- 01-02-2013, 08:02 - sasa 187

Вадим Євтушенко: \”Не варто очікувати кардинальних змін у збірній\”

Вадим Євтушенко: \”Не варто очікувати кардинальних змін у збірній\”

6 лютого в іспанській Севільї у контрольному матчі проти норвежців збірна України вперше вийде на поле під проводом Михайла Фоменка. Чи варто чекати кардинальних змін у команді, на кого з гравців робитиме ставку новий наставник «синьо-жовтих»? – своїми думками поділився відомий у минулому футболіст і колишній тренер \”Ворскли\” Вадим Євтушенко.

– Вадиме Анатолієвичу, як можна охарактеризувати Михайла Фоменка як тренера? На ваш погляд – це оптимальна кандидатура для збірної України на даний момент?
–  Думаю, що таки оптимальна. Відверто кажучи, коли Михайла Фоменка призначили куратором усіх збірних, мені одразу здалося, що він опиниться й серед кандидатів на посаду головного тренера національної команди, тим паче за ситуації, коли нового наставника потрібно було знайти у дуже короткий період часу. Так, йшлося про можливість запросити в команду іноземного фахівця, але знайти фахового тренера, який би погодився очолити збірну у середині відбірної кампанії до чемпіонату світу, не так уже й просто. Не кожен тренер наважиться взяти команду у такому стані, в якому нині є українська збірна, і при цьому спробувати виконати складне завдання – вивести команду у фінальну частину світової першості. Тож український тренер – це оптимальний варіант, а те що вибір впав на Михайла Івановича – то це вибір ФФУ. Стосовно тренерських якостей пана Фоменка, то мені важко їх оцінювати. Я трохи знайомий з ним, як з наставником: ще за часів моїх виступів у футболів, він працював з «дублем» київського «Динамо». Зрозуміло, що він діяв за «динамівськими» принципами того часу. Нині він самостійний тренер, і, думаю, у нього буде свій стиль підготовки збірної, адже має своє бачення футболу та розуміння гри. Якими вони є, ми й побачимо вже найближчим часом.

– Та, мабуть, за результатами майбутнього матчу з норвежцями 6 лютого, висновки робити буде ще передчасно?
– Звісно. Наразі маємо перші ознайомчі збори команди, тренер знайомиться з гравцями і навпаки. Важливо, щоб вони в найкоротші терміни знайшли спільну мову, адже вже в квітні поновлюється відбірний цикл до світової першості, матимемо важливий матч з поляками. Тобто часу на розкачку нема, а завдання більш ніж серйозні: потрібно перемагати практично в усіх іграх відбору, щоб пройти на чемпіонат світу.

– Словом, наша збірна знову потрапила в таку ж екстремальну ситуацію, як і напередодні Євро-2012?
– До певної міри, так. Справді ситуація близька до екстремальної – передусім для тренера. Фоменку довірили збірну, але й поставили конкретне завдання – вийти у фінальну частину ЧС. Така мета не передбачає права на помилку. А ще важливо, щоб все-таки тренера супроводжувала удача, щоб головні виконавці не мали травм. От, наприклад, напередодні гри з норвежцями таки зазнали прикрої втрати – Ярослав Ракицький, якого запросили на збір, травмувався в останній грі «Шахтаря». Словом, потрібно, щоб зійшлися разом чимало факторів для досягнення успішного результату командою.

– Уже в першому інтерв’ю після свого призначення Михайло Фоменко зазначив, що хоче добитися від збірної агресивного та атакуючого футболу. Наскільки такий стиль може підкоритися нашій команді, особливо зважаючи на те, що лінія атаки – чи не найслабша ланка збірної?
– Якщо тренер хоче, щоб команда грала саме у такий футбол, то його робота й полягає в тому, щоб досягнути такого результату, донести до гравців свою ідею, змусити їх виконувати поставлене перед ними завдання. Наскільки цього реально досягнути, важко говорити. Звісно, під свою тактику Михайло Фоменко і підбиратиме гравців, хоча вибір виконавців, як знаємо, не такий уже й великий. Тим не менше, ми бачимо, що на перші тренувальні збори викликано 25 футболістів, при чому серед них є й такі, які не надто часто з’являлися в команді. Тобто тренер хоче оглянути максимальну кількість виконавців, і дати можливість новим гравцям проявити себе.

– Тим не менше, серед футболістів маємо лише одного абсолютного дебютанта – Андрія Богданова…
– Це логічно. У розпорядженні Михайла Фоменка не так багато матчів для того, щоб награвати новий склад, нові зв’язки футболістів. Не варто очікувати кардинальних змін у збірній. По-перше, як я вже сказав, вибір кандидатів в Україні не вельми широкий, по-друге, часу на експерименти немає. Тому кістяк збірної складатиметься на основі команди, яку сформували Олег Блохін, Мирон Маркевич. Але численний збір, хоча на гру можна буде заявити максимум 17 футболістів, – все-таки ознака того, що Михайло Фоменко шукає шляхи для підсилення команди.

Артем Галицький

sportanalytic.com

Погода