Останні новини - 05-01-2015, 11:01 - sasa 256

У Ворскли сьогодні ювілей?

У Ворскли сьогодні ювілей?

5 січня 1955 року юридично було оформлене обласне добровільно-спортивне товариство Колгоспник. Саме цю дату футбольний клуб вважає днем народження команди, яка в різні роки не раз змінювала назви, а зараз носить ім\’я Ворскла. А це означає сьогодні клубу має виповнитися 60 років!

Свого часу, коли я ретельно займався історією команди, хотілося знайти хоч якусь дату заснування клубу, адже провідні клуби мають не тільки рік заснування, але й конкретну дату. Тому мені довелося перегорнути в архіві не одну теку документів 1954-1955 років.

Багато ветеранів команди говорили про різні дати і навіть роки заснування. Одні казали, що команда вже восени 1954 року тренувалася і навіть проводила якісь там матчі. Інші – що у 1955 році, ще хтось взагалі говорив про 1956 рік і навіть про 1957 рік. Усе, як кажуть змішалося до купи. Однак хотілося прив\’язати до якоїсь конкретної дати. На жаль, місцева преса про спорт тоді писала досить мало і тому допоміг у цій справі лише полтавській обласний архів.

Мені до рук потрапила постанова \”Про створення добровільного спортивного товариства Колгоспник\”. 5 січня розпорядженням № 4 виконавчий комітет Полтавської обласної ради депутатів трудящих утворив обласну раду добровільного сільського спортивного товариства Колгоспник». На початку 2000-х років клуб затвердив саме дату 5 січня днем народження команди.

Тривалий час мене ця дата цілком влаштовувала і здавалася єдино правильною. Однак останнім часом закрався сумнів у її правдивості. І взагалі чому саме 5 січня, і чому саме 1955 рік? Адже існувала лише одна прив\’язка – ДСТ Колгоспник і футбольна команда. І чому саме постанова від 5 січня 1955 року в які ні слова не сказано про футбольну команду, а не якась інша?

В історії клубу був один дуже неприємний період. 1982 року команда Колос в українській зоні другої союзної ліги посіла останнє місце і вилетіла з ліги майстрів. Наступного сезону команда мала виступати в аматорському чемпіонаті. Однак Колос взагалі припинив своє існування. Команда була розформована. Переважна більшість гравців перейшла хто до Автомобіліста, яку очолив колишній гравець команди Юрій Мармач, а хто до Кооператора – команди кооперативного інституту. Саме ці дві команди виступали в аматорському чемпіонаті України (КФК) 1983 року. Кооператор навіть потрапив до фіналу, де посів останнє місце. У той же час в першості області виступала команда ДЮСШ Колос.

У лютому 1984 року в Полтаві була створена команда Ворскла. Основу нової команди склали гравці лубенської Зірки та полтавського Кооператора. Крім того, за нову команду грали і гравці Автомобіліста, які практично виступали за дві команди одночасно. Але це був аматорський рівень, тому це дозволялося. Ворскла під орудою Віталія Бардешина та Віктора Пожечевського три сезони поспіль виступала в чемпіонаті КФК і тричі пробивалася до його фіналу. Однак тільки 1986 року команда виграла турнір шести і повернула Полтаві великий футбол. А далі було срібло другої української зони 1988 року, перемога в першій лізі українського чемпіонату 1996 року, бронза 1997 року, виступити в Єврокубках і перемога в Кубку України 2009 року…

Отже, постає питання: а чи доцільно прив\’язувати історію Колоса, Колгоспника, Сільбуда, Будівельника до історії Ворскли? Чи варто їх об\’єднувати в один клуб? Важке питання як для України. Наразі багато вітчизняних клубів ведуть свій літопис мало не з позаминулого століття. То може й Ворсклі варто вважати дату народження клубу не 1955, не 1984, а скажімо – 1909 – року офіційного першого зіграного матчу в Полтаві? І рік красивий і, бац тобі, вже понад ста років славної історії до карми клубу!

Отже, яка дата є насправді датою народження Ворскли? Ваш коментар, шановні читачі!

Олександр СТАДНИЧЕНКО

Погода