- 21-11-2021, 07:11 - admin 4628

Розвиток спорту у Китаї – приклад для України, або як розвивати український спорт?

Розвиток спорту у Китаї – приклад для України, або як розвивати український спорт?

Олександр Абраменко, олімпійський чемпіон, упевнений, що Україна для розвитку спортивної сфери має використати стратегії та методи, напрацьовані Китаєм. Чи дійсно такий підхід є перспективним, і що передбачає китайська стратегія розвитку спорту?

На думку спортсменів, зокрема Олександра Абраменка, та експертів, Україна має ознайомитися і дотримуватися стратегії, яку за весь цей час відпрацювала влада Китаю. Ідеться про інвестування мільйонів доларів у придбання спортивних споруд та обладнання (особливо це стосується такого напряму спорту, як “фрістайл”, який поєднує акробатичні стрибки з трампліну, швидкісний спуск по горбистій місцевості, фігурне катання на лижах).

Український спорт треба підтримувати та розвивати, оскільки його популярність, як і кількість шанувальників багатьох дисциплін, постійно зростає. Фанати, окрім того, що регулярно дивляться, відвідують змагання або їздять зі своєю улюбленою командою по всьому світу, роблять ставки на результат тих чи інших подій. Наприклад, ліцензована 1Win букмекерська контора надає можливість не лише укласти парі на перемогу улюбленої команди/спортсмена, а й отримати від неї різні заохочення, бонуси та ін.

Проблеми в українському фрістайлі 

Як зазначають спортсмени та фахівці у спортивній сфері, в Україні є великі проблеми із матеріально-технічною базою для занять фрістайлом. Китай же в цей час активно розвиває даний напрямок, про що свідчить успіх, якого досягли китайські спортсмени на двох Олімпіадах. Щоб українці могли досягти таких самих висот, на думку експертів, без вивчення та впровадження напрацювань Пекіна не обійтися.

Такої думки дотримується, зокрема, Олександр Абраменко, олімпійський чемпіон 2018-го, відомий український фрістайліст. На своїй сторінці у Фейсбуці він написав, що на зимовій Олімпіаді-2022, яка пройде у Пекіні, відбуватимуться колективні змагання. За його словами, це історичний мотивуючий момент, оскільки китайське місто – перше у світі, де проводяться дві Олімпіади. Нагадаємо, що 2008-го тут влітку вже проводилася Олімпіада.

Абраменко наголошує, що китайці серйозно ставляться до кожної подібної події та продумують усе до дрібниць. Це простежується на прикладі пекінського стадіону “Пташине гніздо” (в нього китайці вклали мільйони доларів), де і надалі регулярно проводитимуться змагання зі сноубордингу та фрістайлу, а також воно використовуватиметься для розваг, тренувань. На думку експертів, така споруда простоїть щонайменше 100 років.

Спортсмени глибоко захоплені підходом китайського уряду до розвитку спорту – він піклується не лише про підвищення свого іміджу в усьому світі, спортсменів та їх досягнення, а й про звичайних громадян. Але цього не скажеш про український фрістайл. Незважаючи на те, що в Україні є багато талановитих тренерів та спортсменів, сам напрямок розвивається повільно, а інфраструктура перебуває у жалюгідному стані. Багато хто сподівається, що Олімпіада в Пекіні стане для України гарним прикладом, і влада перегляне своє ставлення до розвитку цього різновиду спорту.

Погода