Блоги - 31-01-2022, 07:01 - admin 11674

Воротарі-пенальтисти «Ворскли»

Статистична вибірка по ефективності воротарів «Ворскли» при відбитті одинадцятиметрових ударів у вищій лізі та УПЛ.
Воротарі-пенальтисти «Ворскли»

Перша частина сезону 2021/22 принесла «Ворсклі» історичне досягнення. Воротар команди Дмитро Різник зумів зберегти свої ворота в недоторканності під час пробиття одинадцятиметрових у п’яти матчах поспіль. І серія наразі не завершилася.

Ця подія є гарним приводом для того, щоб згадати, як відбивали пенальті воротарі «Ворскли» в вищій лізі та УПЛ. Таку статистику підготував Дмитро Білозерцев, а нижче наведено її коротенький аналіз.

Найбільше пенальті пробивали в ворота Сергія Долганського

Починаючи з дебютного сезону в вищій лізі (1996/97) при пробитті пенальті ворота «Ворскли» захищали 14 голкіперів. Найбільша кількість одинадцятиметрових випала на долю Сергія Долганського – 38. На другому місці Андрій Ковтун – 20, а на третьому Дмитро Різник – 16. Всього в ворота полтавців станом на зараз було призначено 131 пенальті, з яких реалізовано 95.

Найефективніший воротар-пенальтист «Ворскли» – Віталій Постранський

Характеризуючи серію Дмитра Різника деякі ЗМІ використовували формулювання «п’ять поспіль відбитих пенальті». На наш погляд, воно є некоректним. У матчі з «Вересом» Михайло Сергійчук виконував «паненку» й влучив у поперечину. Так, заслуга воротаря у тому, що суперник пробиває мимо або в каркас воріт величезна, але це все ж не відбитий безпосередньо пенальті. Тому при визначенні найефективнішого воротаря «Ворскли» ми будемо використовувати термін «відсоток незабитих суперником пенальті». Це показник, який обчислюється як відношення кількості незабитих пенальті (відбиті воротарем та ті, які пробивалися мимо) до загальної кількості одинадцятиметрових.

За цим показником поки абсолютним лідером є Віталій Постранський – 66,7%. Успішна серія дозволила Дмитру Різнику вийти на друге місце – 43,8%, а на третій позиції розташувався Андрій Пятов – 40%.

Найбільше пенальті відбивали Різник і Долганський

Якщо все ж говорити про безпосередньо відбиті пенальті, то тут, що символічно, поки лідирують Дмитро Різник та його нинішній тренер Сергій Долганський. Наразі у них по шість парируваних одинадцятиметрових ударів. Правда, для цього Долгаському знадобилося 38 спроб, а Різнику – всього 16. Тобто наступний відбитий пенальті зробить Дмитра Різника не лише володарем найтривалішої серії по незабитим у його ворота одинадцятиметровим, а й абсолютним рекордсменом по загальній кількості відбитих пенальті в складі «Ворскли».

Станіслав Богуш не відбив жодного пенальті з чотирьох ударів

Є у списку також воротарі, які жодного разу не змогли відстояти свої ворота при пробитті одинадцятиметрових. Але якщо В’ячеславу Богодєлову, Андрію Кураєву та Олегу Остапенку було складніше, оскільки в ворота перших двох пенальті пробивався лише раз, а в ворота Остапенка – двічі, то Станіслав Богуш не зміг взяти жодного з чотирьох одинадцятиметрових.

Зведений рейтинг

Насамкінець пропонуємо зведений рейтинг воротарів «Ворскли», які хоча б раз захищали ворота полтавців під час пробиття пенальті в вищій лізі та УПЛ.

Погода