- 02-02-2010, 09:02 - sasa 274

Панкратіон – вся сила і міць

Панкратіон – вся сила і міць

Панкратіон – це відроджений давній олімпійський вид єдиноборства. Слово «панкратіон» (грец. pan «усе»; грец. kratos «сила, міць») походить від назви бойового мистецтва, вперше включеного до програми Олімпійських ігор Давньої Греції в 648 році до нашої ери.


Панкратіон, що є синтезом боротьби і кулачного бою, має давні історичні корені. Містечко Олімпія стало місцем проведення давніх Олімпійських ігор. З єдиноборств до програми античних олімпійських ігор спочатку входили боротьба, кулачний бій, а потім і панкратіон. Панкратіон починав свої змагання на четвертий день Олімпійських ігор, будучи самим важким і оригінальним змаганням. Тому переможці Олімпійських ігор у панкратіоні ставали національними героями. Методика підготовки бійців, створена в панкратіоні, перейшла в давній Рим, де з нею познайомилися давні гальські та німецькі племена. Сутність цього виду спорту полягала в проведенні двобою двох неозброєних атлетів із застосуванням прийомів боротьби, ударів руками і ногами, больових захоплень, удушень. Борці не використовували ніякого захисного спорядження. У цьому змаганні греки бачили відмінний засіб підготовки юнаків до рукопашного бою під час воєн. Переможці в панкратіоні ставали національними героями. Кращі дівчата Греції удостоювалися честі увінчати переможця Олімпійських ігор лавровим вінком. Двобій, що прийшов до нас із глибини століть, із програми давніх Олімпійських ігор, панкратіон переживає нині другу молодість. Відроджуваний вид боротьби безпечніший свого давнього попередника. Двобої в ньому проводяться з використанням легких, зручних і надійних захисних пристосувань, у значній мірі понижуючих травматизм. При цьому суть боротьби залишається незмінною. Атлетам дозволяється застосовувати практично весь арсенал технічних дій боротьби вільної, греко-римської, самбо, дзюдо, східних єдиноборств, боксу і кікбоксингу. З метою відродження на новій основі, відповідно до сучасних реалій і вимог до спорту XXI століття, а також включення панкратіону в Олімпійські ігри, була створена Всесвітня Федерація Єдиноборства панкратіон в Афінах (Греція). Нещодавно офіційно зареєстровано Федерацію панкратіону України (UFPA).

Починаючи з 1995 року, панкратіон одержав свій розвиток в Україні. Так, у жовтні 1995 року був проведений перший Чемпіонат України з панкратіону у Харкові. Через рік перша збірна команда України брала участь у чемпіонаті Світу з панкратіону в Москві. Здоровий інтерес глядачів, спонсорів і спортсменів викликає організація і проведення двобоїв з панкратіону в Україні. Такими турнірами стали «Київський діамант» і «Ялтинский діамант», що з 1999 року систематично проводяться, відповідно, в Києві і Ялті. Спортивна Полтавщина останнім часом теж не стоїть осторонь розвитку цього виду єдиноборств. В області проводяться змагання різного рангу з панкратіону. Наприкінці січня цього року у Полтаві на базі ДЮСШ «Авангард» імені Івана Шемякіна відбувся чемпіонат області з цього виду спорту, в якому боротьбу вели більше 60 юних спортсменів. Найбільше медалей на змаганнях вибороли вихованці старшого тренера ДЮСШ «Авангард» Івана Блащака. Чемпіонами області стали Дмитро Олефір (вага до 42 кг), Ігор Колодочка (до 58 кг). Єгор Бабенко (до 40 кг), Владислав Оде (до 45 кг) і Олександр Харичков (до 68 кг). Золоті нагороди дісталися Богдану Головатому (до 50 кг) і Артему Таньшину (до 67 кг), підопічним тренера з Комсомольська Володимира Шемарова, який очолює Полтавський обласний осередок з фрі-файту. Досить успішно виступили і вихованці тренера з вільної боротьби Лубенської ДЮСШ Сергія Кривошея. Дебютувавши на змаганнях, чемпіонське звання виборов у вазі до 58 кг Сергій Горевий (вікова категорія 1993-1994 р.н.). А лубенець Алфес Долідзе у цій же вазі отримав срібну нагороду (1995-1996 р.н.). Також високі місця на змаганнях вибороли вихованці лубенського тренера з фрі-файту Олексія Фролова. Лубенець Станіслав Калиниченко виборов «срібло» у вазі до 55 кг., а Богдан Єрмаков  у цій же вазі продемонстрував третій результат. Особливо виступив на змаганнях у вазі до 67 кг лубенець Микола Гук, який лише у фінальному поєдинку поступився чемпіону Світу-2009 з фрі-файту Артему Тяньшину з Комсомольська. Лубенець заслужено здобув срібну нагороду чемпіонату. Відзначимо, що всі вищезгадані комсомольчани і лубенці здобували нагороди змагань не порушуючи правил панкратіону, адже цей вид двобою набагато «легший» від фрі-файу. Переможці та призери змагань ввійшли до складу збірної області, яка на початку лютого цього року у Харкові візьме участь у чемпіонаті України з панкратіону.

На фото (зліва направо): Лубенці Станіслав Калініченко, Микола Гук, Богдан Єрмаков – призери змагань.   
                         
Юрій КЛИМЧЕНКО

Погода