- 26-11-2012, 10:11 - sasa 205

Олексій Соловчук – чемпіон області

Олексій Соловчук – чемпіон області

Лубни зібрали шахістів з усієї України на ІІ Всеукраїнський шаховий меморіал В.І. Мурашова та відкритий чемпіонат Полтавської області з шахів серед чоловіків. За підсумками змагань полтавець Олексій Соловчук став чемпіоном області-2012!


У престижних змаганнях, що пройшли у районному будинку культури, взяли участь більше двадцяти шахістів, які вели боротьбу у фіналі «А» (відкритий чемпіонат Полтавщини з нормою майстра спорту України та обрахуванням національного і міжнародного рейтингів) та у турнірі «Б». Ім’я Віктора Мурашова знане й шановане серед шахістів. Лубенці вважають його своїм земляком, хоча народився Віктор Іванович у далекому Сибіру. Але більшу частину свого життя прожив у Лубнах, де на найвищому рівні оволодів майстерністю гри у шахи. У 1947 році Віктор Мурашов став переможцем чемпіонату міста з шахів, потім став кращим на Полтавщині. Взагалі ж, Віктор Мурашов був чемпіоном Полтавської області 17 разів (!) і цим званням не поступився нікому. Серед його спортивних здобутків – неодноразова участь та чимало призових місць у чемпіонатах України, перше у Полтавській області звання кандидата в майстри спорту з шахів. Ще він виконував роль шахового арбітра всеукраїнського і всесоюзного маштабів. У пам’ять про заслуги видатного земляка на Лубенщині і відроджено Всеукраїнський шаховий меморіал В.І. Мурашова, який приурочений до дня народження відомого шахіста й проводиться за підтримки голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка.

 

На урочистому відкритті змагань учасників привітали на лубенській землі міський голова Олександр Грицаєнко, голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко, голова районної ради Олексій Дядечко, голова обласної і міської федерацій шахів Григорій Щербов, ветеран спорту міста Макс Шафір, які побажали всім шахістам перемог. Самі ж змагання стартували з відкритого чемпіонату області з блискавичних шахів, в яких боротьбу вели 19 спортсменів з Донецької, Полтавської, Харківської, Львівської і Чернігівської областей. За їх підсумками чемпіоном став майстер спорту України Антон Сітніков з Донецька. Друге місце посів земляк переможця Тимофій Ільїн, а третім став Микола Юрчишин з Полтави.

 

Серед лубенських шахістів найкраще виступив Сергій Голуб, який посів шосте місце. У основних змаганнях (фінал «А») після напружених шахових баталій донеччани Антон Сітніков і Сергій Ільїн набрали однакову кількість очок – по 7 (з 9 можливих) і розділили між собою І-ІІ місця. Бронзову нагороду виборов міжнародний майстер спорту Валерій Шалімов з Харкова, що набрав 6 очок. Четверте місце у шаховому меморіалі посів майстер спорту України Олексій Соловчук, мешканець Полтавського району. До речі, 31-річний шахіст і став цьогорічним чемпіоном Полтавської області, з чим ми його і вітаємо! Срібну обласну нагороду здобув Валерій Курочкін з Миргорода, який виконав норматив майстра спорту України, а «бронзу» здобув полтавець Сергій Білоха, уродженець с. Тарнавщина Лубенського району.

 

Також почесне четверте місце посів лубенець Сергій Голуб. У турнірі «Б» вели боротьбу шахісти з Дніпропетровської, Полтавської і Чернігівської областей, а також з Росії (м. Бєлгород). За підсумками цікавих шахових протистоянь підсумкові місця розподілилися так: І – Ігор Варицький (Дніпропетровськ), ІІ – Микола Юрчишин (Полтава), ІІІ – Ілля Гук (Чернігів). Кращим з лубенців  був Григорій Щербов, який посів VII місце. На урочистому закритті всеукраїнських змагань переможці і призери отримали медалі, грамоти та цінні призи. А нагороджували їх головний суддя і організатор змагань, національний суддя з шахів Григорій Щербов і син видатного шахіста лубенець Юрій Мурашов.

 

Юрій КЛИМЧЕНКО

Погода