Блоги - 03-02-2010, 08:02 - sasa 241

\”Повна торба голів\”

\”Повна торба голів\”

Чомусь про перемоги з великим рахунком кожна команда згадує з великим задоволенням. Клуби пишається тим, що колись, комусь «накидали» повну торбу голів. Звичайно, це приємно й почесно. Однак в історії футболу не було ще команд, які б не «влітали» комусь з солідною порцією голів у власних воротах. Не виняток і наша «Ворскла».

На кінець 2009 року полтавська «Ворскла» провела 2089 офіційних матчі. У 772 з яких команда програла. Причому 130 поєдинках команда поступилася з різницею у три й більше м’ячів. 85 разів біло-зелені програвали з різницею у три м’ячі, 34 рази – з різницею у чотири м’ячі, 5 разів – у 5 м’ячів, і по двічі рази полтавці поступалися з різницею у 6, 7 та 8 м’ячів.

Вперше полтавці програли з великим рахунком у своєму 20 офіційному матчі. Трапилося це 21 жовтня 1955 року. У фіналі першості УРСР на нейтральному полі в Києві «Колгоспник» поступився станіславському «Спартаку» – 2:5. До речі, цей матч став першим де наша команда пропустила 5 м’ячів в одній грі.

19 серпня 1956 року «Колгоспник» програв з різницею у чотири м’ячі. І знову команда програла в українській столиці. Цього разу на полі суперника – місцевого «Машинобудівника» – 0:4.

Як відомо 1957 року полтавці здобули статус команді майстрів – «Колгоспник» включили до класу «Б» союзного чемпіонату. Доволі важко молода команда, без досвіду, входила в новий для себе турнір. Тому й не дивно, що тривалий час «Колгоспник» не міг виграти. Саме в цьому прем’єрному сезоні наші 5 разів поступалися з великим рахунком. 7 липня 1957 року в Ленінграді «Колгоспник» поступився місцевим «Трудовим резервам» з рахунком 0:5.

Однак не ця поразка стала найбільшою за часів чемпіонів СРСР. Найбільша поразка була зафіксована 17 червня 1960 року в Луганську. Тоді полтавський «Колгоспник» поступився «Трудовим резервам» – 0:7. Ще одного разу команда програла з рахунком 0:6 у 1958 році севастопольському СКЧФ. Крім того, 1981 року полтавський «Колос» двічі протягом сезону з рахунком 0:5 поступився луцькому «Торпедо», і вдома, і на виїзді.

Перша ж офіційна гра чемпіонату України закінчилася для «Ворскли» поразкою з великим рахунком. 14 березня 1992 року полтавці в Нікополі поступилися «Металургу» – 0:3.

Саме за часів незалежної України «Ворскла» зазнала найбільшої поразки в своїй історії. Причому двічі команда програла з однаковим рахунком 0:8. Вперше це трапилося 27 листопада 1994 року в матчі 1/8 фіналу Кубка країни в Донецьку проти «Шахтаря». А вдруге це трапилося вже у вищій лізі – 12 вересня 2002 року в Києві проти «Динамо». Крім того, 29 квітня 1994 року «Ворскла» програла в Черкасах «Дніпру» – 0:7. Але на ту гру тоді вийшов молодіжний склад, складений з вихованців місцевого ДЮФШ, в той час, коли основа поїхала на товариські матчів до Німеччини.

Минулого року «Ворскла» програла 14 поєдинків. Із них два з великим рахунком («Динамо» в чемпіонаті, та «Бенфіці» в Лізі Європи). Що цікаво, інші 12 поєдинків ворскляни програли з різницею в один м’яч!

Найбільше разів із великим рахунком команда програвала київському «Динамо» та донецькому «Шахтареві» – по 9 разів.

Удома полтавці з великим рахунком програли 20 поєдинків. Причому 14 із них з різницею в три м’ячі, 5 матчів – різницею в чотири і один з різницею в п’ять м’ячів.

Ось така вона статистика поразок «Ворскли». Наступного разу поговоримо про приємне – перемоги з великим рахунком.

Олександр СТАДНИЧЕНКО

Погода