Новини - 16-11-2009, 07:11 - sasa 291

Середнячки

Середнячки

\"alt\"Наші земляки завоювали 8 золотих,  11 срібних і 6 бронзових медалей за підсумками V літніх юнацьких спортивних ігор України-2009

Ось і завершилися V Літні юнацькі спортивні ігри України, які тривали протягом майже всього 2009 року. За підсумками змагань можна судити про розвиток юнацького спорту в кожному окремому регіоні України. Цього разу національний залік проводився у двох окремих \”вимірах\” – в олімпійських індивідуальних видах спорту (26 видів) і олімпійських командних видах спорту (10 видів).

Спортсмени Полтавщини, як завжди, брали участь у національних фіналах, а їхній залік йшов по ІІ групі областей України. Тож за підсумками юнацьких ігор в індивідуальних олімпійських видах спорту у ІІ групі областей збірна Полтавської області посіла підсумкове 4 місце серед команд 7 регіонів. Це місце визначилося кількістю медалей, завойованих в окремих номерах програми змагань, на окремих дистанціях, в окремих вагових категоріях і окремих стрілецьких вправах. Команди Полтавщини взяли участь у 15 із 26 індивідуальних олімпійських видах спорту. Наші земляки завоювали 7 золотих, 10 срібних і 6 бронзових медалей.

А підсумкова таблиця V Літніх юнацьких спортивних ігор України серед команд ІІ групи областей має такий вигляд у медальному заліку (перша цифра – кількість золотих медалей, друга – кількість срібних медалей, третя – кількість бронзових медалей):

Миколаївська           14-10-8
Херсонська           10-8-12
Івано-Франківська   9-3-7
Полтавська            7-10-6
Черкаська            7-6-11
Вінницька            5-6-10
Чернігівська            4-5-3

Зі своїм загальним медальним заліком (7 золотих медалей, 10 срібних, 6 бронзових) атлети Полтавщини посідають 14 місце серед збірних команд усіх регіонів України, які виступали в усіх трьох залікових групах (І,  ІІ,  ІІІ). Таким чином наші земляки у загальнонаціональному рейтингу фінішували, як кажуть, в \”абсолютній середині\” – на 14 місці: нас випередили команди 13-ти регіонів, і ми, в свою чергу, також випередили представників 13-ти регіонів. А найбільше перемог в індивідуальних олімпійських видах спорту святкували юні спортсмени Дніпропетровської області, які за програмою Ігор вибороли 40 золотих медалей.

Крім того, юні спортсмени нашої області посіли за підсумками змагань 4 індивідуальних четвертих місць, 14 – п\’ятих, 5 – шостих, 8 – сьомих, 6 – восьмих, 17 – дев\’ятих, 3 – десятих, 7 – одинадцятих і 9 дванадцятих місць. Не важко підрахувати, що юнаки та дівчата з Полтавщини, в принципі, виступили добре. Адже всього в індивідуальних олімпійських видах спорту за програмою Ігор у складах різних збірних команд нашої області виступили 138 учасників і вони вибороли 96 місць у \”зоні заліку\” – з 1-го по 12-те місця.

Цікаво, що й за підсумками кожного з індивідуальних олімпійських видів спорту у програмі Ігор також підбивалися командні підсумки. Отже, найкраще серед наших земляків за програмою Юнацьких ігор виступили веслувальники на байдарках і каное – у цьому виді спорту вони посіли 2 командне місце. Збірна Полтавщини з триатлону посіла 3 командне місце. Представники тхеквондо ВТФ посіли 4 місце, тенісу – 6 місце, плавання на відкритій воді – 6, боксу – 8, бадмінтону – 9, плавання – 11, дзюдо – 11, кульової стрільби – 12, боротьби греко-римської – 13, велоспорту-шосе – 14, боротьби вільної – 17, важкої атлетики – 22, легкої атлетики – 22.

