Матчі - 29-07-2021, 10:07 - admin 2321

“Ворскла” завершує виступи в Лізі Конференцій

Полтавці двічі вели в рахунку, але поступилися в додатковий час.
“Ворскла” завершує виступи в Лізі Конференцій

“Ворскла” (Полтава) – КуПС (Куопіо)

Протокол матчу.

Перед матчем-відповіддю другого кваліфікаційного раунду Ліги Конференцій проти КуПСа найбільше не хотілося, щоб «Ворскла» повторила історію з «Локомотівою» чи «Жиліною». Але, на жаль, найгірші побоювання справдилися. Полтавська команда знову дала своїм уболівальникам драму, і знову без щасливого закінчення.

Хоча все для нашої команди могло скластися добре. Юрій Максимов відреагував на повільність Сергія Яворського у перших матчах сезону й випустив на поле молодших за віком Йонаса Тамма й Валерія Бондаренка, які склали компанію Володимиру Чеснакову в центрі захисту. В іншому склад полтавців виглядав логічно й прогнозовано: на поле з перших хвилин вийшли справді найсильніші. Але навіть найсильніші не можуть видати свій максимум, коли доводиться грати третій матч за тиждень.

У першому таймі «Ворскла» була дуже важка і повільна. Впадало в око, що наші футболісти підсіли фізично. Гості виглядали жвавіше й намагалися активно пресингувати. Проте навіть за такого ходу подій, як і в першому матчі, рахунок міг відкрити Руслан Степанюк. Знову невпевнено зіграв воротар гостей Крейдль, знову Руслан не зміг підлаштуватися під удар і влучити в напівпорожні ворота.

КуПС вперше серйозно потурбував Різника на 26-й хвилині. Це Удо виходив сам на сам з воротарем. Тридцять перший номер «Ворскли» швидко прочитав ситуацію, вчасно вийшов з воріт і не дав супернику себе перекинути.

У перерві Юрій Максимов, схоже, провів хорошу виховну роботу, оскільки на другий тайм вийшла зовсім інша «Ворскла». Вже на 48-й хвилині Ібрахім Кане підібрав відскок у центральному колі й побачив вільну зону на лівому фланзі, куди вже поспішав Степанюк. Вчасний пас, Руслан протягує м’яч до штрафного майданчика й віддає поперечну передачу на Тілля. Олів’є пробиває й м’яч рикошетом від захисника залітає в ворота – 1:0.

Втім, вела в рахунку «Ворскла» недовго. Уже за хвилину Удо сам розібрався на правому фланзі з Пуцліном, Якубу й Бондаренком, а потім відпасував під удар на лінію штрафного майданчика. Себбан мав вдосталь часу для того, щоб обробити м’яча й сильним ударом відправити його у ворота – 1:1.

Гол не вибив «Ворсклу» з колії. Полтавці знову виходять уперед на 55-й хвилині. Тривала атака, яка розпочалася з подачі кутового, завершилася навісом Пердути у воротарський майданчик. Скляр, пробиваючи головою з близької відстані, влучив у Томаса. Рикошет знову зіграв за нас – 2:1.

Далі була гра нервів. КуПС прагнув відігратися, а «Ворскла» отримувала шанси остаточно зняти всі питання щодо переможця. На 67-й хвилині Тоймовякі штовхає в спину Степанюка у момент, коли нападник ворсклян мчить до воріт Крейдля. Пенальті? Чех Павел Орел вважає інакше.

Виснажливий графік починає даватися взнаки й полтавці втрачають гравців. Не можуть продовжувати поєдинок Скляр і Якубу. Мікротравму отримує Руслан Степанюк, тому на вістрі атаки все частіше з’являється Олів’є Тілль.

Не можна сказати, що «Ворскла» в останні хвилини аж надто притискалася до своїх воріт й не вела контрги. Але це не допомогло. Щоб відбитися від масованої атаки фінів на третій компенсованій хвилині у команди просто не вистачило сил. Спочатку Дмитра Різника підстрахувала стійка після удару Себбана, а вже за мить Ніссіля приймав привітання від партнерів після того, як  замкнув атаку другим темпом ударом з кількох метрів. 2:2 і це додатковий час.

У додатковий час ключовий епізод стався на 95-й хвилині, коли Богдан Кушніренко, який вийшов на заміну замість Якубу, пішов у невиправдано небезпечний підкат прямою ногою проти Узочукву в центрі поля. Орел не вагався ні секунди й дістав з кишені червону картку. Стало зрозуміло, що єдиний шанс «Ворскли» пройти далі – це дотерпіти до серії післяматчевих пенальті й уже там витягти щасливий квиток.

Гравці КуПСа розуміли, що в серії пенальті може бути по-всякому, тому атакували все настирливіше. На 111-й хвилині бразилець Рангел скористався позиційним промахом Тамма і Яворського, замкнувши ударом головою пас Аджея-Боатенга.

Щоб підвищити шанси своєї команди в верховій боротьбі на останніх хвилинах матчу Юрій Максимов відправдяє вперед високих Тамма і Яворського. Це дає ситуативний ефект. На 114-й хвилині Яворський робить скидку головою на Луїзао, бразилець виводить на ворота Челядіна. Артем перебуває трохи під кутом, бити не дуже зручно. Однак, хоча б у ворота влучати молодий ворсклянин мав. Більше шансів на порятунок КуПС «Ворсклі» не дав.

Підведемо підсумки. Після першого матчу здавалося, що у повторній зустрічі полтавці за рахунок трохи вищого класу своїх лідерів (Тілля, Степанюка, Кане) все-таки візьмуть гору. Насправді ж виявилося, що нинішній рівень КуПСа і «Ворскли» приблизно однаковий, а лідери полтавців, потрапивши у жорсткий змагальний графік, не роблять необхідної різниці. Усе вирішили деталі. Можна довго говорити про те, як би воно склалося, якщо б вчасно дав фінальний свисток у першому матчі Дмитро Дмітрієв, чи Павел Орел поставив справедливий пенальті. Проте суті це не змінить. У протистоянні двох приблизно рівних команд далі проходить фінський КуПС.

Олександр Данник

Погода