Стрічка новин - 17-08-2011, 12:08 - sasa 203

Українська п\’ятірка на старті

Українська п\’ятірка на старті

У четвер квінтет українських клубів розпочне боротьбу в стиковому раунді Ліги Європи УЄФА. Останній крок до групового етапу найважче буде зробити \”Дніпру\”…

 

У четвер п\’ять українських клубів проведуть свої перші матчі в рамках стикового раунду Ліги Європи УЄФА. Якщо київське \”Динамо\” вважається явним фаворитом протистояння з болгарським \”Літексом\”, а шанси полтавської \”Ворскли\”, харківського \”Металіста\” та львівських \”Карпат\” у боротьбі з бухарестським \”Динамо\”, \”Сошо\” та ПАОКом відповідно можна оцінити як відносно рівні, то дніпропетровському \”Дніпру\” необхідно вчинити майже подвиг і здолати \”Фулхем\”.

Фіналіст позаторішнього розіграшу Ліги Європи потрапив до поточного турніру за квотами \”фейр-плей\”, однак по праву вважається одним із реальних претендентів на тріумф. Можливості \”Фулхема\” добре  відомі нинішньому наставнику \”Дніпра\” Хуанде Рамосу, котрий не так давно тренував інший лондонський клуб – \”Тоттенхем\”. Відтак, і він, і його підопічні розуміють, наскільки складне завдання їм треба вирішити. Тим паче, зважаючи на не надто вдалий старт в чемпіонаті України, де команда в шести матчах виграла лише двічі, маючи стільки ж нічиїх та поразок…

\”У нашої команди дуже високий потенціал, є гарний малюнок гри, однак чогось не вистачає, щоб регулярно перемагати, – зазначив півзахисник дніпрян Денис Олійник, котрий у цьому міжсезонні перейшов із \”Металіста\” за десять мільйонів євро. – Тому нам просто необхідно пройти \”Фулхем\”. Переконаний, після цього до нас прийде впевненість і ми почнемо виступати успішніше. Перший крок треба зробити в Лондоні: не пропустити і спробувати забити самим\”.

Перед стартом в Лізі Європи \”Дніпро\” значно посилив свій склад. Зокрема, угоди з клубом підписали півзахисники Дерек Боатенг (\”Хетафе\”), Денис Кулаков (\”Ворскла\”) і Денис Олійник (\”Металіст\”), нападники Роман Зозуля (\”Динамо\” Київ), Олексій Антонов (\”Іллічівець\”) та Никола Калинич (\”Блекберн\”). Останній, до слова, дебютував лише цієї суботи, забивши єдиний гол у програному домашньому поєдинку проти донецького \”Шахтаря\” (1:3).

Можливо, не менш грізний суперник дістався і \”Металісту\”, котрий в минулому сезоні дійшов до 1/16 фіналу, де поступився леверкузенському \”Байєру\”. Харків\’яни, котрі у міжсезоння поповнилися трьома аргентинцями Хосе Сосою, Хуаном Торресом та Марко Торсільєрі, поміряються силами з французьким \”Сошо\”. До поєдинку на рідному стадіоні команда Мирона Маркевича підходить без відчутних втрат, але не в найкращому настрої, адже на вихідних втратила очки в національній першості, зігравши в Києві унічию з \”Оболонню\” (3:3).

Утім, особливого мандражу перед зустріччю з французами в таборі \”Металіста\” не відчувається. \”Матч, звісно, буде непростим. \”Сошо\” – дуже сильна команда, котра грає в швидкий футбол та має сильних гравців, – зазначив один із найдосвіченіших виконавців \”Металіста\” Милан Обрадович. – Але зараз у нас найкраща команда за останні років шість, і ми просто зобов\’язані вийти в групу Ліги Європи УЄФА. Не має значення, що першу гру проводимо вдома. Тим паче, що в єврокубках ми на виїзді навіть краще граємо\”.

Львівські \”Карпати\” відправляються в Грецію на поєдинок з ПАОКом далеко не в ранзі фаворита, однак минулорічний досвід виступів у групі додає їм упевненості. \”ПАОК – відомий клуб, який постійно веде боротьбу за звання чемпіона країни та регулярно грає в європейських клубних турнірах. Однак ми не хвилюємося, в нашій команді панує нормальний робочий настрій. Перед нами конкретне завдання – вихід до групи, і ми збираємося його виконати\”, – наголосив керманич зелено-білих Олег Кононов.

Полтавська \”Ворскла\” теж зустрінеться з достатньо іменитим суперником бухарестським \”Динамо\”, здолати котрий, одначе, їй цілком до снаги. \”Динамо\” – дуже титулований клуб, за котрий уболівають найбільш пристрасні фани Румунії. Але ми всі налаштовані тільки на перемогу. Ми вперше маємо таку можливість потрапити до групової стадії єврокубку. Якщо подолаємо стиковий раунд, це дасть багато і для розвитку клубу, і для особистого досвіду футболістів. Наш наставник Микола Павлов сказав, що головне для нас зараз − Ліга Європи\”, – підкреслив півзахисник полтавців Володимир Чеснаков.

А от для київського \”Динамо\”, що другий рік поспіль не змогло подолати відбір Ліги чемпіонів УЄФА, вихід в групу Ліги Європи – це навіть не завдання-мінімум. Тож незважаючи на відсутність Андрія Шевченка, котрому в суботній зустрічі з \”Арсеналом\” (2:0) зламали щелепу, уболівальники віце-чемпіонів України очікують виключно перемоги в Ловечі у першому матчі з \”Літексом\”.

\”Літекс\” – хороша команда, котра також потрапила в турнір з Ліги чемпіонів УЄФА. Однак рівень \”Динамо\” значно вищий. Загалом нас влаштує виграш або нічия на виїзді та, звісно, лише перемога вдома\”, – поділився думками новобранець киян Браун Ідейє, котрий в п\’яти турах чемпіонату України забив стільки ж голів. А от в єврокубках його здобутки поки нульові, тож він, як і вся команда, сподівається поповнити актив у поєдинку з \”Літексом\”.

 

UEFA

Погода