Матчі - 22-07-2021, 11:07 - admin 2154

Втрачена перемога

«Ворскла» пропускає на шостій компенсованій хвилині й грає з фінським КуПСом унічию.
Втрачена перемога

Матчу своєї команди в єврокубках полтавські вболівальники чекали два з половиною роки. У грудні 2018-го року «Ворскла» в Лісабоні провела матч групового раунду Ліги Європи проти «Спортінга»  й після того на євроарені не з’являлася.

Після успішного виступу в минулому сезоні підопічні Юрія Максимова отримали право представляти Україну в новому єврокубковому турнірі – Лізі Конференцій.  І перший матч полтавцям довелося проводити на виїзді в Куопіо проти фінського КуПСа.

Міжсезонні спаринги «Ворскли» не вселяли особливої надії, але й надавати їм особливого значення не варто було. Головний тренер ворсклян уже не раз наголошував, що  в таких зустрічах – головне, щоб гравці не зазнали травм. Підсумковий рахунок – справа десята. А ось робота «Ворскли» на трансферному ринку порадувала. Як мінімум по іменам полтавцям вдалося замінити гравців, які залишили команду, й навіть трохи «підлатати» дірки на лаві запасних.

Втім, попри значну кількість новачків, місце у складі з перших хвилин головний тренер довірив перевіреним виконавцям, до яких додався центральний захисник Валерій Бондаренко. З урахуванням демаршу Альюна й дискваліфікації Йонаса Тамма, вибір Юрія Максимова був прогнозованим.

Дебют матчу видався обопільно гострим. Уже на 3-й хвилині грубо помилився воротар господарів Кредль. Степанюк отримав нагоду перекинути кіпера КуПСа, проте зовсім трохи не влучив у ворота. Фінські футболісти своїм моментом розпорядилися краще. На 6-й хвилині Удо за рахунок роботи корпусу позбувся опіки Яворського (Сергій опинився на газоні) і, не довго думаючи, сильно пробив у правий нижній від Різника кут. До воріт було далеченько, однак удар вийшов сильним і влучним. Так фіни повели в рахунку.

Швидкий гол не надихнув гравців КуПСа на нові звершення. А ось «Ворскла» швидко прийшла до тями й почала потроху «намацувати» слабкі місця в обороні суперника. Одне з них виявилося на правому фланзі захисту. Звідти і прийшов гол. На 29-й хвилині Якубу відібрав м’яча в центрі поля й кинув у прорив по лівому флангу Кане. Ібрахім дійшов до лицевої лінії і, коли вже здавалося, що захисник «накриває» малійського легіонера «Ворскли» й кут обстрілу звузився практично до нульового, Кане умудрився знайти шпарину й вразити ворота – 1:1.

Могли полтавці виходити вперед ще перед перервою. Давід Пуцлін заробив штрафний удар в вісімнадцяти метрах від воріт суперника. Стандарт виконував Олів’є Тілль і пробив вище воріт.

Початок другого тайму теж був за «Ворсклою». На 54-й хвилині Сергій Яворський зі своєї половини поля виконав довгу передачу вперед, м’яч відскочив до Степанюка, а Руслан, прокидаючи м’яча повз захисника, змусив того зіграти рукою у власному штрафному майданчику. Пенальті дуже впевнено реалізував Тілль, який пробив і сильно, і точно.

У цей момент здалося, що «Ворскла» остаточно стала господарем ситуації.  Хто знає, як би розвивалися події далі, якби не дощ у Куопіо. Стало більше боротьби й порушень правил, а гольових моментів – менше. Наприкінці матчу Юрій Максимов, щоб освіжити гру попереду випустив на поле Вакулу й Кравчука. Кілька разів Вакула мав шанси втекти в контратаку, однак підтримки від партнерів майже не було, тому ці моменти нічим не завершилися.

Не вражали в атаці й фіни. Але, коли пішла перша компенсована до основного часу матчу хвилина, для нашої команди пролунав тривожний дзвіночок. Після «обрізки» полтавців на лівому фланзі захисту гравці КуПСа оперативно доставили м’яча до штрафного майданчика на Удо, нападник технічно позбувся опіки захисника й пробивав у лівий нижній від Різника кут воріт. Удар був непростим – голкіпер ворсклян у стрибку відбив м’яча перед собою, а на підстраховці відпрацював Якубу. Фіни почали хапатися за голови – це цілком міг бути останній гольовий момент матчу. Але не був. Білоруський рефері Дмитро Дмітрієв замість чотирьох офіційно компенсованих хвилин додав майже шість. Після подачі останнього кутового м’яч заметався по штрафному майданчику «Ворскли»  і гравці КуПСа не без рикошету таки заштовхали його у ворота, вирвавши бажану нічию.

Глобально нічого критичного для нашої команди не сталося. Але два виїздних голи з цього єврокубкового сезону не дають нашій команді абсолютно нічого, оскільки правило виїздного голу вже не діє. Щоб пройти в третій кваліфікаційний раунд «Ворсклі» потрібно перемагати на своєму полі.

Олександр Данник

Фото прес-служби ФК “Ворскла” 

Погода