Матчі - 27-07-2022, 11:07 - admin 7210

Єврокубкова казка «Ворскли» була недовгою

У матчі-відповіді полтавці поступаються АІКу 0:2 й завершують виступ у єврокубках.
Єврокубкова казка «Ворскли» була недовгою

АІК (Стокгольм) – “Ворскла” (Полтава) 2:0 (1:0) (додатковий час)

Протокол матчу.

Чергова єврокубкова спроба «Ворскли» знову виявилася нетривалою.

Після першого матчу проти АІКа полтавська команда, особливо грою в першому таймі, вселила надію в серця вболівальників. Проте було зрозуміло, що за тиждень буде зовсім інша гра. Зрештою, вона такою й вийшла.

Переможний склад не міняють

У середу на поле стадіону «Френдз-Арена» в «Ворскли» вийшов той самий стартовий склад, що і в першому матчі. Віктор Скрипник цілком логічно вирішив не змінювати виграшну комбінацію.

А ось наставник АІКа Бартош Гржелак кілька замін зробив. Одна з них точно була вимушеною – центральний захисник Мілошевіч отримав травму в матчі чемпіонату. Вихід на вістрі атаки Гвідетті був плановим. У ситуації, коли потрібно відігруватися, досвідчений і фізично сильний нападник попереду був дуже потрібен.

Усе пішло «не так» після травми Зайкова

У підсумку Гвідетті хоч і не забив, проте свою чорну справу зробив. На 30-й хвилині нападник АІКа явно не встигав на прострільну передачу з лівого флангу й відверто штовхнув Зайкова у спину. Центральний захисник ворсклян чи то отримав забій, чи то невдало впав. Зараз це значення вже не має. Гру Джоко продовжити не зміг і його місце в центрі захисту зайняв герой першого матчу Артем Челядін.

До цього моменту «Ворскла» частіше пробивала в ствір воріт суперника. Але навіть з потенційно хороших позицій ці удари, які наносили Тілль та Олійник, були, скоріше, розминочними для Нордфельдта.

АІК, як і в першому матчі, особливою вигадливістю попереду не відзначався. Втім, моменти мав гостріші. Гвідетті виходив сам на сам з Різником, трохи втратив в швидкості й пробивав уже не з дуже зручної позицій. Дмитро Різник відбив м’яча ногами.

А в компенсований до першого тайму час з нашою командою сталася друга неприємність – «Ворскла» отримала «гол у роздягальню». І ще прикріше, що не обійшлося без рикошету. Стефанеллі віддав пас до штрафного майданчика, Пердута поборовся з Отьєно і вже падаючи, кенієць зумів відпасувати вправо на набігаючого Мендеса. Удар, рикошет від Пердути й м’яч пірнає у правий нижній від Різника кут воріт – 1:0.

Провальний другий тайм

Другий тайм, як і в першому матчі, «Ворскла» провела слабо. Гра попереду в полтавців не клеїлася. В обороні суперника правдою-неправдою стримувати вдавалося. Хоча якби більш точним був Стефанеллі, гра до овертайму, скоріше за все, не дійшла б.

На 80-й хвилині захист полтавців провалився, Гвідетті вивів сам на сам з Різником Стефанеллі. Аргентинець уник офсайду й, здавалося, все робить напевне, підсікаючи м’яча в протихід Різнику. Фортуна цього разу була на боці «Ворскли» – нападник АІКа в ворота не влучив.

Шанс у першому екстра-таймі й «гол-фантом»

У першому екстра-таймі «Ворскла» трішки «ожила». Непогано увійшов у гру молодий Артем Кулаковський, який замінив Дениса Олійника. На 101-й хвилині саме Кулаковський викотив м’яча під удар Степанюку. Руслан пробивав метрів з десяти-дванадцяти під поперечину – Нордфельдт перевів м’яча на кутовий. За хвилину Степанюк знову мав нагоду забити – цього разу удар у нашого нападника не вийшов. М’яч йшов несильно й майже по центру, тому став легкою здобиччю воротаря шведів. Запам’ятався й непоганий удар Козиренка. Знову уважним був Нордфельдт.

Доля всього протистояння була вирішена на 107-й хвилині. АІК заробив право на кутовий з правого флангу, пішла подача, Бйорнстрьом зумів пробити, й м’яч після рикошету йшов у ворота. Різник ціною неймовірних зусиль, як здалося, в стрибку зумів винести м’яча з лінії воріт й завадив суперникам зіграти на добиванні. Сербський арбітр Мілош Мілановіч взяв кількасекундну паузу, після чого вказав на центр, вважаючи, що м’яч повністю перетнув лінію воріт.

Шведські режисери дали повтор лише з одного, не найвдалішого ракурсу. Якщо судити по ньому, то взяття воріт, скоріше, не було, ніж було. Полтавці спробували щось довести боковому арбітру, який у момент можливого взяття воріт уже не перебував біля кутового прапорця й точно бачити, чи перетнув м’яч лінію не міг. Проте більшого, ніж жовта картка Різнику досягти не змогли.

До кінця матчу час ще був. «Ворскла» з останніх сил намагалася врятувати гру. На 118-й хвилині з вісімнадцяти метрів непогано пробиває Степанюк – м’яч лише ковзнув по сітці згори воріт. Не принесли бажаного й два останні довгі навіси до штрафного майданчика зі стандартних положень.

2:0… «Ворскла» знову завершує свої виступи в єврокубках вже після зустрічі з першим суперником. Так бувало з Василем Сачком, Юрієм Максимовим, а тепер і з Віктором Скрипником.

Що далі?

Усе могло скластися інакше, якби сербський арбітр не зарахував гол, якого, скоріше за все, не було. Проте і звинувачувати нашу команду немає в чому. В умовах, коли в країні йде війна й після семи місяців без офіційних матчів «Ворскла» подарувала своїм уболівальникам надію й хорошу гру, як мінімум, у першому матчі.

Що буде далі? Україна переможе. Сподіваємося, це буде вже скоро й вболівальники повернуться на трибуни, щоб зустрітися з «Ворсклою» вже на матчах чемпіонату.

Олександр Данник  

Погода