Ретро - 09-12-2009, 02:12 - sasa 1080

Про емблеми та кольори

Про емблеми та кольори

За радянських часів емблем, як і клубів, в тому розумінні як вони існують нині, не було. Скоріше, навпаки, це було не модним і вважалося «буржуазним пережитком» минулого. Тому попервах спортивні товариства просто не мали своїх відзнак. Однак з часом все ж позначки того чи іншого товариства почали виникати. Переважною вони зводилися до зображення чи то революційних вождів, або борців за свободу, чи то робітника та колгоспниці, чи в більшості своїй приладь праці: серпа, молота, підшипника, трактора, молотка, зубила, ще чогось. Пізніше до емблеми додавалася перша літера назви команди чи товариства на якомусь кольоровому тлі. Саме по цих літерах можна було впізнати ту, чи іншу команду. Наприклад велика літера «А» означала «Авангард», «Д» – «Динамо», «С» – «Спартак», «Т» – «Торпедо». З часом ці емблеми почали наносити й на футболки гравців. А самі футболки стали набувати свій колір. Так виникли не тільки емблеми а й кольори команд.

Полтавські команди тривалий час нічим особливим не відрізнялися на тлі інших спорттовариств України чи Союзу. Були «Спартак», було «Динамо», була «Енергія», був «Локомотив», були інші. Всі вони носили виключно ті ж самі знаки, як і решта команд цих товариств країни.

Як відомо «Ворскла» виникла на основі ДСТ «Колгоспник», яке утворилося ще 1951 року. Однак сама футбольна команда заснувалася значно пізніше: на початку 1955 року. Як і більшость команд того часу, «Колгоспник» виступав переважно в червоних або білих футболках. Про якесь нанесення емблем на футболки тоді й мови не було. Тай переважно, в нижчих дивізіонах вітчизняного футболу, таке явище як емблема на футболці були одиничні випадки. Однак в той час бодай якась емблема в товариства «Колгоспник» все ж існувала. І хоча зображення на ній далеко не футбольне (на емблемі зображено легкоатлета, який перетинає фінішну пряму), але за відсутності іншої можна вважати це першою емблемою «Ворскли».

1964 року команда вперше змінила свою назву. Як і все спорттовариство стало називатися «Колос». Змінилася й сама емблема товариства. Тепер вона мала в основі сніп пшениці, а на його фоні в підшипнику на тлі прапора УРСР (червоно-синього) містилася велика літера «К», а під нею в колоссях серп і молот. Але головне те, що відтепер товариство мало свої кольори. Прапор товариства набув чітких кольорів: загального зеленого з діагональною білою смугою. Цікаво, що ще в 50-х роках наші футболісти почали виступати в зелених смугастих футболках. У 1968 року, коли команда зміна назву на «Сільбуд», а згодом на «Будівельник», кольори команди не змінилися. Хоча іноді команда виходила на матчі в футболках де зелені смуги були горизонтальними.

Цікаво, що «колосовський» прапор тривалий час використовували фанати в своїй атрибутиці, навіть коли вже команда змінила назву. Це прапор все одно був присутній на матчах «Ворскли» аж до кінці 90-х років минулого століття.

Перша офіційна емблема клубу з’явилася вже тоді, коли й сам клуб став називатися КЛУБОМ. Трапилося це 1989 року, коли «Ворскла» другою в республіці (після «Дніпра») перейшла на клубну основу, або як тоді казали стала госпрозрахунковою організацією, себто самостійною одиницею, незалежною ні від кого, і гордо тоді стала називатися клубом. Команда отримала усі належні для цієї одиниці утворення регалії: президента, печатку, емблему і таке інше. Та насправді все це було на папері. «Ворскла» тривалий час як була напіваматорських колективом так ним і залишалася. Однак факт появи першої клубної емблеми залишаються фактом.

Оригінальність найпершої емблеми не відрізнялася нічим особливим як в творчому плані, так і в плані виконання. За основу була взята емблема дніпропетровського «Дніпра», де замість човна на хвилях було додано м’яч і верхню частину пам’ятника Слави. Причому за всі роки свого існування цієї емблеми (яка тривалий час висіла на центральному вході стадіону) так і не було ясно які там кольори мають присутні. Бо часом там були присутні і червоні, і сині, і зелені, і навіть жовті кольори.

З виходом «Ворскли» до вищої ліги, клуб змінив і свій знак. Тепер він мав вигляд щита на якому вгорі був надпис «ПОЛТАВА», а на основному тлі велика літера «В» з м’ячем. Саме з цим знаком «Ворскла» провела свої перші матчі в еліті вітчизняного футболу. Саме з цим знаком вперше команда одягнула футболки на календарні матчі, а фанати випустили перші клубні шарфи (весна 1997-го року).

Ця емблема тривалий час прикрашала фасад стадіону, і хоча за своїм виконанням була доволі простою, однак багатьом уболівальникам полюбилася, і вважалася символом команди 90-х, коли «Ворскла» вперше виграла бронзові нагороди чемпіонату і вперше вийшла в Європу.

Однак нові власники клубу вирішили 2006-го року змінити клубний знак. Мовляв він не відображав історію «Ворскли» й міста яке представляє команда. Тому було оголошено конкурс на кращу емблему клубу. Зрештою переміг малюнок Глеба Гржабовського. І хоча, як зазначав офіційний сайт клубу в конкурсі брало участь понад 300 робіт, однак ніхто так і не побачив решту робіт. Як би там не було, але тривалий час стосовно нового знаку точилася полеміка. І як правило, переважна більшість уболівальників негативно ставилася до нового герба «Ворскли». Та хто питає думку пересічного уболівальника. Керівництво затвердило новий знак. А фанам довелося прийняти його. Розмови закінчилися, а вже згодом клуб випустив перші «рози» з новим лого клубу, який і нині милується скрізь, де пов’язано з ім’ям «Ворскли».

Отже, що символізує емблема футбольного клубу. Клубний сайт ворскляни дає таке пояснення елементам герба:
Лук, стріла – готовність вистрілити в будь-який момент;
Щит – захист та неприступність;
Емблема-логотип складається із кольорів і атрибутів герба міста і ФК «Ворскла» (Полтава), праворуч – оборонні зірки, як елемент герба міста;
М’яч у центрі емблеми – головний символ футболу
«1955» над емблемою – рік заснування команди, синє тло, на якому відображені цифри – символ зародження.

Щодо кольорів клубу. То тривалий час «Ворскла» практично не виступала в клубних кольорах. Після повернення до другої союзної ліги команда грала то в жовтих, то в білих, то в червоних, то в синіх футболках. І дуже рідко в зелених. У часи проведення чемпіонату України на деякий час команда повернула собі історичні біло-зелені кольори, але не надовго. В переможному першоліговому чемпіонаті команда спочатку виступала в синьо-чорних футболках (щось схоже на футболки міланського «Інтера», хоча одного разу «Ворскла» вийшла на гру навіть в справжнісіньких футболках «Мілана», навіть з емблемою славетного клубу), а потім пішла ера жовто-чорних футболах, яка тривала до кінця 90-х. Навіть на матч-відповідь проти бельгійського «Андерлехту» команда вийшла в жовто-чорних смугастих футболках.

Відродження клубних кольорів відбулося наприкінці 90-х, коли, нарешті форма набула біло-зелених кольорів. Хоча якийсь час ворсклянам довелося грати в жовто-синіх футболках. Але то було не довго. Остаточно клубні кольори «Ворскли» повернулися 2003 року. З того часу «Ворскла» жодного разу не одягала футболки іншого кольору крім білого чи зеленого!

Сайт уболівальників
fcvorskla.com.ua

Погода