Новини - 21-08-2010, 11:08 - sasa 178

Пам’яті Людмили Руденко

Пам’яті Людмили Руденко

Цього року минуло 106 років відтоді, як народилася легендарна шахістка Людмила Руденко – друга в світі та перша в СРСР чемпіонка Світу з „мудрої гри”. Пам’ять про неї традиційно вшанували в Лубнах цікавими шаховими змаганнями.

У Лубенській музичній школі пройшов всеукраїнський шаховий турнір серед жінок, присвячений пам’яті уродженки Лубен Людмили Руденко. На VIІ за ліком змагання після відбіркових турнірів з’їхалися сильні шахістки з шести областей країни. Спортсменки Полтавщини боротьбу за шахову обласну корону вели представниці Решетилівки, Полтави, Лубен і Миргорода, які були розподілені на групи «А» і «Б». На урочистому відкритті спортсменів привітав голова Полтавської обласної і Лубенської міської федерацій шахів Григорій Щербов. За підсумками цікавих баталій за дошками, які тривали 7 днів, перемогу на змаганнях здобула 21-річна Анастасія Зінгайло з Хмельницької області. Переможниця набрала 9 очок і стала кращою, зазнавши лише однієї поразки. Друге місце дісталося Дар’ї Орлянській з Дніпропетровська (8,5 очок). А «бронзу» виборола полтавка Жанетта Рудакова (7,5 очок), яка разом з Світланою Малимоненко (Решетилівка) виконали нормативи майстрів спорту України.

Цей турнір був і відкритим жіночим чемпіонатом області, де місця розподілилися так: І – Жанетта Рудакова, ІІ – Світлана Малимоненко, ІІІ – Олена Литвин з Решетилівки. Новоспечену 32-річну чемпіонку області тренує майстер спорту України Юлія Браїлко, а решетилівських призерів тренер Юрій Малимоненко. Допомогу у проведенні престижних змагань надали президент Федерації шахів України Віктор Капустін, начальник управління з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації Віктор Пожечевський, міський голова Василь Коряк. Також організатори змагань завдячують за допомогу лубенцям Анатолію Гришановичу і Олексію Гриню. Другим суддею на турнірі був Олекасндр Таранда (Лубни), а головним секретарем Павло Алаєв (Дніпропетровськ). На його закритті переможці і призери отримали грамоти і медалі від міського відділу з питань фізичної культури, спорту і туризму, який очолює Іван Тузов. Як повідомив Григорій Щербов, головний суддя змагань, у цьогорічних планах шахістів області проведення у Полтаві жіночого чемпіонату України з шахів в листопаді цього року.

Довідка:
Про її манеру грати складали легенди, своїм спокоєм вона дратувала найсильніших шахісток. А її гордий норов не подобався уряду. За програш у день народження відомого Сталіна їй погрожували Сибіром, а вона заявила, що грала лише для свого задоволення. Це про Людмилу Руденко, першу чемпіонку Світу з колишнього СРСР. Не всі знають, що шахова королева Світу Людмила Руденко з України, уродженка нашого міста. Вона народилась 27 липня 1904 року в Лубнах, а дитинство її пройшло у Варварівці Миколаївської області. Вперше за шахову дошку Людмила сіла в десятирічному віці. Навчати мистецтва цієї захоплюючої гри почав її батько – викладач місцевої гімназії, великий любитель шахів. Ці дивовижні чорно-білі фігури назавжди захопили дівчину. Ще вона займалася плаванням і стрибками у воду. Закінчивши Одеський інститут народного господарства, Людмила переїхала до Москви, де почала брати участь у шахових турнірах.



Перший серйозний виступ у турнірі 1926 року завершився вельми невтішно – вона посіла одне з останніх місць. Проте невдача її не зупинила, і наступного року Людмила в першості країни була вже п’ятою. Із десяти шахісток чемпіонка світу Віра Менчик, яка давала сеанс одночасної гри, похвалила лише Руденко, зазначивши, що на неї чекає блискуче майбутнє. І не помилилася. 1928 року Людмила Володимирівна стала чемпіонкою Москви, а в 1932, 1936 роках – чемпіонкою Ленінграда з шахів. Переїхавши до Ленінграда, Руденко працювала інженером на одному з оборонних заводів. Коли почалася війна, завод терміново евакуювали до Уфи. Багато хто не встиг навіть забрати своїх дітей з таборів та дитячих садків. Людмилі Володимирівні було доручено повернутись і вивезти дітей співробітників з майже блокованого міста. Можна тільки уявити з якими труднощами їй довелось зіткнутись. Розшукати 300 дітей серед безладу військового міста, організувати виїзд залізницею, проїхати половину країни під обстрілами і бомбардуванням в умовах нестачі продуктів і медикаментів – не кожному під силу. А Людмила Володимирівна змогла, і все життя гордилась тим, що довезла усіх дітей живими. Щасливі обличчя батьків стали для неї найвищою нагородою, з якою не могла зрівнятися навіть блискуча перемога на чемпіонаті світу з шахів серед жінок у 1950 році. Тоді Руденко обійшла 15 суперниць з 12 країн світу. Вперше титул світової шахової королеви дістався представниці Радянського Союзу. Людмила Руденко на довгі роки стала кумиром для багатьох поколінь любителів шахів. Особливо пишаються своєю знаменитою землячкою лубенці. Адже вже шостий рік поспіль під егідою Федерації шахів України проводиться у тисячолітньому місті турнір пам’яті славної шахістки.


На фото: Чемпіонка області-2010 з шахів Жанетта Рудакова з Полтави.

Погода