А ось в командних олімпійських іграх спорту представники Полтавщини опинилися не лише серед лідерів ІІ залікової групи областей, а й серед лідерів загалом. У своїй ІІ заліковій групі наші юні земляки посіли 2 підсумкове місце. Полтавці завоювали одне \”золото\” – у футболі (юнаки) і одне \”срібло\” – у хокеї на траві (дівчата). Такий же здобуток мали переможці ІІ групи – збірна Вінницької області – 1 золота медаль і 1 срібна. Вінничани випередили полтавців тому, що крім іншого вони мали у своєму заліку з ігрових видів спорту ще одне 4-те місце, а полтавці, на жаль, одне 5-те місце.

Змагання в ігрових видах спорту пройшли у надзвичайно гострій конкуренції. Досить сказати, що жодному регіону України не вдалося завоювати більше однієї золотої медалі з ігрових видів спорту. Тож у загальнонаціональному рейтингу (серед збірних усіх трьох залікових груп) збірна Полтавщини посідає високе 3-тє місце (за додатковими показниками) серед лідерів юнацьких ігор України з командних видів спорту. Наші земляки поступаються лише збірним Києва (1 золота медаль, 1 срібна, 1 бронзова) і Вінницької області (1 золота і 1 бронзова).

Нагадаємо, що збірні Полтавської області взяли участь у змаганнях з 5 із 10 командних олімпійських видів спорту за програмою юнацьких ігор. Здобутки наших земляків були такими: футбол (юнаки) – 1 місце, хокей на траві (дівчата) – 2 місце, волейбол (дівчата) – 5 місце, баскетбол (юнаки) – 9 місце, баскетбол (дівчата) – 10 місце.

За підсумками змагань в індивідуальних і командних видах спорту за програмою V Літніх юнацьких спортивних ігор України атлети Полтавщини завоювали 8 золотих, 11 срібних і 6 бронзових медалей.

А це значить, що в майбутньому наші юні земляки обов\’язково продовжать підвищувати свою спортивну майстерність і будуть захищати честь країни на міжнародних турнірах, Універсіадах, чемпіонатах Європи і світу, Олімпійських іграх. Бо кожен чемпіон або призер юнацьких ігор може розглядатися як потенційний олімпієць. Саме таким шляхом у минулому вже пройшли наші земляки, які перемагали на юнацькій арені, а потім змагалися на Олімпійських іграх: В\’ячеслав Сенченко (бокс), Володимир Кисельов, Надія Ткаченко, Анатолій Довгаль, Тетяна Ткалич, Оксана Щербак, Ганна Мельниченко (усі –  легка атлетика), Євген Михайлов, Лідія Гребець, Світлана Копчикова, Ірина Амшенникова, Вадим Лепський (усі – плавання), Володимир Литвиненко, Дмитро Саблін (веслування на байдарках і каноє), Андрій Кузнецов, Олександр Шадчин (волейбол)…

Розвиток сучасного спорту не стоїть на місці. Тепер можна стати навіть юнаком-олімпійцем. Усім відомо, що в наступному, 2010 році в Сінгапурі пройдуть перші в історії Юнацькі Олімпійські ігри. У них також візьмуть участь юні спортсмени України. Вже зараз в Україні визначено коло претендентів на участь у I Юнацьких Олімпійських іграх. До числа кандидатів потрапили 211 перспективних юнаків та дівчат. Ця кількість кандидатів затверджена 6 листопада 2009 року спільним наказом Міністерства України у справах сім\’ї, молоді та спорту і Національного олімпійського комітету України. Серед кандидатів на участь у перших в історії юнацьких Олімпійських ігор і четверо наших земляків – юних спортсменів Полтавщини, які вже встигли виконати норматив майстрів спорту України: Ігор Ромащенко (бокс, вагова категорія 69 кг), Марія Антоненко і Володимир Шевченко (обидва – веслування на байдарках і каное) і Дмирто Кушков (дзюдо, вагова категорія 55 кг). Але остаточно склад наймолодшої олімпійської збірної України, звісно, визначиться наступного року. Адже Ігри в Сінгапурі розпочнуться аж у серпні – в останній місяць літа. Вік спортсменів – до 18 років. Напевно, після національних та міжнародних юніорських змагань, які відбуватимуться наступного року, кількість кандидатів до наймолодшої олімпійської збірної України від Полтавської області буде значно більшою.

Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода