27.07.2022.
АІК (Стокгольм) - Ворскла (Полтава)
2 : 0


Ліга Конференцій


АІК 2 : 0 Ворскла
АІК (Стокгольм) Додатковий час. (1:0)
Ворскла (Полтава)
27.07.2022. 20:00
2-й кваліфікаційний раунд
Стадіон: Френдз-Арена (Стокгольм) . (вміст 50653)
Погода: хмарно , Температура: 18ºC
Трансляція: Еспресо TV Еспресо TV
 
Суддя: Мілош МІЛАНОВІЧ (Сербія)
Перший асистент: Мілан СУТУЛОВІЧ (Сербія)
Другий асистент: Чедомір АНДРЕЇЧ (Сербія)
Резервний арбітр: Марко ІВКОВІЧ (Сербія)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
15 Вр Швеція НОРДФЕЛЬДТ Крістоффер 31 Вр Україна РІЗНИК Дмитро
2 Зх Швеція МЕНДЕС Юсафат 29 Пз Україна БАЦУЛА Андрій
29 Зх Кенія СІЧЕНДЖЕ Коллінз 3 Зх Північна Македонія ЗАЙКОВ Гоко
4 Зх Швеція ПАПАЯННОПУЛОС Сотіріос 13 Зх Україна ЯВОРСЬКИЙ Серій
25 Зх Кенія ОТЬЄНО Ерік 4 Зх Україна ПЕРДУТА Ігор
26 Пз Швеція АЯРІ Ясін 10 Нп Люксембург ТІЛЛЬ Венсан
8 Пз Швеція ХУССЕЙН Білал 7 Пз Україна ОЛІЙНИК Денис
7 Пз Швеція ЛАРССОН Себастіан 28 Пз Хорватія ПУЦЛІН Давід
12 Пз Швеція БЙОРНСТРЬОМ Аксель 19 Нп Україна КОЗИРЕНКО Юрій
11 Нп Швеція ГВІДЕТТІ Йон 11 Нп Україна СТЕПАНЮК Руслан
9 Нп Аргентина СТЕФАНЕЛЛІ Ніколас 33 Нп Бразилія КОНСЕЙСАУ ОЛІВЕЙРА Марлісон
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
23 Вр Сербія ЯНОШЕВІЧ Будімір 21 Вр Україна ТКАЧЕНКО Олександр
10 Пз Швеція БАУЇ Набіль 5 Пз Гана ЯКУБУ Наджееб
18 Пз Швеція АХМЕД Амар 14 Нп Україна КРАВЧУК Данило
20 Пз Ірландія ЕЛЬБУЗЕДІ Закарі 15 Пз Україна КУЛАКОВСЬКИЙ Артем
22 Нп Швеція МБУНГА-КІМПІОКА Беньямін 38 Пз Україна ЧЕЛЯДІН Артем
24 Зх Швеція СІСЕЙ Йеспер 45 Зх Україна МЕЛЬНИЧУК Максим
34 Пз Швеція РІНГ Ерік 95 Зх Бразилія РОДРІГЕС ДОС САНТОС Феліпе
 
Головні тренери
Польща Бартош ГРЖЕЛАК Україна Віктор СКРИПНИК

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
30 substitution.png ЧЕЛЯДІН Артем
ЗАЙКОВ Гоко
ОТЬЄНО Ерік yellow_card.png 41
45 yellow_card.png ТІЛЛЬ Венсан
МЕНДЕС Юсафат goal.png 45+3
74 substitution.png КРАВЧУК Данило
КОНСЕЙСАУ ОЛІВЕЙРА Марлісон
74 substitution.png РОДРІГЕС ДОС САНТОС Феліпе
ТІЛЛЬ Венсан
АХМЕД Амар
АЯРІ Ясін
substitution.png 78
83 yellow_card.png РОДРІГЕС ДОС САНТОС Феліпе
88 yellow_card.png БАЦУЛА Андрій
95 substitution.png КУЛАКОВСЬКИЙ Артем
ОЛІЙНИК Денис
РІНГ Ерік
МЕНДЕС Юсафат
substitution.png 103
МБУНГА-КІМПІОКА Беньямін
СТЕФАНЕЛЛІ Ніколас
substitution.png 103
СІСЕЙ Йеспер
СІЧЕНДЖЕ Коллінз
substitution.png 106
БАУЇ Набіль
ГВІДЕТТІ Йон
substitution.png 106
БЙОРНСТРЬОМ Аксель goal.png 107
108 yellow_card.png РІЗНИК Дмитро
112 yellow_card.png ЯВОРСЬКИЙ Серій
БАУЇ Набіль yellow_card.png 117
119 yellow_card.png ПУЦЛІН Давід
ХУССЕЙН Білал yellow_card.png 120+1

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

Єврокубкова казка «Ворскли» була недовгою

Чергова єврокубкова спроба «Ворскли» знову виявилася нетривалою.

Після першого матчу проти АІКа полтавська команда, особливо грою в першому таймі, вселила надію в серця вболівальників. Проте було зрозуміло, що за тиждень буде зовсім інша гра. Зрештою, вона такою й вийшла.

Переможний склад не міняють

У середу на поле стадіону «Френдз-Арена» в «Ворскли» вийшов той самий стартовий склад, що і в першому матчі. Віктор Скрипник цілком логічно вирішив не змінювати виграшну комбінацію.

