Мотобол - 18-01-2010, 09:01 - sasa 252

Останній чемпіонський механік

Останній чемпіонський механік

Пішов з життя Микола Поліщук, який протягом двох десятиліть був механіком мотобольної команди полтавського \”Вимпела\” і збірної України.

Його золоті руки сприяли видатним перемогам наших земляків, які неодноразово ставали призерами чемпіонатів СРСР. Микола Поліщук зробив усе можливе, щоб \”Вимпел\” сенсаційно став чемпіоном України у 2005 році. А ще в його активі блискуча і тріумфальна перемога збірної України у Спартакіаді народів СРСР 1983 року. Тоді доля золота вирішувалася у матчі Україна – Грузія. Наші мотоболісти повинні були забити грузинам понад десяток м\’ячів, щоб вперше в історії стати чемпіонами всесоюзної Спартакіади. Все йшло, як-то кажуть, по плану. Але у грузинських гравців почали виходит з ладу мотоцикли. У них уже практично не було можливості дограти вирішальну гру турніру в Ризі. У цьому випадку їм зарахували б технічну поразку, а українцям – технічну перемогу (без відповідної різниці м\’ячів). Але український механік з Полтави Микола Поліщук швидко \”поставив на ноги\” всю техніку збірної Грузії і матч було дограно до кінця. Ця перемога принесла збірній України найвищий тріумф на всесоюзній арені.

 В усьому колишньому Союзі дивувалися успіхам \”Вимпела\” у 80-х роках минулого століття, коли полтавці чотири рази завойовували бронзу чемпіонатів СРСР у вищій лізі і грали у фіналі Кубка країни. Техніка \”Вимпела\” значно поступалася сучасним мотоциклам інших команд. Але на мотобольному полі ця техніка ніколи не підводила гравців полтавської команди, бо вона пройшла \”курс модернізації\” від механіка Поліщука. Микола Поліщук був одним із найшвидших механіків країни. Глядачі, які приходили на полтавський мототрек, пам\’ятають, з якою швидкістю біг Микола Поліщук з ремонтною технікою в руках – до мотоциклів, які виходили з ладу. І як швидко він міг повернути машину до гри. Він був справжнім чемпіонським механіком, останнім механіком, який приводив до великих перемог полтавський \”Вимпел\” і збірну України.

Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода