не зміг адаптуватися до українських реалій у такому юному віці.

3. Олександр Чижов (10.08.1986). Вік на момент дебюту за «Ворсклу» в чемпіонаті – 18 років і 19 днів

Олександр Чижов, як і Олексій Чичиков, дебютував за «Ворсклу» в сезоні 2004/05 за тренерства Володимира Мунтяна. Перший матч в Ужгороді проти «Закарпаття» захиснику запам’ятався, напевне, на все життя. Справа в тому, що вже на 12-й хвилині Чижову розбили голову й він залишив поле, поступившись місцем Володимиру Олефіру. До кінця сезону Олександр з’явиться на полі лише раз й почне отримувати більше ігрової практики, коли «Ворсклу» очолить Віктор Носов.

4. Володимир Ференц (12.07.1984). Вік на момент дебюту за «Ворсклу» в чемпіонаті – 18 років 3 місяці й 14 днів

Прізвище Ференца згадає не кожен уболівальник «Ворскли». Бо дебютував гравець за полтавську команду, скоріше, завдяки збігу обставин. У першому колі сезону 2002/03 Андрій Баль опинився в складній ситуації: травми гравців і складне фінансове становище. Ходили чутки, що через борги по зарплаті деякі футболісти відмовлялися виходити на поле. Що говорити, якщо в кубковому матчі проти «Нафкома-Академії» у полі, хай і недовго, довелося зіграти воротарю Віталію Постранському.

Ось на такому фоні й дебютував Ференц, відігравши повний матч у Полтаві проти київської «Оболоні» 26-го жовтня 2002-го року. Всього на рахунку Володимира чотири офіційних гри за полтавську команду.

5. Еммануель Окодува (21.11.1983). Вік на момент дебюту за «Ворсклу» в чемпіонаті – 18 років 3 місяці й 23 дні

Нападник Еммануель Окодува міг дебютувати за «Ворсклу» як мінімум на кілька місяців раніше, ще в першому колі сезону 2001/02. Тоді Окодува й Ібанда вже знаходилися в Полтаві й тренувалися з командою. Проте клуб не встиг заявити гравців і вийти на поле вони змогли лише після Нового року.

Дебют Окодуви припав на гру в Донецьку проти «Шахтаря» 16-го березня 2002-го року. Тоді полтавці поступилися з рахунком 0:4. З перших матчів було помітно потенціал нігерійця, тому гравець у Полтаві надовго не затримався. Через півроку Еммануель опинився в київському «Арсеналі», де й провів кращі роки кар’єри.

Олександр Данник

Погода