Новини - 08-03-2011, 01:03 - sasa 195

Сергій Голуб – новий чемпіон області з шахів

Сергій Голуб – новий чемпіон області з шахів

Днями в Лубнах завершився фінал «А» відкритого чемпіонату Полтавської області серед чоловіків. За його підсумками визначився найсильніший шахіст Полтавщини-2011.

У районному будинку культури паралельно вели боротьбу відомі шахісти області у фіналі «А» і фіналі «Б». Організаторами престижних обласних змагань виступили Полтавська обласна Федерація шахів та управління з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації. У напруженій боротьбі серед 12 учасників фіналу «Б» перемогу здобув 40-річний лубенець Валерій Берестяний (Юрченко), який набрав 7,5 очок. Другим став 57-річний Улві Гусейнов з Миргорода (7,0 очок), а «бронзу» здобув 15-річний полтавець Ян Сидоренко, учень ЗНЗ № 11.

В майстерському турнірі, який вдруге проводився в Лубнах, вели боротьбу кращі шахісти Полтавщини, а також представники інших міст України. Це майстри спорту Дмитро Штанько (Полтава), Олександр Шемякін (Республіка Крим), Олексій Соловчук (Полтавський район), Віктор Твердохлібов (Полтава), Валерій Шалимов (Харків), а також минулорічний чемпіон області Сергій Шабала з Кременчука. Як зазначив голова Полтавської обласної Федерації шахів Григорій Щербов, чемпіонат пройшов напружено та цікаво. Інтрига тривала до останнього туру, в якому в очному двобої зустрілися лідери змагань – лубенець Сергій Голуб і Юрій Малимоненко з Решетилівки. Останнього, аби стати чемпіоном області, влаштовував і нічийний результат. Але Сергій Голуб, граючи чорними фігурами, здобув красиву перемогу в комбінаційному стилі. Отже, вперше чемпіоном Полтавщини став 24-річний Сергій Голуб, який працює інженером-землевпорядником у ПП «Арт-Ю». За підсумками змагань він набрав 8,5 очок. Далі у трійки шахістів було по 8,0 очок, але за відповідним коефіцієнтом вони у турнірній таблиці розташувалися у такому порядку: срібну нагороду виборов полтавець Віктор Твердохлібов, «бронза» дісталася Юрію Малимоненку з Решетилівки, а четверте місце посів кременчужанин Сергій Шабала. У дванадцятку кращих шахістів потрапили лубенці  Василь Величко, Григорій Щербов і Станіслав Самойленко.

 

Чемпіоном змагань з блискавичної гри (бліц-турнір) став кримчанин Олександр Шемякін. На урочистому закритті змагань чемпіона і призерів вітали міський голова Олександр Грицаєнко і голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко, які надали велику допомогу організаторам у проведенні турніру. Також спортсмени висловлюють подяку за підтримку міському відділу з питань фізичної культури і спорту, ТОВ «Олімп»,  підприємцю Олексію Гриню і дирекції СШ № 6.

 

– Шахами я почав займатися з третього класу, – розповідає новоспечений чемпіон області Сергій Голуб, – а першим моїм тренером був у Будинку офіцерів Володимир Олейников. Пізніше опановувати і розвивати цей цікавий вид спорту мені допомагали лубенські шахісти Ігор Яременко, Станіслав Самойленко, Вячеслав Клименко, Григорій Щербов. До чемпіонату-2011 я готувався дуже серйозно, як практично, так і теоретично. Не гадав, що все вирішиться у останній партії, яку можна назвати «затяжною» – проведено було 78 ходів. Під кінець мені довелося продемонструвати неабияку техніку і відповідний шаховий хист. І ось, нарешті, збулася моя мрія – вперше я став найсильнішим шахістом області.

 

Юрій КЛИМЧЕНКО

Погода