- 02-12-2009, 02:12 - sasa 199

Олег Бабаєв: \”У Прем\’єр-лізі сьогодні немає ні коаліції, ні опозиції\”

Олег Бабаєв: \”У Прем\’єр-лізі сьогодні немає ні коаліції, ні опозиції\”

У вівторок, 1 грудня, відбулися вибори президента української футбольної Прем\’єр-ліги. Керівники клубів знову обрали на цю посаду Віталія Данілова. За нього проголосували 11 президентів команд. Після засідання з журналістами поспілкувався президент “Ворскли” Олег Бабаєв.

– Коли ми вислухали програми пана Данилова і пана Харченка, більшість клубів були схильні до того, щоб президентом Прем’єр-ліги обрати пана Данилова. Він отримав 11 голосів. Як на мене, головним питанням на сьогоднішньому засіданні були телевізійні права. До кінця сезону вирішили, що все залишається так як є. Тобто, телеканал ТЕТ показує матчі за участю п’яти клубів (“Динамо”, “Металіст”, “Арсенал”, “Дніпро”, “Кривбас”).

А з нового року буде проведено тендер на трансляцію матчів. Проте є попередня домовленість, що все-таки це буде єдиний пул клубів Прем’єр-ліги. Думаю, після Нового року це питання буде розглянуто детальніше, але на сьогоднішній день все залишили як є, щоб не загострювати ситуацію.

Сьогодні не можна розглядати український футбол, так щоб для одного клубу все було добре, а для інших погано. В цьому плані гарний приклад показує “Шахтар”. Цей клуб свої телевізійні права може продати вигідніше, ніж “Ворскла” чи якийсь інший клуб. Але “Шахтар” йде з нами в одному пулі і тим самим піднімає вартість самої Прем’єр-ліги. На жаль, ми цього не побачили від тих клубів-розкольників, які самі продали свої права.

В наступному році розум переможе і ми всі разом будемо заробляти. Не може в країні існувати окремо чотири клуби, тому що потім їхня вартість також буде падати, якщо не буде альтернативи і якщо вони не будуть допомагати тим клубам, в яких менший бюджет чи не така розвинута інфраструктура.


– Хто був проти і хто утримався?
– Голосували проти пан Ярославський, пан Рабинович і пан Суркіс. Утримався шановний футбольний клуб “Кривбас”. А “Дніпро” чомусь проігнорував вибори.


– Як себе поводили “розкольники”?
– Сьогодні був зроблений перший крок примирення. Всі слухали один одного. Звичайно була непримиренна позиція пана Ярославського у відношенні до пана Данилова. Але це можна списати на емоції. Загалом я дуже радий, що сьогодні вдалося досягнути консенсусу і всі президенти погодилися, що сьогодні у нас є легітимний президент і Прем’єр-ліга. Вона є і буде далі існувати. Її треба розвивати, щоб в цілому виграв весь український футбол.


– Можна сказати, що у Прем’єр-лізі є коаліція і є опозиція?
– Сьогодні немає ні коаліції, ні опозиції. Є різні думки стосовно особистості президента Прем’єр-ліги. Коли всі говорять “за”, то це не дуже добре. Ми вже це проходили в Радянському Союзі. Є альтернатива і є люди, які можуть вказати на недоліки. Кожна людина має якісь недоліки, тому добре, що є люди, які можуть критикувати. Це буде сприяти розвитку нашого футболу.

– Правда, що власники клубів залишилися одні? Про що ви говорили?
– Сьогодні випала нагода зібратися всім президентам разом, окрім одного клубу. Давно ми так не збиралися. Були випадки, коли були відсутні відразу п’ять клубів. Ми обговорювали і трансляції матчів, і відсутність нашивок на футболках. У наступному турі всі вийдуть у відповідній формі. Через відсутність нашивок з клубів могли зняти очки. Сьогодні всі оголосили їм амністію, адже ми всі футбольна сім’я і у нас спільна мета. За зачиненими дверима ми поговорили про стосунки, які складуться після того, як всі визнали Прем’єр-лігу. Я вважаю сьогодні відбулася знакова подія – об’єднання українського футболу.

– Те, що відбулося сьогодні можна назвати спільною перемогою?
– Я думаю, можна. Тепер у пана Данілова залишилась одна проблема – розібратися з ФФУ, підписати з Федерацією довгостроковий контракт, в якому йтиметься про наші права та обов’язки. Це вже його турбота. До речі, в програмах обох кандидатів було підкреслено, що з ФФУ Прем’єр-ліга має підписати не одно чи дворічний контракт, а мінімум на п’ять років.

– Йшла про мова про тримісячний термін для Данілова. Що мається на увазі?
– За цей час Данілов має навести порядок. Здається 15 грудня приїжджає людина з Англії, яка займеться питанням незалежного арбітражу. Таким чином, 18-й тур чемпіонату України ми маємо розпочати з незалежними суддями.

– Харченко був гідним кандидатом?
– Так. У нього дуже гарне маркетингове чуття, гарні якості менеджера. До сьогоднішнього дня Прем’єр-ліга співробітничала з фірмою Харченка з розміщення реклами на стадіонах.

– Чи згадувалося прізвище Бєланова на засіданні? Здалося, що він був технічним кандидатом.
– Не знаю був він технічним чи ні. Можу сказати одне, він не прийшов сюди. Враховуючи те, що він зробив дуже багато для футболу, він розумів, що у нього немає шансів бути обраним і просто вирішив не прийти. Хоча я вважаю, що він мав бути тут і мав запропонувати свою програму. До речі, “Динамо” зняло його кандидатуру в обличчі пана Суркіса. Ігор Михайлович заявив, що клуб відкликає кандидатуру Беланова раз той не з’явився.

Gazeta.ua

Погода