А ось наставник АІКа Бартош Гржелак кілька замін зробив. Одна з них точно була вимушеною – центральний захисник Мілошевіч отримав травму в матчі чемпіонату. Вихід на вістрі атаки Гвідетті був плановим. У ситуації, коли потрібно відігруватися, досвідчений і фізично сильний нападник попереду був дуже потрібен.

Усе пішло «не так» після травми Зайкова

У підсумку Гвідетті хоч і не забив, проте свою чорну справу зробив. На 30-й хвилині нападник АІКа явно не встигав на прострільну передачу з лівого флангу й відверто штовхнув Зайкова у спину. Центральний захисник ворсклян чи то отримав забій, чи то невдало впав. Зараз це значення вже не має. Гру Джоко продовжити не зміг і його місце в центрі захисту зайняв герой першого матчу Артем Челядін.

До цього моменту «Ворскла» частіше пробивала в ствір воріт суперника. Але навіть з потенційно хороших позицій ці удари, які наносили Тілль та Олійник, були, скоріше, розминочними для Нордфельдта.

АІК, як і в першому матчі, особливою вигадливістю попереду не відзначався. Втім, моменти мав гостріші. Гвідетті виходив сам на сам з Різником, трохи втратив в швидкості й пробивав уже не з дуже зручної позицій. Дмитро Різник відбив м’яча ногами.

А в компенсований до першого тайму час з нашою командою сталася друга неприємність – «Ворскла» отримала «гол у роздягальню». І ще прикріше, що не обійшлося без рикошету. Стефанеллі віддав пас до штрафного майданчика, Пердута поборовся з Отьєно і вже падаючи, кенієць зумів відпасувати вправо на набігаючого Мендеса. Удар, рикошет від Пердути й м’яч пірнає у правий нижній від Різника кут воріт – 1:0.

Провальний другий тайм

Другий тайм, як і в першому матчі, «Ворскла» провела слабо. Гра попереду в полтавців не клеїлася. В обороні суперника правдою-неправдою стримувати вдавалося. Хоча якби більш точним був Стефанеллі, гра до овертайму, скоріше за все, не дійшла б.

На 80-й хвилині захист полтавців провалився, Гвідетті вивів сам на сам з Різником Стефанеллі. Аргентинець уник офсайду й, здавалося, все робить напевне, підсікаючи м’яча в протихід Різнику. Фортуна цього разу була на боці «Ворскли» – нападник АІКа в ворота не влучив.

Шанс у першому екстра-таймі й «гол-фантом»

У першому екстра-таймі «Ворскла» трішки «ожила». Непогано увійшов у гру молодий Артем Кулаковський, який замінив Дениса Олійника. На 101-й хвилині саме Кулаковський викотив м’яча під удар Степанюку. Руслан пробивав метрів з десяти-дванадцяти під поперечину – Нордфельдт перевів м’яча на кутовий. За хвилину Степанюк знову мав нагоду забити – цього разу удар у нашого нападника не вийшов. М’яч йшов несильно й майже по центру, тому став легкою здобиччю воротаря шведів. Запам’ятався й непоганий удар Козиренка. Знову уважним був Нордфельдт.

Доля всього протистояння була вирішена на 107-й хвилині. АІК заробив право на кутовий з правого флангу, пішла подача, Бйорнстрьом зумів пробити, й м’яч після рикошету йшов у ворота. Різник ціною неймовірних зусиль, як здалося, в стрибку зумів винести м’яча з лінії воріт й завадив суперникам зіграти на добиванні. Сербський арбітр Мілош Мілановіч взяв кількасекундну паузу, після чого вказав на центр, вважаючи, що м’яч повністю перетнув лінію воріт.

Шведські режисери дали повтор лише з одного, не найвдалішого ракурсу. Якщо судити по ньому, то взяття воріт, скоріше, не було, ніж було. Полтавці спробували щось довести боковому арбітру, який у момент можливого взяття воріт уже не перебував біля кутового прапорця й точно бачити, чи перетнув м’яч лінію не міг. Проте більшого, ніж жовта картка Різнику досягти не змогли.

До кінця матчу час ще був. «Ворскла» з останніх сил намагалася врятувати гру. На 118-й хвилині з вісімнадцяти метрів непогано пробиває Степанюк – м’яч лише ковзнув по сітці згори воріт. Не принесли бажаного й два останні довгі навіси до штрафного майданчика зі стандартних положень.

2:0… «Ворскла» знову завершує свої виступи в єврокубках вже після зустрічі з першим суперником. Так бувало з Василем Сачком, Юрієм Максимовим, а тепер і з Віктором Скрипником.

Що далі?

Усе могло скластися інакше, якби сербський арбітр не зарахував гол, якого, скоріше за все, не було. Проте і звинувачувати нашу команду немає в чому. В умовах, коли в країні йде війна й після семи місяців без офіційних матчів «Ворскла» подарувала своїм уболівальникам надію й хорошу гру, як мінімум, у першому матчі.

Що буде далі? Україна переможе. Сподіваємося, це буде вже скоро й вболівальники повернуться на трибуни, щоб зустрітися з «Ворсклою» вже на матчах чемпіонату.

Олександр Данник  

Фото гри


Погода