Матчі - 29-07-2011, 12:07 - Sonyksson 282

\”Ворскла\” зберігає інтригу

\”Ворскла\” зберігає інтригу

\”Ворскла\” – \”Слайго Роверс\” 0:0

Ворскла: Величко, Даллку, Курилов, Чеснаков, Селін, Краснопьоров, Маркоскі (Закарлюка, 46), Ребенок, Кривошеєнко (Сачко, 81), Безус (Оберемко, 73), Янузі
Слайго Роверс: Кларк, Кін, Пірс, Райан, Блінкхорн (Рассел, 90+3), Кретаро (Даворен, 78), Кірбі, Ндо, Пауелл, Макгінесс, Грін (Дойл, 63)

Попередження: Безус, Янузі – Ндо

 

Що це було? Саме такі слова неодноразово звучали під час матчу та після його завершення. Адресувалися вони повітрю, іноді задавалися такому ж спантеличеному сусіду на трибуні або просто чітко вимальовувалися на розгублених обличчях полтавчан. Які емоції виказувати при цьому – кожен вирішував сам.

Та про все по черзі. Напередодні матчу у місті почали з’являтися групи людей у червоних футболках. Gоводили вони себе зовсім по різному. Одні насторожено і обережно відповідали на питання, не виказуючи особливого бажання підтримувати розмову, інші радісно кидалися у вир безтурботного обговорення України, Ірландії, \”Слайго\”, \”Ворскли\”, світового футболу, інших видів спорту, побуту та купи інших тем. Колоритні представники гостьового саппорту у віночку і ядучій перуці радо фотографувались з усіма бажаючими та демонстрували величезне задоволення від міста та спілкування з його жителями.

Не втратив нагоди поговорити з уболівальниками і наш сайт. Гості були вражені теплим прийомом, гостинністю і знаннями історії їхнього футболу. Вони жваво обговорювали відмінності між Полтавою та Слайго, пишалися своїми земляками-футболістами і вдосталь жартували. Очікування від матчу були однаковими з обох боків – цікавий матч з великою кількістю боротьби, до початку здаватися ніхто не збирався.

Показуємо гостям їх місця і починаємо вивчати стартовий протокол. Перша несподіванка, що неприємно вразила – Величко в рамці. Всім відома слабкість капітана цього матчу в такому важливому компоненті, як гра на виходах. А те, що атаки добре фізично підготовлених ірландців будуть нести сподівання на стандарти і навіси з флангів, не викликало сумніву навіть у далеких від футболу людей. Забігаючи вперед, слід  відзначити, що побоювання виправдались.

Джокери попередніх матчів Янузі та Безус вийшли в старті. Ну що ж, подібні команди грають до першого пропущеного, а \”Слайго\” стабільно пропускають у перші 15 хвилин, задумка зрозуміла. Кривошеєнко і Ребенок на флангах; Маркоскі з вилікуваним Краснопьоровим в центрі; Селін, Курилов, Чеснаков, Даллку на своїх позиціях в обороні.

Ініціативою із стартовим свистком прогнозовано заволоділи господарі. І лише вражаючий відсоток браку завадив відвантажити комфортну кількість м’ячів у ворота Кларка. При чому, помилялися всі – Кривошеєнко в прийомі і обіграші, Безус у завершальній стадії, Янузі у виборі позиції. Полтавчани взагалі забули про лівий фланг, а спроби прострілів від Даллку і Кривошеєнка без надпроблем ліквідовувались захистом. У гостей привертав увагу голкіпер, який грамотно відбивав усе, що летіло в бік його воріт і безпомилково діяв на виходах, та головна зірка \”Слайго\” Ндо, який мало не в істериці катався по полю після кожного свистка арбітра. Такі собі два нервові полюси – спокійний і виважений Кларк проти неврівноваженої істерички камерунця.

