Новини - 23-12-2010, 07:12 - sasa 382

\”Золотий дубль\” збірної Полтавщини

\”Золотий дубль\” збірної Полтавщини

Влітку цього року на чемпіонаті країни в Тернополі чоловіча збірна Полтавщини у командному заліку впевнено посіла перше місце.

Тоді полтавці вперше в історії похитнули \”монополію\” чоловічої збірної Харківської області на командну перемогу в чемпіонатах України, яка тривала понад десятиліття. Там же, у Тернополі, харків\’яни пообіцяли полтавцям, що візьмуть у них реванш у власних стінах – у Харкові, де у грудні 2010 року проходитиме Кубок України. Та коли завершився цей турнір, чоловіча збірна Полтавщини знову здобула перемогу у командному заліку. Причому перемогу настільки впевнену, що остаточні підсумки вразили навіть песимістів. Наші земляки набрали 231 командне очко, а господарі турніру – харків\’яни – у командному заліку не змогли дотягнути й до двох сотень очок – 191 очко. Таким чином чоловіча збірна Полтавщини з гирьового спорту у 2010 році здійснила фантастичний золотий \”дубль\”, здобувши впевнені перемоги у командній боротьбі як у чемпіонаті, так і Кубку України.

В особистому заліку за сумою двоборства наші земляки вибороли 7 медалей: 2 золоті, 3 срібні і 2 бронзові. У вагових категоріях 70 кг і 75 кг не було рівних полтавцям, відповідно, Віталію Білоусу і Олегу Капшуку – вихованцям заслуженого тренера України Олега Мороза, якого за підсумками минулого, 2009 року було визнано кращим в Україні тренером з гирьового спорту. Цікаво, що у ваговій категорії 70 кг боротьба за \”золото\” розгорнулася між двома полтавцями – Віталієм Білоусом і Максимом Гордійчуком. У ривку майбутній чемпіон показав четвертий результат – 77 підйомів. Тут Білоус поступився дончанину Артуру Сасіку (103 підйоми) і ще двом своїм земляками – Максиму Гордійчуку (95 підйомів) та Ігорю Гавришку (80 підйомів). А ось у поштовху Білоус показав блискучий результат – 153 підйоми, а Гордійчук – на двадцять підйомів менше – 133. Тож у сумі двоборства чемпіон країни Білоус мав 230 підйомів, а срібний призер Гордійчук – лише на 2 підйоми менше (228). Четверте місце у цій ваговій категорії посів чемпіон світу серед юніорів Ігор Гавришко (196 підйомів у сумі двоборства).

За аналогічним \”графіком\” – тільки у ваговій категорії 75 кг виступив чемпіон України Олег Капшук. Він (як і Білоус – у категорії 70 кг) у поштовху (163 підйоми) – удвічі перевершив свій результат у ривку (80 підйомів). А в сумі двоборства полтавець мав \”золотий\” показник – 243 підйоми.

Та найзапеклішу боротьбу за золоту медаль вели одразу три полтавці у ваговій категорії 60 кг. Після ривка лідерами стали В\’ячеслав Задорожний і Сергій Юрченко – по 67 підйомів. Вони випереджали Євгена Нескребу (Крим) і ще одного представника Полтавщини Олександра Пузія, які мали по 50 підйомів. Та у поштовху кримчанин Нескреба показав блискучий результат – 101 підйом і став чемпіоном у сумі двоборства – 151 підйом. А боротьба за \”срібло\” між земляками Вячеславом Задорожним (тренер – О. Мороз) і Сергієм Юрченком (тренер – С. Отисько) тривала до самої звірки стартового протоколу. У поштовху вони обидва, як і у ривку, показали однаковий результат – по 77 підйомів. Тож і у сумі двоборства вони мали однаковий результат – по 144 підйоми. У стартовому протоколі власна вага срібного призера Задорожного (57 кг 200 г) виявилася меншою, ніж власна вага бронзового призера Юрченка (58 кг 400 г). Інший наш земляк Олександр Пузій хоч і переміг у поштовху і Задорожного, і Юрченка, здійснивши 83 підйоми, фінішував на 4-му місці у двоборстві – 133 підйоми.

Ще один полтавець – срібний призер у ваговій категорії 90 кг Дмитро Назаренко виступив за зовсім іншим \”графіком\”, ніж його товариші по збірній Полтавщини, які стали чемпіонами. Дмитро, навпаки, мав кращий результат у ривку (128 підйомів), ніж у поштовху (90 підйомів). У сумі двоборства Назаренко здійснив 218 підйомів і програв Миколі Пташніку (Запоріжжя) лише 6 підйомів (224). У ваговій категорії 65 кг наш земляк Руслан Срібний виборов бронзову медаль з результатом у сумі двоборства – 182 підйоми: його \”графік\” був майже без \”коливань\” – у ривку – 92, у поштовху – 90 підйомів.

У жіночому турнірі Кубка України наші землячки були близькими до п\’єдесталу пошани у двох вагових категоріях. У ривку 16-кілограмової гирі на час (10 хвилин) Анна Гринько (60 кг) посіла 4 місце – 156 підйомів. А в категорії 70 кг Ірина Вовк посіла 4 місце – 158 підйомів, а Марина Молька – 5 місце (146 підйомів). А 5-разова чемпіонка світу, заслужений майстер спорту полтавка Катерина Ваніна цього разу у Харкові виступила поза конкурсом. У турнірі Кубка України Ваніна змагалася сама з собою у піднятті не 16-кілограмової \”жіночої\” гирі, а 24-кілограмової гирі! Цей габаритний снаряд наша уславлена землячка підняла аж 120 разів!

У командному заліку серед жінок збірна Полтавщини посіла друге місце. Наші атлетки загалом набрали 79 командних очок і програли лише збірній Харківської області, представниці якої мали в своєму активі 93 командні очка.

Погода