Блоги - 05-05-2010, 07:05 - АлиМон 506

У пошуках екс-“ворсклян”. Мойзес Молонго

Про кар'єру колишнього нападника "Ворскли" Мойзеса Молонго.
У пошуках екс-“ворсклян”. Мойзес Молонго

Мойзес Молонго, футболіст, котрого нахвалював коуч “Волині” – Віталій Кварцяний, знатний камерунець, що пограв навіть з Самуелем Етоо.

Футболіст, який свого часу не мало пограв у чемпіонаті Польші, потрапив на олівець Віталію Кварцяному. Його гра за “Заглембе” з Любляни, та його непогана результативність сподобалася керманичу луччан. Почекавши поки Мойзес відіграє у аренді забшського “Долчана”, та побачивши, що за півсезону він забив 12 м’ячів, Віталій Кварцяний запросив форварда до Луцька.

Проте заграти там не вдалося, бо у той час в “Волині” була неймовірна конкуренція у нападі, але молодий камеренуць не вписався у ігрову модель команди та був відправлений до Полтави, набиратися ігрової практики.

В команді Баля Мойзесу (на той час з неординарною білою зачіскою) місце знайшлося, саме його вміння опинитися у потрібному місті в потрібний момент (на кшталт донеччанина Брандао) було його візитівкою. Проте забити йому вдалося лише тричі, але м’ячі давалися команді тоді з великими потугами і цей результат був далеко не найгіршим.

В сезоні 2003/04 камерунець відіграв лише 3 матчі, та разом з Брушко, Павловічем, Черняком та Пшеничних був відправлений у братський “Ворсклі” “Слован” з Братіслави, проте й там належної ігрової практики не отримав і вже через три місяці опинився у чеській  “Опаві”.

Не зумівши заграти у “середніх” по європейським міркам чемпіонатах, гравець перебирається у 4-й дивізіон Польщі, у клуб “Рега-Меріда” з маленького міста Треб’ятов, де став справжнім лідером, місцевою зіркою та ідолом, зумівши вберегти клуб від вильоту.

Це не могли не помітити у вже знайомій Україні. Запрошення від ужгородського “Закарпаття” Молонго прийняв з радістю, сподіваючись закріпитися тут з 2-ї спроби, але не зігравши жодного матчу покинув клуб.

В Польщі також були вже начуті про “спасителя карликів” та запросили його до тієї ж 4-ї ліги у клуб “Сталь” з міста М’єлец, але цього разу команда вилетіла з професійної ліги, а вже на наступний рік стараннями нашого старого знайомого повернулися до 4-ї ліги.

Запрошення до Уельсу стало несподіванкою, але шанс засвітитися поближче до Європи манив. “Куімпрон Таун”  під керівництвом Гілєрмо Ганета клуб у сезоні 2007/08 намагався повернутися з 1-ї ліги Уельсу до Прем’єр Ліги (котру тільки згодом покинув), але цього зробити не вдалося, команда посіла лише 14 місце, а Мойзес провів лише 5 матчів, у котрих забив тричі. Після півроку на Туманному Альбіоні повернувся знов до вже знайомого “Рега-Меріда”, котрий виступав вже у 3-й лізі.

Потім в його кар’єрі з’явилася “Слава” зі Славно, котра також барахталася у 3-й лізі Польщі, але ні Мойзес, ні хто інший не допоміг команді і та впала до 4-ї ліги, а сам гравець перейшов у сезоні 2009/10 до “Погон” з Барлінека (все та ж 4 ліга).

Як бачимо зірок з неба після “Ворскли” камеренуць не хапав та поки що не зіграв за національнц збірну Камеруну. Але все ще попереду!

Погода