- 26-09-2009, 09:09 - sasa 158

Відзнака першій олімпійській медалістці

Відзнака першій олімпійській медалістці


Наша гордість і слава

24 вересня 2009 року в Міністерстві України у справах сім’ї, молоді та спорту вшанували видатну українську гімнастку, дворазову олімпійська чемпіонку, чотириразову чемпіонку СРСР, багаторазову переможницю та призерку міжнародних змагань, Заслуженого майстра спорту СРСР зі спортивної гімнастики Ніну Бочарову. Цього дня Ніні Антонівні виповнилося 85 років. А народилася вона в селі Супрунівці Полтавського району. Ніна Бочарова у 1952 році на Олімпійських іграх у Хельсінкі (Фінляндія) вже у перший день змагань завоювала золоту медаль у гімнастичній вправі на колоді. Саме ця медаль, завойована нашою землячкою, стала першою в історії сортивної України золотою олімпійською медаллю!

Від усієї спортивної громадськості поважну ювілярку привітав  Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту  Юрій Павленко. Він побажав ще багато років бути активною, життєлюбною,  вчити наступні покоління спортсменів бути оптимістами і здобувати високі перемоги. Юрій Павленко подякував Ніні Бочаровій за вагомий внесок у розвиток вітчизняного спорту і вручив Почесну відзнаку Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту.
Ніна Антонівна також отримала Почесну відзнаку Національного олімпійського комітету України, яку вручив Генеральний секретар НОК України Володимир Геращенко. Видатну спортсменку  привітали заступник Міністра Мирослав Дутчак, представники Міністерства освіти і науки України, президент Української федерації гімнастики Віктор Корж, голова Ради ветеранів фізичної культури і спорту Анатолій Усенко, представники фізкультурно-спортивних товариств «Колос», «Динамо», «Спартак» та збірна команда України зі спортивної гімнастики.

Довідка: Бочарова Ніна Антонівна народилася 24 вересня 1924 року в селі Супрунівка на Полтавщині. Закінчила Київський державний інститут фізичної культури (1948 р.). Виступала за київське спортивне товариство  \”Будівельник\”. У 1949 році Ніна Бочарова стала абсолютною чемпіонкою та чемпіонкою  СРСР у вправах на колоді, а у 1951 році –  чемпіонкою  СРСР у вправах на брусах та колоді. 1952 року, коли збірна СРСР дебютувала на XV Олімпійських іграх у Гельсінкі, Ніна Бочарова стала другою після харків’янки Марії Гороховської в абсолютному заліку. Вона здобула 2 золоті нагороди  (у  командній першості та вправах на колоді) і 2 срібні (у багатоборстві та у командних вправах з предметами). У 1953 році на Всесвітніх іграх студентів виборола 5 золотих та 1 срібну медаль. У 1954 році на чемпіонаті світу у Римі (Італія) Ніна Бочарова завоювала 2 медалі –  золоту (у командній першості) та срібну (у командних вправах з предметами). Після закінчення активної спортивної діяльності працювала тренером-вихователем та фахівцем в українській раді Добровільного спортивного товариства «Спартак». На громадських засадах очолювала раду «Юного авангардівця» Центральної ради Добровільного спортивного товариства «Авангард». Ніна Антонівна – Заслужений майстер спорту СРСР зі спортивної гімнастики.

Погода