- 15-10-2016, 09:10 - Націоналіст 384

«Ворскла»-«Зірка»: найпам’ятніші матчі

Пригадуємо найцікавіші зустрічі "Ворскли" й "Зірки".
«Ворскла»-«Зірка»: найпам’ятніші матчі

Робити огляд найпам’ятніших матчів між полтавською «Ворсклою» й кропивницькою «Зіркою», напевне, варто було б на основі періоду Незалежності України. Але є одна гра, яка відбулася трохи раніше і про яку не можна не згадати.

Період чемпіонатів СРСР

13.05. 1988. «Зірка»-«Ворскла» 1:0

Саме цей матч став одним із перших, на які організовано відправилися полтавські фанати. Тогочасний лідер фанруху Дмитро Демиденко так згадує про навколофутбольні події того дня: «Цьому виїзду в пресі навіть ім’я дали: «Двадцять шість полтавських комісарів». Ми тоді при повному параді стягів «Колоса» й репертуарові з двох з половиною десятків зарядів дали майстер-клас місцевій «торсиді» на переповненому стадіоні. Коли ми починали заряджати – стадіон замовкав! А коли до нашого сектору потянулися місцеві дівчата… у нас полетіло все, що тільки можна. Навіть циркуль. Сасибі місцевій міліції, сили були явно нерівними».

Сам матч «Ворскла» програла з рахунком 0:1, але сезон 1988-го року залишився, напевне, найуспішнішим для полтавської команди за часів виступів в чемпіонаті Радянського Союзу. «Ворскла» була дуже близькою до виходу в першу союзну лігу, але домашня поразка  в останньому турі від севастопольської «Чайки» поставила хрест на всіх сподіваннях.

Період чемпіонатів України

15.11.1995. «Ворскла»-«Зірка-НІБАС» 2:3

У кінці 1995-го року команди зустрілися в рамках 1/16 фіналу Кубка України. На той час полтавці ще не були явними лідерами першої ліги, а тільки вели запеклу боротьбу за це звання з чернівецькою «Буковиною» і алчевською «Сталлю». А трансфери Віктора Богатиря й Сергія Чуйченка були справою найближчого майбутнього. «Зірка» ж Олександра Іщенка  вже виступала в елітному дивізіоні.

Гра вийшла видовищною й подарувала глядачам відразу 5 голів. Двічі «Ворсклу» вперед виводив Іван Шарій, і двічі гості відігравалися. А вирішальний гол на 78-й хвилині провів Юрій Біличенко.

13.10.1996. «Зірка-НІБАС»-«Ворскла» 2:0

Перше побачення команд в вищій лізі. «Ворскла» несподівано для багатьох фахівців дуже впевнено стартувала в чеміпонаті і перед виїздом до Кіровограда перебувала в групі лідерів. Але привезти звідти бодай очко не зуміла.

Чисельний десант вболівальників з Полтави став свідком другої поразки своєї команди в елітному дивізіоні. «Зірка» здобула заслужену перемогу завдяки голам Сергія Борисенка й Леоніда Федорова. Знову, як і в 1988 році не обійшлося без конфліктів з місцевими вболівальниками.

10.04.1997. «Ворскла»-«Зірка-НІБАС» 3:0

Навесні 1997-го року в Полтаві вже цілком серйозно почали задумуватися про боротьбу за медалі. «Ворскла» стабільно йшла в першій трійці протягом всієї турнірної дистанції. За таких умов ніякого іншого результату, крім впевненого реваншу за поразку в першому колі вболівальники від своєї команди не чекали. І він відбувався!

Підопічні Віктора Пожечевського дотисли суперника в другому таймі й забили в ворота Марчука тричі: голами відзначилися Гузенко, Шарій і Кобзар.

22.03.1998. «Зірка»-«Ворскла» 0:1

Матч пройшов за помітної переваги господарів. Але завдяки відмінній грі Ковтуна й футбольній фортуні полтавцям вдалося зберегти свої ворота в недоторканності.

А на 71-й хвилині фантастичний за красою удар метрів з 30-35 вдався півзахисникові Мийлові Гурці, який вийшов у другому таймі замість Даніеля Нджоку. М’яч влетів у ліву від воротаря «дев’ятку».

13.06.1999. «Ворскла»-«Зірка» 4:2

Влітку 1999-го року «Ворскла» через ремонтні роботи на своєму стадіоні на деякий час переїхала до сусіднього Кременчука. Тому матч проти «Зірки» проводила на стадіоні «Політехнік». Підопічні Анатолія Конькова здобули впевнену перемогу з рахунком 4:2. Дублем відзначився Ігор Костюк, по голу забили Сергій Онопко й Володимир Мусолітін.

Що цікаво, останній гол в матчі на рахунку колишнього капітана ворсклян Ігоря Кислова, який на той час виступав вже за «Зірку».

13.09.2008. «Зірка»-«Ворскла» 0:1

Саме в Кропивницькому розпочався похід «Ворскли» до завоювання найголовнішого трофею в своїй новітній історії. «Зірка» представляла другу лігу й до матчу здавалося, що суттєвих проблем у полтавців з проходом до наступного раунду не виникне. Цю впевненість підкріпив і гол Григорія Ярмаша, забитий на 43-й хвилині. Але в другому таймі господарі створили для підопічних Миколи Павлова чимало проблем. Не без долі везіння полтавська команда змогла уникнути додаткового часу.

Надалі в кубковому турнірі «Ворскла» почергового здолала київську «Оболонь», донецький «Металург», харківський «Металіст» й донецький «Шахтар». А Сергій Долганський підняв над головою Кубок України…

Після 2008-го року «Ворскла» й «Зірка» між собою не зустрічалися. Кропивницька команда вела боротьбу за повернення до вищої ліги і ось нарешті в минулому сезоні вона завершилася успіхом. Чи стане пам’ятним недільний матч для полтавських уболівальників?

Олександр Данник

Погода