Гандбол - 25-05-2011, 11:05 - sasa 123

Підсумковий протокол \”срібного\” сезону \”Динамо\”

Підсумковий протокол \”срібного\” сезону \”Динамо\”

Сезон 2010/2011 приніс найбільшу сенсацію в історії полтавського гандболу – наше \”Динамо\” вперше з часу свого створення стало срібним призером Суперліги.

МЕДАЛЬНИЙ ХЕТ-ТРИК
Минулого року полтавські гандболісти під керівництвом Андрія Портного (головний тренер) і Андрія Мороза (тренер) успішно виступали на всіх \”фронтах\”. Перед початком сезону, влітку минулого року, \”Динамо\” завоювало бронзові медалі чемпіонату України з пляжного гандболу (у місті Южне), потім була \”бронза\” фіналу чотирьох Кубка України (у Запоріжжі), і, нарешті, за підсумками чемпіонату в Суперлізі полтавці стали срібними призерами. А ще, як ви пам\’ятаєте, динамівці завоювали величезний Кубок за перемогу у міжнародному турнірі у Могильові (Білорусь).

РІК КЛУБНИХ РЕКОРДІВ
Полтавці фінішували з показником у 41 очко – це відмінний результат, який дорівнює 73,2% набраних очок. Раніше кращим досягненням \”Динамо\” у Суперлізі був їхній показник 2008 року (4 місце) – 22 очка. Тож цього разу наші земляки перевищили свої попередні фінішні здобутки майже удвічі! Такий підсумок став можливим тому, що протягом усього чемпіонату – майже кожного місяця – динамівці продуктивно встановлювали свої клубні рекорди.

Уже 5 листопада 2010 року, перемігши у Южному \”Портовик\” – 22:18, наші земляки встановили два клубні рекорди в одному матчі: здобули третю поспіль перемогу і довели свою безпрограшну серію у Суперлізі до 6-ти матчів (1 нічия, 5 перемог).

6 грудня полтавці перемагають у Донецьку \”Політехнік\” – 31:22 і вперше у своїй історії здобувають третю поспіль перемогу на виїзді та доводять свою безпрограшну серію на чужих майданчиках до 5 матчів.

21 січня динамівці перемагають у Полтаві \”Портовик\” – 31:30 і здобувають свою 11-ту перемогу. Раніше полтавці у своєму кращому сезоні (2007-2008) мали 10 перемог. Тоді наші земляки здобули 10 перемог у 28 матчах, а тепер свою рекордну 11-ту перемогу полтавці здобули у 15-му матчі. У подальшому кожна перемога \”Динамо\”, як ви розумієте, все вище і вище піднімала планку клубного рекорду. Тепер цей показник становить 19 перемог в одному чемпіонаті.

10 лютого \”Динамо\” виграє у Полтаві у \”Політехніка\” і встановлює рекорд переможної домашньої серії – 5 виграшів поспіль на своєму майданчику.
А 7 травня, перемігши в Полтаві \”Буревісник\” (32:22), динамівці доводять свій клубний рекорд до перемог у 5-ти турах чемпіонату поспіль (3 перемоги на своєму майданчику і 2 – на виїзді).

СТАТИСТИЧНИЙ ВИМІР
Протягом сезону фінішний здобуток динамівців (41 очко) нарощувався такими темпами: у першому колі – 11 очок із 14 можливих, у другому – 10, у третьому – 8, у четвертому – 12 очок, що є черговим новим клубним рекордом за набраними очками за підсумками одного із чотирьох кіл чемпіонату.

На своєму майданчику полтавці здобули 22 очка із 28 можливих (11 перемог, 3 поразки), на виїзді – набрали 19 очок (8 перемог, 3 нічиї, 3 поразки). Усі 6 поразок динамівці зазнали від запорізьких команд ЗТР і \”Мотор\”, яким програли по 3 матчі із 4-х.

Найбільша перемога \”Динамо\” у сезоні – 30:17 (+13 м\’ячів) – над \”Будівельником\” (21 травня). Найбільша поразка – 19:31 (мінус 12 м\’ячів) від ЗТР у Запоріжжі (26 січня).

Найбільше м\’ячів в одному з матчів на своєму полі – 34 – полтавці закинули у ворота \”Політехніка\” (10 лютого). Найбільше м\’ячів в одному з матчів на чужому полі – 33 – у ворота \”Політехніка\” у Донецьку (3 травня).

