Новини - 28-08-2009, 01:08 - Націоналіст 244

Відкритий лист вболівальників керівництву ФК \”Ворскла\”

Відкритий лист вболівальників керівництву ФК \”Ворскла\”

Президенту професійного футбольного 

клубу «Ворскла» Бабаєву О.М. 



Шановний Олег Мейданович! 

Кожен матч улюбленої команди – справжнє свято для полтавських вболівальників. Кожен похід на стадіон став невід`ємною частиною життя полтавського фаната. Але останнім часом відношення до людей, які приходять підтримати свою команду на фан-сектор (№22), значно погіршилося. 

Ми, вболівальники ФК «Ворскла», доводимо до вашого відома, що в зв’язку з неадекватними діями правоохоронних органів під час домашніх матчів ФК «Ворскла», у нас не має змоги в повній мірі організувати підтримку, на яку заслуговує команда. Ми дуже занепокоєні ситуацією, що склалася. Конкретні основні факти сформовані у наступних пунктах: 

1) При вході на сектор 22 (на відміну від інших секторів стадіону) не дозволяється проносити елементи візуальної підтримки: великі і малі прапори, деякі баннери, розтяги, паперові стрічки, модулі. Слід зазначити, що на всіх цих елементах немає заборонених написів чи зображень. Також останнім часом не дозволяють проносити барабан (в той час як на секторах 17 і 18 сидить цілий оркестр). При цьому у представників правоохоронних органів відсутня будь-яка мотивація подібних дій. 

2) Ставлення до людей, які прийшли підтримати свій улюблений клуб, з кожним матчем погіршується. Складається враження, що нас тримають за злочинців. Обшук при вході до фан-сектору є доволі принизливим. Часто доходить до абсурду – не дозволяється проносити навіть вологі серветки та програмки до матчу, придбані у касах стадіону. 

3) На будь-які натяки, що ми люди та маємо права, які прописані в Конституції, або на прохання пояснити причину їхньої поведінки, правоохоронці погрожують недопуском на фан-сектор або не реагують зовсім. Як правило, всі погрози супроводжуються нецензурною лайкою. Доходить також до того , що людей просто забирають з фан-сектору та везуть до відділку міліції, де складають протоколи та тримають більше 2-ох годин. 

Вінцем свавілля правоохоронних органів відносно фанатів ФК «Ворскла» став безпрецедентний для полтавського футболу випадок, який відбувся відразу після закінчення єврокубкового матчу проти «Бенфіки». На очах дітей, жінок і людей похилого віку, які задоволені перемогою улюбленої команди залишали стадіон, міліціянти, які покликані забезпечувати порядок і стежити за збереженням здоров’я і життя громадян України, без пояснення причин накинулися на групу вболівальників біло-зелених. Невже тепер за любов до власного клубу й бажання організувати достойну підтримку команді на напівпорожньому стадіоні потрібно розплачуватися відбитими нирками чи струсом мозку? Адже били вболівальників нещадно, по-звірячому, застосовуючи при цьому не лише кулаки, а і гумові кийки. Уболівальники, що залишали стадіон і за волею правоохоронців змушені були спостерігати за побиттям людей, цілком могли побачити там своїх дітей чи онуків. Кілька людей отримали досить серйозні травми. Вважаємо те, що сталося неприпустимим. Такі дії людей, покликаних забезпечувати порядок на стадіоні, однозначно псують імідж, і добре ім’я не лише футбольного клубу «Ворскла», а й українського футболу в цілому в Європі й світі. Тому, шановний Олеже Мейдановичу, очікуємо офіційної оцінки клубу подій, що відбуваються останнім часом у відносинах між клубом і вболівальниками, у тому числі й інциденту після матчу з «Бенфікою». Ваше мовчання може означати тільки одне: клубу не потрібна підтримка й він повністю схвалює дії правоохоронців, які на футболі дуже часто забувають, що приходять підтримувати команду такі ж самі люди, як і вони. Зі своєї сторони готові запропонувати варіанти виходу із ситуації, які в майбутньому дозволять не повторитися випадкам, які трапилися в четвер, та дозволять якісно покращити підтримку команди, а також зберегти здоров’я людям, які цю підтримку організовуватимуть. 

Ми вважаємо, що Ви, як президент клубу, повинні сприяти розвитку фан-руху, а не пригнічувати його своєю бездіяльністю у цьому напрямку. Вважаємо за необхідне звернутися до Вас з такими пропозиціями: 

1) Прийняти міри по зменшенню кількості правоохоронців на фан-секторі, задіяти стюардів, які були б представниками фан-руху. 

2) Просимо про зустрічі з представниками клубу не рідше, ніж один раз на місяць, для вирішення спірних питань, покращення відносин між клубом та вболівальникам, для внесення власних пропозицій, ідей та ін. 

3) Просимо про розроблення плану реалізації квитків на фан-сектор через представників полтавського фан-руху. Приклади такої реалізації дуже поширені в Європі, Росії та деяких містах України. 

4) Проводити більше рекламних акцій, спрямованих на популяризацію ФК «Ворскла». Більш широко давати різного роду інформацію про матчі та життя улюбленого клубу. 

5) Створити магазин атрибутики, де вболівальники змогли б придбати фірмові речі улюбленої команди. 

Наші прохання та пропозиції сформовані на основі неформальних зустрічей активних вболівальників та інтернет-обговорень. Ці проблеми не раз оприлюднювалися на різноманітних форумах, зустрічах, але, напевно, нікому немає діла до людей, заради яких ті одинадцять хлопців викладаються там – на полі… 

Оскільки останнім часом ми намагалися знайти компроміс, а у відповідь натикалися лише на непорозуміння, то чекаємо кроку назустріч від клубу. У відповідь готові зробити два. 

З повагою, вболівальники ФК „Ворскла”. 

28 серпня 2009 року

Погода