Гандбол - 26-01-2010, 12:01 - sasa 198

Наші вихованці виступають по всій Україні, тільки не в Полтаві

Наші вихованці виступають по всій Україні, тільки не в Полтаві

Услід за відзначенням 100 річчя виникнення футболу в Україні, такі ж дати пізніше відсвяткували хокей, баскетбол та (про це мало хто чув) гандбол.



Наприкінці 2009-го група київських авторів навіть видала книгу до 100-річчя гандболу в Україні. Починаючи з 50-х років у списках гравців, що виступали за різні збірні значаться імена наших земляків. В 1969 році у Зінькові була створена ДЮСШ з гандболу, яка поступово захопила лідерство в області і втримує його по сьогодні. Зараз на Полтавщині цей вид спорту розвивається лише в кількох містах. Випускники Зіньківської СДЮШОР з гандболу виступають в провідних командах України. Мої слова підтверджує старший тренер цієї школи Володимир Фесун.

– Володимире Павловичу, чи дійсно ваш вихованець Андрій Бесараб зараз виступає у команді Суперліги «Шахтар-Академія» (Донецьк)?
– Так, причому він випускник 2009-го року. За Андрія вели боротьбу кілька команд майстрів, особливо «Портовик» з Южного, та все ж в Донецьку запропонували кращі умови. «Шахтар-Академія» з нового сезону докорінно омолодилася і таким чином Бесараб потрапив до основного складу. Наприкінці року Андрій, у складі юнацької збірної України, провів перший збір у Запоріжжі.


– Також багато ваших випускників минулих років виступають у вищолігових командах. Розкажіть про них?
– Серед юнаків 1992 р.н. до вищолігової команди ХДПІ (Харків) був запрошений Дмитро Журавель, а Володимир Даценко виступає за гандбольний клуб «Київ». У вищій лізі грає ще Андрій Абрамов 1993 р.н. Наш вихованець у складі броварського «БУФК» став чемпіоном V літніх юнацьких ігор і отримав розряд кандидата у майстри спорту.
Деякі мої вихованці зараз навчаються в спортивних училищах. Серед них Сергій Дубовик (училище олімпійського резерву м. Бровари), Юрій Куценко, Роман Хіхло, Валерій Литус, Сергій Залевадний (Київський спортивний ліцей), Максим Трикоз, Андрій Романов, Богдан Скляров (Донецьке училище олімпійського резерву).

– Щось останнім часом багато своїх вихованців Зіньківська СДЮШОР почала віддавати у спортивні інтернати. З чим це пов’язано?
– Справа у недостатньому фінансуванні. Своїх нинішніх вихованців 93-94 р.н. ми просто змушені віддавати в спортивні інтернати. Дітям потрібен подальший професійний ріст і ми не маємо права їм в цьому перешкоджати. Раніше школа справлялася, адже у нас була краща ігрова практика, у Зінькові деякі команди навіть проводили збори. Нині дванадцять чоловік виступають за команди спортивних інтернатів Донецька, Києва та Броварів. Я ще додам імена вихованок тренера Олександра Роговича, які навчаються у Київському спортивному ліцеї – це Альона Рудько та Аліна Федоренко.
Звідси виникає запитання: звідки в Полтавській області візьметься рейтинг, якщо всі наші спортсмени по інтернатах в інших областях?


– Все ж хоч якісь змагання з гандболу проводяться?
– У Зінькові в грудні відбулися зональні змагання на приз клубу «Стрімкий м’яч» серед юнаків 1997 р.н. Посіли ми тут перше місце, виграли в усіх команд, це ДЮСШ №10 Київ, ДЮСШ №17 Київ, Славяносербськ та Полтава. Тепер з тренером Сергієм Хорольським думаємо, як же поїхати на фінал, що відбудеться з 26 по 31 березня.
У Броварах проводився 1-й тур Дитячої ліги серед юнаків 1993 р.н. Нашу область там представляла Полтавська ДЮСШ №1, яка знайшла кошти на поїздку. З 9 по 15 лютого запланований другий тур, чи буде в ньому виступати збірна Полтавщини невідомо.
Дівчата наші з тренерами Олександром Роговичем та Іваном Пирликом їздили за кошти батьків на турнір «Стрімкий м’яч». У змаганнях, що відбулися в Києві, вони посіли третє місце з шести команд. За свій кошт також на турнір в місто Доманьовку їздили вихованці Миколи Шулика, які теж добре вступили.


– Володимире Павловичу, ви знайомі з новим тренером полтавського ГК «Динамо» Андрієм Портним?
– Особисто не знайомий. Я із своїми хлопцями їздимо на кожну гру чемпіонату України в Полтаві. Бачу на трибунах багатьох вихованців Зіньківського гандболу, які виступали в командах майстрів. Від «Динамо» нам жодних пропозицій не надходило, тому наші вихованці виступають по всій Україні тільки не в Полтаві.
В день, коли я проводив інтерв’ю, старшому тренеру Зіньківської СДЮШОР з гандболу Володимиру Фесуну виповнилося 45 років. Вітаємо з цим святом Володимира Павловича, між іншим постійного читача нашого видання. Бажаємо міцного здоров’я, сімейного благополуччя та спортивних перемог.

Досьє тренера.
Фесун Володимир Павлович старший тренер зіньківської СДЮЩОР з гандболу з 1986 р. Вихованець цієї школи, амплуа – воротар. Освіта: Черкаський педагогічний інститут.

Його вихованці на І Всеукраїнських Іграх вибороли бронзу. Олександр Косяк став срібним призером Чемпіонату Світу 1998 року серед молоді. Кожного року вихованці тренера Володимира Фесуна потрапляють в команди гандбольної вищої ліги та Суперліги.


Володимир СУЛИМЕНКО

Погода