Новини - 16-11-2015, 10:11 - sasa 200

Вікторія Солнцева, яка переїхала до Туреччини, може збагатити українське плавання на сотні тисяч євро

Вікторія Солнцева, яка переїхала до Туреччини, може збагатити українське плавання на сотні тисяч євро

Нарешті завершилася \”війна\” між федераціями плавання України і Туреччини, яка розпочалася два роки тому після таємного переїзду найбільшої олімпійської надії Полтави Вікторії Солнцевої з України до Туреччини.

За ці два роки – тепер уже Вікторія Зейнеп Гюнеш – стала найвидатнішою зіркою турецького плавання, завоювавши 4 золоті медалі цьогорічного чемпіонату світу з плавання серед юніорів з новими світовими юніорськими рекордами. Раніше офіційні представники України запевняли, що зроблять усе можливе, щоб Солнцева не мала права виступати на наступних Олімпійських іграх 2016 року у Ріо-де-Жанейро.

Тепер ситуація різко змінилася. Минулого тижня у Києві підписано угоду про довгострокове співробітництво між федераціями плавання України і Туреччини. У пункті 3 Угоди говориться саме про припинення \”війни\”: \”Сторони, також, констатують той факт, що дана угода після її підписання і дій Сторін щодо її виконання, закінчує остаточно всі спірні питання, які існували між Турецькою федерацією плавання і Федерацією плавання України\”.

У пункті 4-му Федерація плавання Туреччини \”віддячує\” Федерації плавання України \”субсидією\” у 250 тисяч євро – на підготовку у Туреччині українських плавців до головних стартів у 2016 році, у тому числі й Олімпійських ігор.

А найбільш очевидні наслідки \”еміграційного скандалу Солнцевої\” знайшли своє місце у пункті 13 цієї Угоди, в якому наголошується, що Туреччина ще ніколи не мала олімпійських медалей з плавання, але якщо співробітництво з Україною принесе Туреччині олімпійські медалі у плаванні – у першу чергу завдяки прогресу Вікторії Гюнеш (Солнцевої), то Федерація плавання Туреччини (ФТУ) щедро віддячать Федерації плавання України (ФПУ). Оригінал пункту 13 Угоди зазначає (мова оригіналу): \”У зв’язку з тим, що Туреччина на даний момент не має жодної олімпійської нагороди в плаванні і якщо співробітництво з USF (ФПУ) принесе нижченаведені результати на Олімпійських іграх-2016 у Ріо-де-Жанейро, TYF (ФТУ) сплачує на користь USF (ФПУ):

– у разі отримання золотої медалі – 100000,00 (Сто тисяч) євро (EUR);

– у разі отримання срібної медалі – 40000,00 (Сорок тисяч) євро (EUR);

– у разі отримання бронзової медалі – 15000,00 (П\’ятнадцять тисяч) євро (EUR)\”.

Але турки заплатять лише за одну медаль – це передбачено наступним пунктом Угоди – пунктом 14: \”Така винагорода буде сплачена на банківський рахунок USF (ФПУ). Винагорода буде сплачена тільки за одну медаль найвищої гідності. У випадку завоювання декількох медалей, сплачується тільки одна винагорода за одну медаль найвищої гідності. Виплата здійснюється після реєстрації даної медалі у МОК (IOC) та (FINA)\”.

Тож, якщо вихованка полтавської школи плавання Вікторія Гюнеш (Солнцева) завоює у Ріо-де-Жанейро три, дві або одну золоту медаль, то ФПУ отримає ще 100 тисяч євро, якщо три, дві або одну  срібну – то 40 тисяч євро, бронзову – 15 тисяч євро.

Звісно, дана Угода не розголошує призовий бонус самої Вікторії, але можна передбачити – якщо наша землячка стане олімпійською чемпіонкою, то отримає від Туреччини \”призові\” набагато вищого розміру.

Аркадій СПИЦЯ

Погода