Найменше м\’ячів в одному з матчів на своєму полі – 22 – у ворота ЗТР (10 грудня). Найменше м\’ячів в одному з матчів на чужому полі – 19 у ворота ЗТР у Запоріжжі (26 січня).

На своєму полі найбільше м\’ячів пропускали – по 30: від ЗТР (10 листопада) і \”Портовика\” (21 січня), на чужих полях – по 31 – у двох матчах із ЗТР у Запоріжжі.

Пропускали найменше м\’ячів на своєму полі в одному з матчів – 17 – від \”Будівельника\” (21 травня), на чужому полі – 18 – від \”Портовика\” у Південному (5 листопада).

Найчастіше 7-метрові гандбольні \”пенальті\” – 9 разів гравці \”Динамо\” пробивали у матчі з \”Мотором\” (14 жовтня). Найрідше полтавці виконували 7-метрові штрафні кидки – по 1 разу у матчах з \”Портовиком\” у Полтаві (21 січня), Південному (14 квітня) і \”Будівельником\” – у Полтаві (21 травня). Найчастіше 7-метрові штрафні кидки у ворота полтавського \”Динамо\” – 8 разів виконували гравці \”Портовика\” (5 листопада). У двох матчах чемпіонату у ворота \”Динамо\” судді взагалі не призначали 7-метрові штрафні: із ЗТР (22 квітня) і \”Буревісником\” (7 травня).

Найменше штрафного часу – лише 2 хвилини – гравці \”Динамо\” заробили у матчі із ЗТР (19 вересня). Найбільше штрафного часу  – по 16 хвилин – полтавці заробляли у трьох матчах із: ЗТР (10 листопада) і двічі – з \”Мотором\” (25 березня – в Полтаві та 16 травня у Запоріжжі).

БЕЗ ЯВНОГО ЛІДЕРА АТАКИ
За підсумками сезону у показнику результативності полтавського \”Динамо\” значиться 719 закинутих м\’ячів. Але тут слід пам\’ятати, що серед цієї кількості є десять м\’ячів технічної перемоги над \”Авіатором\” (10:0) – у Києві і 18 \”загублених\” м\’ячів у матчі з тим же \”Авіатором\” у Полтаві, у якому кияни залишили майданчик, коли табло висвітлювало час 28 хвилин 01 секунда – за рахунку 18:13 на користь \”Динамо\” (на офіційному сайті Української гандбольної ліги цей результат продовжує значитися у протоколі того матчу, але автори закинутих м\’ячів у цьому ж протоколі – відсутні).

Цьогорічне \”Динамо\” – єдина команда Суперліги, яка не мала у своєму складі явного лідера атаки і бомбардира. Саме тому жоден наш земляк взагалі не значиться навіть серед Топ-20 кращих снайперів чемпіонату – і це дійсно унікальний факт. Але \”Динамо\” було єдиною командою Суперліги, яка продемонструвала саме командну гру найвищої якості. Керівництво клубу і тренери підібрали рівноцінних гравців, кожен з яких гарно діяв біля воріт суперників. Тому й снайперські здобутки гравців \”Динамо\” є практично \”рівномірними\”: Олексій Пєсков – закинув 88 м\’ячів, Андрій Фролов – 83. Андрій Васюк – 77, Юрій Хауха – 74, Артем Євдокимов – 61, Олег Кумогородський – 50, Віктор Коваленко – 50, Олександр Березанський – 49, Олег Разенков – 48, Дмитро Горський – 40, Тимур Луценко – 27, Андрій Стариков – 26, Микита Доленко – 15, Ігор Бондал – 14, Сергій Румянцев – 4, Денис Грязнов – 2.

Справжній лідер в атаці з\’явився у \”Динамо\” на початку 2011 року – це Віктор Коваленко. Він одразу почав закидати найбільше м\’ячів, встановлюючи рекорди сезону з персональної результативності в одному матчі – причому по 12 м\’ячів Коваленко закидав у гостях: \”Авіатору\” (31 січня) і \”Буревіснику\” (15 лютого). На жаль, потім полтавські шанувальники гандболу бачили Віктора Коваленка на трибунах спорткомплексу \”Динамо\” на милицях – після важкої травми. А 21 травня він виходив на майданчик уже шкандибаючи, щоб отримати срібну медаль.

Найчастіше – у 7-и матчах чемпіонату – найбільше м\’ячів серед динамівців закидав Олексій Пєсков, причому усі – своєю лівою \”рукою-катапультою\”.

Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода