- 20-09-2011, 07:09 - sasa 184

НСК \”Олімпійський\” запроваджує стюардинг

НСК \”Олімпійський\” запроваджує стюардинг

У сучасному спортивному світі питання забезпечення безпеки стадіонів під час проведення футбольних матчів та масових заходів є одним з найважливіших.

 

Після трагедій на аренах «Ейзель» та «Хілсборо» УЄФА кардинально змінила стандарти безпеки спортивних арен. У всій Європі почали масштабну реконструкцію стадіонів, а також придумали систему стюардингу – цивільну систему безпеки та допомоги вболівальникам. У 1995 році з’явилась Європейська асоціація з управління стадіонами (ESSMA), яка на сьогодні налічує 150 учасників, залучених до сфери діяльності стадіонів і спортивних арен. Основна мета ESSMA – обмін ноу-хау і досвідом на ринку стадіонів Європи зі своїми стратегічними партнерами. Тому Європейська асоціація з управління аренами активно займається збором технічної інформації про експлуатацію і роботу системи безпеки на найвищому рівні.

НСК «Олімпійський», як арена, що буде відповідати нормам УЄФА для стадіонів класу «Еліт», активно співпрацює з ESSMA, переймаючи досвід своїх європейських колег. Управління безпеки головної спортивної арени країни, разом з директором з експлуатації, наразі відвідують курси, після закінчення яких отримають сертифікати ESSMA.

Важливо, що запущений процес відбору, підготовки та навчання стюардів. Загалом головній арені України знадобиться 1260 чоловік, які наприкінці вересня протягом тижня пройдуть спеціальні курси. Навчати їх будуть 23 тренери, які ще раніше прослухають лекції (загальна кількість – 45 годин), розроблені Європейською асоціацією з безпеки стадіонів. Ця програма спеціально адаптована під Україну. Також на НСК «Олімпійський» буде створено учбовий центр, який почне функціонувати з середини листопада. Його завдання – підготовити 1000 стюардів.

Хто ж такі стюарди і чим вони мають займатися на стадіоні? Перш за все – це робота. Під час футбольного матчу стюарди не дивляться гру і, стоячи спиною до поля, уважно слідкують за тим, що відбувається на трибунах. Їх завдання – допомогти фанам, та попередити непередбачувані події, повідомляє офіційний сайт НСК.

 

Інформаційний центр \”Україна-2012\”

Погода