За 15 хвилин до кінця відбулись найцікавіші події тайму. Спочатку Безус після філігранної передачі п’яткою від Янузі метрів з десяти відправив кулю точно в кіпера, а хвилину потому Даллку з убивчої позиції не влучив у рамку. Відповідь гостей вийшла валідольною для уболівальників господарів. Кутовий, подача від Ндо, Величко спокійно забирає м’яч… і починає ним гратися як професійний жонглер. Добре, що разом з кулею в ворота заштовхали і голкіпера, формальний привід зафіксувати фол у арбітра був. Мало серце не стало, коли головний махнув рукою на центр поля. Та все ж рахунок не змінився. А забрати м’яч намертво – і жодних приводів для виклику \”швидкої\”…

Другий тайм. Замість головного конструктора атак Маркоскі виходить Закарлюка. На цьому комбінаційно осмислений тиск на ворота гостей було завершено. Ні, Сергій намагався робити все, що від нього вимагалось – кілька небезпечних пасів на хід, цікавий крос на Ребенка… Ось тільки прохід насичених оборонних порядків \”Слайго\” в дрібний пас уже не було. А після того, як було знято втомленого Безуса, Кларк зміг полегшено зітхнути – найменшої вигадки і креативності в атаці \”Ворскла\” продемонструвати не змогла.

Натомість мали відкривати рахунок ірландці. Провал на лівому фланзі оборони, простріл Кретаро, перехоплення від Величка, який викладає кулю прямісінько на одинокого Кірбі. До порожніх воріт кілька метрів, голкіпер відпочиває, захист п’є каву – сильний замах, потужний удар і… м’яч цьомкнувши поперечку йде вище воріт! Силою видиху, що пролунав над стадіоном, можна було б розкрутити невеличкий вітряк, від якого можна було б тиждень живити електроенергією дев’ятиповерхівку.

Ндо взагалі перестав вважати нашого голкіпера за достойного суперника, намагаючись закинути йому за комір мало не від центрального кола. Безус замість точного удару з гарної позиції впав, прохаючи пенальті. Арбітр нагородив гірчичником за симуляцію. Селін не зміг пробити бар’єр з тіл ірландців. У грі пішов сумбур і нерви. Ндо з Янузі вирішили помірятися хто з них довший – арбітр переміг, по жовтій обом. Закарлюка із штрафного влучає в суперника. І \”Ворскла\” розгубилася.

А цим спробували скористатися гості. Величко після кутового звично найнебезпечніший у власному карному майданчику. На 69-й хвилині Дойл пробачив, не влучивши у пустий кут. Чеснакову передалася невпевненість капітана. Захисник залишив м’яч Сергію, тоді як голкіпер виключився з епізоду – Кретаро вискочив, але задивився на полтавських дівчат, тому й пробив вище, іншого пояснення немає. А Величко явно зробив ставку \”Слайго заб’є\”. Він залишив рамку, у боротьбі з Кретаро випустив кулю і спостерігав, як гравець у червоній футболці виконує неточний простріл.

Ребенок нагадав про себе, головою відправивши м’яча мимо цілі після передачі Закарлюки. Павло на останніх хвилинах завдавав удару відчаю, та теж невлучно. Натомість Величко втратив ворота і змушений був дякувати Даллку – захисник підстрахував голкіпера, вибивши на кутовий. Подача на центр воротарського майданчика, диво-гра на виході Сергія – м’яч влітає в сітку! Та жалість арбітра не має меж – знову фіксується порушення. Суперечливі епізоди, на розсуд рефері.

З фінальним свистком ВІП-ложа вибухнула криками радості. Офіційні представники \”Слайго\” не стримували своїх емоцій. Обидві команди заслуговують аплодисментів за цікаву гру. Не варто вішати усіх собак на когось одного – ірландці відверто заслуговували на нічию рівнем відданості та втілюванням тренерських настанов. Залишились тільки питання. Чому матч завершився без голів – питання до гравців атаки обох команд. Чому не було зараховано голи – питання до арбітра. Чи зуміє досягти психологічної впевненості Величко – питання до нього. Ми пам’ятаємо сейви під час матчів за вихід в Європу. Та з слабкими сторонами варто щось робити, наступного разу суперник може і не пробачити. Тримайся, Сергію.

А ми привітали після матчу старих знайомих-ірландців з хорошою грою та сприятливим результатом, отримали від них запрошення відвідати Слайго і побажали без пригод дістатися домівки. Перший раунд зберіг інтригу. Чекаємо матчу-відповіді.

Разом до нових перемог!

Віталій Сонікссон

Погода