Стрічка новин - 26-11-2021, 12:11 - admin 4839

УЄФА та FIFPRO будуть спільно боротись з договірними матчами

УЄФА та FIFPRO будуть спільно боротись з договірними матчами

Міжнародна федерація професіональних футболістів (FIFPRO) та Спілка європейських футбольних асоціацій (UEFA) підписали угоду про співпрацю в боротьбі з маніпуляціями та договірними матчами.

Зокрема, сторони погодились визнати додаток Red Button основною платформою для отримання повідомлень стосовно організації договірних поєдинків або їх ймовірності. Мова йде про інформування асоціацій безпосередньо професійними футболістами.

Спеціальний додаток для виявлення порушень

Додаток Red Button розроблений та запущений у Фінляндії ще 10 років тому. Після підписання угоди про співпрацю між УЄФА та FIFPRO він поповнить список інших інструментів, які Спілка європейських футбольних асоціацій раніше використовувала для отримання подібної інформації, включаючи платформу оповіщення УЄФА для боротьби з корупцією.

Особливості роботи додатку:

  • загрузка доступна професійним футболістам, які отримали спеціальний код від профспілки FIFPRO;
  • інформацію про ймовірні договірні матчі можна залишати анонімно або вказуючи свої контактні дані, при цьому інформація в будь-якому випадку залишається строго конфіденційною.

Подібні дії експерти називають ключовими методами розвитку чесного спорту та боротьби з корупційними схемами. Для прикладу, в Україні в рамках ратифікації Конвенції УЄФА також створена нацплатформа для боротьби з маніпуляціями та договірними спортивними поєдинками. Цікаво, що у нас в подібних ініціативах зацікавлені не тільки державні регулятори, а й приватний сектор. Мова йде про тісну співпрацю в сфері боротьби з договірними матчами Міністерства молоді та спорту та єдиної легальної української букмекерської контори Parimatch. Після легалізації ринку азартних ігор в Україні ліцензовані оператори, онлайн казино та букмекери зацікавлені в подібній співпраці з регуляторами ринку.

Важливість співпраці

Підписана угода передбачає, що FIFPRO буде ділитись отриманою інформацією з відділом УЄФА, який займається боротьбою з договірними поєдинками. Більш тісна координація всього світового футбольного співтовариства дозволить вчасно виявляти та усувати корупційні схеми, які несуть загрозу не тільки чесним результатам та суті самої гри, а й здоров’ю та життю футболістів.

УЄФА та FIFPRO закликають професійних футболістів повідомляти про порушення та особисті пропозиції участі в договірному матчі. В боротьбі з корупцією повинні бути зацікавлені всі, хто любить футбол та вболіває за чесну гру.

Погода